• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Witam Wink
Patrząc na dno mojego 60l akwarium, wydaje mi się, że jest na nim troszkę pusto... Pływają po nim 4 kiryski pstre i zbrojnik niebieski (do oddania - 112l)...
Poradźcie, co mogę jeszcze dodać? Mogłyby być m.in krewetki RC? Wink
Reszta obsady to 6 razbor klinowych i parka pielęgniczek ramireza (Do oddania - ganiają wszystkie rybki... Jeszcze myślę, co zamiast nich.)
Pozdrawiam, El Wink

"Nadzieja ma skrzydła, przysiada w duszy
i śpiewa pieśń bez słów,
która nigdy nie ustaje, a jej najsłodsze dźwięki
słychać nawet podczas wichury."
Emily Dickinson
Piszę poprawnie po polsku.

sebaziomal:
4/6xskalar
1+1 ramireza lub 1+2 kakadu
30xbarwieniec/neon/zwinnik
10-12xkirysek
10-15xotosek

-.-'

Elivenore napisał(a):Poradźcie, co mogę jeszcze dodać? Mogłyby być m.in krewetki RC? Wink
Reszta obsady to 6 razbor klinowych i parka pielęgniczek ramireza (Do oddania - ganiają wszystkie rybki... Jeszcze myślę, co zamiast nich.)
Pozdrawiam, El Wink

Tak, jeśli masz korzenie obrośnięte mchami to krewetki RC jak najbardziej.

Zamiast ramirezek, możesz wypróbować prętniki karłowate - też śliczne rybki i chyba trochę spokojniejsze.

Cytat:Tak, jeśli masz korzenie obrośnięte mchami to krewetki RC jak najbardziej.

Zamiast ramirezek, możesz wypróbować prętniki karłowate - też śliczne rybki i chyba trochę spokojniejsze.

Dziękuję... Hm, chyba postaram się o krewetkarium ^_^
Ale poradźcie, co z tym dnem? Dokupić jeszcze kirysków? Rybki na glony, nie wiem, otoski? Ile? Wink

"Nadzieja ma skrzydła, przysiada w duszy
i śpiewa pieśń bez słów,
która nigdy nie ustaje, a jej najsłodsze dźwięki
słychać nawet podczas wichury."
Emily Dickinson
Piszę poprawnie po polsku.

Witam,
mam akwarium 40l. a w nim:
- 7 neonek (4 czerwone i 3 innesa)
- 3 danio
- parka bojowników
- 1 kirysek
- 1 sumik kiryśnik
- 1 glonojad

Nie wiem czy nie przesadziłam z obsadą, ale rybki są razem już ok.miesiąca i nie widzę żadnych niepokojących zachowań. Zastanawiam się jeszcze nad zakupem krewetek co o tym sadzicie.
Mam jeszcze jedno akwa 25l. i istnieje możliwość rozdzielenia załogi.

artemida napisał(a):Witam,
mam akwarium 40l. a w nim:
- 7 neonek (4 czerwone i 3 innesa)
- 3 danio
- parka bojowników
- 1 kirysek
- 1 sumik kiryśnik
- 1 glonojad

Nie wiem czy nie przesadziłam z obsadą, ale rybki są razem już ok.miesiąca i nie widzę żadnych niepokojących zachowań. Zastanawiam się jeszcze nad zakupem krewetek co o tym sadzicie.
Mam jeszcze jedno akwa 25l. i istnieje możliwość rozdzielenia załogi.

więc tak , neonki - zdecyduj się na jeden gatunek , ale to i tak za małe akwarium dla niego
danio - stadne , b. ruchliwe , zimnolubne czyli min 5 ale i tak za maly baniak
bojownik - ok ,może być ale nie parka , zamęczy samiec samiczkę , proponuję jeszcze 1/2 kupić
kirysek - ale jaki ? stadne min 5
kiryśnik -zdecydowanie za duży
zbrojnik , ten glonojad - za małe akwa , dużo za małe

podsumowując z Twojej obsady mogą zostać bojowniki , powiedz jeszzce tylko jaki to gat . kirysków
a no i krewetki przypuszczam , że RC , ale jeśli chcesz mnożyć krewetki to może Ci się nie udać , bo bojek zje krewetki , są podzielone zdania na ten temat , zalezy od temperamentu bojownika

klamra napisał(a):więc tak , neonki - zdecyduj się na jeden gatunek , ale to i tak za małe akwarium dla niego
danio - stadne , b. ruchliwe , zimnolubne czyli min 5 ale i tak za maly baniak
bojownik - ok ,może być ale nie parka , zamęczy samiec samiczkę , proponuję jeszcze 1/2 kupić
kirysek - ale jaki ? stadne min 5
kiryśnik -zdecydowanie za duży
zbrojnik , ten glonojad - za małe akwa , dużo za małe

podsumowując z Twojej obsady mogą zostać bojowniki , powiedz jeszzce tylko jaki to gat . kirysków
a no i krewetki przypuszczam , że RC , ale jeśli chcesz mnożyć krewetki to może Ci się nie udać , bo bojek zje krewetki , są podzielone zdania na ten temat , zalezy od temperamentu bojownika

Dzięki za rade Smile. Nie jestem zadowolona z tego co usłyszałam, przede wszystkim dlatego, że wydawało mi się iż moje rybki tworzą "zgraną paczkę". W takiej sytuacji muszę mocno przemyśleć zakup większego zbiornika. W jednym z poradników wyczytałam, że jest taka zasada:

do 5 cm - 1 ryba na 5l wody
5-8 cm - 1 ryba na 8l wody
9-15 cm - 1 ryba na 15l wody
powyżej 15 - 1 ryba na 30l wody

Jeżeli by się do tego odnieść to moją "brygadę" powinnam umieścić w akwa o min.pojemności 75l., ale czy nie będzie zbyt pusto...Sad

Na forach, jest wiele różnych opinii na temat gęstości zarybienia.
Jeśli chodzi o pracowników sklepów zoologicznych to już teraz wiem, że nie należy im zaufać, gdyż właśnie taką obsadę dla mojego akwa doradzili mi pracownicy z zoologicznego.

klamra napisał(a):powiedz jeszzce tylko jaki to gat . kirysków
Kirysek albinos

Artemida , nie należy ufać pracownikom , no chyba że wiemy , że człowiek posiada konkretną wiedzę.
Nie nie będzie zbyt pusto , w 40 l jest parę możliwości aby zarybić zbiornik.
Z tymi przelicznikami to trzeba patrzeć też czy dana ryba nadaje się do baniaka , a dopiero potem patrzeć ile się zmieści . Ale to też do końca te tabelki działają. Lepiej mieć mniej ryb niż za dużo.
Co do większego zbiornika , to na pewno jest łatwiej dla początkującego akwarysty. Ale i tak ta obsada by mi nie pasowała w większym. A te kiryski , jakie to są ?
O właśnie się pojawiło , kirysek albinos , czyli zapewne albinotyczna odmiana kiryska spiżowego , a ten rośnie dosyć spory , bo do 6-7 cm .

klamra napisał(a):ta obsada by mi nie pasowała w większym.

W takim wypadku, które rybki z mojej obsady powinnam zostawić jeśli np wymienię akwa na 60l?

Skocz do: