• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Nie miałem za bardzo wyjścia, mam kaskadę, a tylko taką lampę udało mi się znaleźć pod filtr kaskadowy.

Witam. Od dwóch dni moje nowe akwarium postanowiło zmienić swój wygląd, toteż zwracam się z tym pytaniem do ekspertów, bo będąc laikiem w tej dziedzinie - nie wiem, czy jest się o co martwić. W zeszły piątek kupiłam sobie akwarium diversa 40l z całym asortymentem: pokrywka, świetlówka o mocy 11W, filtr wewnętrzny claro 300 i grzałka, której przez wiadome temperatury w tej porze roku nie używam. We wspomniany piątek akwarium zalałam wodą, do której dodałam uzdatniacza sera aquatan oraz wrzuciłam na dno żwir kwarcowy, uprzednio wielokrotnie płukany. W niedzielę wybrałam się po roślinki; na początek kryptokorynę, dwa poikła igłowate, "daszek" z kamieni, pod którym ryby będą mogły przepływać, lub się chować i do tego niewielki korzeń, który wcześniej moczyłam w gorącej wodzie. Dodam też, że filtr od tamtego czasu chodzi bez ustanku, natomiast światło jest włączone w dzień (około 10 godzin), w nocy zaś je wyłączam. Wczoraj zauważyłam, że woda przybrała lekko zielonkawy kolor, dziś w nocy była wręcz herbaciana, a teraz znów przybiera kolor lekkiej zieleni. Z tego co zdołałam wyczytać, woda w akwarium powinna być czyściutka, może dzieje się tak, bo akwarium musi dojrzeć? Jeśli nie, byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi w rozwiązaniu tego problemu i podpowiedział, jak z tym walczyć, jeśli to coś, co nie powinno mieć miejsca. Zaznaczam oczywiście, że żadnym rybek jeszcze nie posiadam, bo wiem, że to dla nich zdecydowanie za wcześnie.

woda dostaje koloru najprawdopodobniej od korzenia
dodaj zdjęcie zbiornika, będzie łatwiej

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Oto i zdjęcia: 1, 2, 3
Na trzecim zdjęciu z włączoną lampą widać to chyba najdokładniej. Teraz pytanie, jeśli to korzeń, jest się czym martwić?

tak kolor masz z korzenia i będzie wodę barwił dalej ...

Być może dlatego, że zbyt krótko leżał we wrzątku. Spreparowanie go i częściowa podmiana wody co jakiś czas powinna zatem załatwić sprawę?

nie chcę cię martwić, mam podobny korzeń już kilka lat i cały czas barwi wodę

Obecne zabarwienie jest do zniesienia, jeśli tylko wydzielane barwniki nie zrobią nic przyszłej obsadzie, jakoś się z tym pogodzę. Po prostu nie byłam pewna, co jest powodem tego koloru, a lepiej upewnić się zawczasu, niż mieć problemy w przyszłości ;-)

Witam,mam problem z metna woda,jest jak mleko.Mam aqua basis dla roslin(wyplukane kilkakrotnie jak na opakowaniu instrukcja zalecala) i na tym piach wulkaniczny czarny,ktorego nie wyplukalam(zastosowalam sie do instrukcji,zeby wsypac piach zalac 80 % i wymienic wode)na testach wszystko w porzadku,uzylam uzdatniacza aqua safe,filtr jest chyba za mocny bo az szarpie roslinami,ale byl kupiony na 250 l (takie mam akwa)Nie wiem co teraz,piachu nie wyciagne bo sie pomiesza z aqua basis i dooiero bedzie rewolucja.Rosliny zasadzone 4 rodzaje w tym galezatki.Co mam zrobic bo mi juz rece opadly,temp wody 26 stp

Ja wiem, że ten wątek ma sporo stron i nie chce się szukać odpowiedzi, ale na pewno rozwiązanie zostało już podane.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"

Skocz do: