• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

Jestem zielony i to jest moje pierwsze akwarium. Obsada została mi dobrana w sklepie, ale mam wrażenie że coś nie dokońca działa.
Pojemność 60 l
Filtr Aquael FAN3
Grzałka

Obsada:
4 x molinezja
2 x płatka
2 x welonka
5 x neonek
4 x mieczyk
1 x glonojad
1 x ślimak

Akwarium stoi dopiero tydzień, a już molinezje czasami atakują welonki i podskubują (od spodu) siebie nawzajem.

Karmie 3 razy dziennie :
1. Tetra min menu
2. Micro wafers

Ostrzeżenie:

dublowanie wątków, nazwa tematu w dziale obsad nie uwzględniająca litrażu - 10%
100% = ban

Poczytaj o podstawach akwarystyki, korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi

Na każdą z tych ryb masz małe akwarium.
Niestety poczytaj trochę tu na forum o obsadach akwa 60L.
Jedynie platka może zostać.

(25.09.2011, 20:23)Akwarysta1993 napisał(a):  Na każdą z tych ryb masz małe akwarium.
Przykład obsady z innego postu:
1x glonojad
2x kirysek
1x parka molinezji żaglopłetwych
1x parka molinezji black molly
1x parka mieczyk hellera (czytałem na jakimś forum, że minimalne akwa dla nich to 120l)
6x neaon czerwony

druga
4 kiryski
molinezja 1 samiec, 2 samice
mieczyk 1 samiec, 2 samice, (mieczyków jest wiele odmian, hellera są chyba największe)
10 neonów czerwonych
a zamiast glonojada dał bym ampularie

Więc chyba nie jest za małe.

Podaj link do tego postu. Treść oczywiście mija się z prawdą, obsada nie nadaję się do tego litrażu.

http://www.akwaswiat.net/obsada-50l-90l-...24303.html

Obsada w każdym bądź razie odpada...

http://www.akwaswiat.net/zestaw-gotowych...16464.html

http://www.akwaswiat.net/obsada-54l-63l-...43-77.html

Najgorsze w tym wszystkim jest, że to co jedni polecają uważają za kompletną bzdurę.
Czy mogę jakoś przeorganizować moje akwarium, tak aby została chociaż rybek, czy muszę zacząć wszystko od nowa?

Haha, ładną obsadę Ci ktoś polecił. Lepiej mieć więcej rybek jednego gatunku niż po kilka z każdego, moim zdaniem. (do tego źle dobranych) Obsada na pewno do weryfikacji.

Nie na wszystkich rybkach się znam co wypisałeś, ale:

1x glonojad, jaki?
2x kirysek, jaki? to ryba stadna 2x to za mało, musiałbyś dokupić/ oddać
1x parka mieczyk hellera, za małe akwarium, oddać
6x neaon czerwony, ryba stadna, 6 szt. no chyba może być..

Powodzenia. Smile

Takie zestawy mogą być:
1)
standard bojki 1 + 2
5 rozbor klinowych
5 kirysków panda
5 krewetek red cherry
1 ślimak ampularia albo helenka

2)
1 samiec prętnika karłwoatego + 2 samiczki
5 rozbor klinowych albo neonków zielonych
5 kirysków panda
5 krewetek red cherry
1 ślimak

3)
gupiki 2 samce + 5 samic (albo same samce )
6 neonków zielony
5 kirysków panda
5 krewetek
1 ślimak

a jak nie chcesz to ślimaków nie dawaj Smile

Taa...nie ma to jak poradzić się sprzedawcy w sklepie. No to teraz już wiesz, że jak idziesz do sklepu to musisz wiedzieć co chcesz bo sprzedawca Ci kompletną bzdurę wciśnie. Po pierwsze- napisałeś, że akwarium stoi dopiero tydzień. Więc czemu już pływają w nim ryby? Czyli zbiornik masz niedojrzały. Napisz czy z rybami wszystko ok, czy nie zachowują się dziwnie, bo przed wpuszczeniem ryb akwarium powinno odstać min. 2 tygodnie. Twoja obsada jest w większości zła. Molinezje, mieczyki, glonojad (podejrzewam że zbrojnik niebieski) i welony muszą opuścić akwarium, bo są dla niego za duże. Na ten litraż to z Twojej obecnej obsady tylko neony mogą być i platki od biedy stykną. Ale zamiast platek lepsze by były pielęgniczki Ramireza(1+1) albo prętniki (1+2). Do tego stadko otosków w ramach ekipy sprzątającej. No i ze dwa ślimaki. Ale to wszystko dopiero jak akwarium dojrzeje. Na razie proponuję Ci oddać wszystkie ryby oprócz ślimaków i neonów(skoro już tydzień żyją to powinny i kolejny przeżyć w tym niedojrzałym zbiorniku) a potem dokupić resztę obsady. A jak z roślinami? Masz tam jakieś w ogóle? Najlepiej wstaw zdjęcie swojego akwarium. Może coś jeszcze doradzimy. A i nie musisz karmić ryb aż 3 razy dziennie. Raz wieczorem w zupełności wystarczy, no chyba że koniecznie chcesz 3 razy ale to w małych ilościach.

Skocz do: