Witam, dziś w nocy kiryski złożyły ikrę, ale oczywiście w mchu zaatakowanym przez zielenice ;/ Czy po wykluciu nie będą miały problemy z wypłynięciem? I czy moja obsada, mianowicie 2 mieczyki 2 molinezje + 15 młodych i 2 gupiki nie zjedzą ikry? Po jakim czasie mam się spodziewać wyklucia młodych?>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.06.2009, 17:30 {2} przez Kuki.)
sylwuśka napisał(a):mam 2 kiryski 2skalary 2 gurami dwuplamiste 2 labeo 2 glonojady 3brzanki 1gupika 1 pyzatke Wudaje mi się ze ten kirysek ma gdzies z 4 lub 5 cm
heh. masz mnóstwo ikrowych żarłoków. a brzanki jak zobaczą narybek, na 100% go pogonią i zjedzą.
piszesz że masz 1 kotnego gupika tzn. samiczkę. trochę będzie rodzić, a potem się skończy kocenie jak nie będzie samca. mity będą coraz mniejsze.
Mam problem. Albo i nie...
Mam 1 kiryska spiżowego i 1 kiryska pstrego. Złożyły ikrę, przetransportowałem ją do osobnego akwarium i zaciemniłem wszystko. Ikra jest już od 3 dni. Kiedy mi sie wykluje i co z niej będzie??
Wykluć sie powinna za 2 dni, lecz czytałem że ikra kiryska pstrego "dojrzewa" od 6 do 9 dni.
Piszcie czy możliwe jest takie wyklucie i co z tego wyjdzie.
Ludzie sami sobie winni. Gdy zamiast szukać klucza kombinują wytrych.
bulwa napisał(a):Mam problem. Albo i nie...
Mam 1 kiryska spiżowego i 1 kiryska pstrego. Złożyły ikrę, przetransportowałem ją do osobnego akwarium i zaciemniłem wszystko. Ikra jest już od 3 dni. Kiedy mi sie wykluje i co z niej będzie??
Wykluć sie powinna za 2 dni, lecz czytałem że ikra kiryska pstrego "dojrzewa" od 6 do 9 dni.
Piszcie czy możliwe jest takie wyklucie i co z tego wyjdzie.
Nikt Ci nie odpisał bo pewnie dla każdego to błahy problem(oczywista sprawa).Jak myślisz dlaczego jest tyle odmian kirysków?No właśnie.
Napisz czy coś wyszło.
nic mi z tego nie wyszło, ale popytałem się kumpla i powiedział że miał coś takiego. Wyszło mu kilka spiżowych i kilka pstrych, tylko nie wiem czy nie bujał;/
Ludzie sami sobie winni. Gdy zamiast szukać klucza kombinują wytrych.
Kilka dni temu po restarcie do akwarium przeniosłem kirysy pstre. Dziwnie się zachowywały, pływały szybko po całym akwarium. Po chwili zauważyłem, że samica złożyła ikrę na szybach i trochę na liściach. Co zrobić, żeby inne ryby nie postrącały ikry? Miałem już kiedyś taki przypadek i nic z tego nie wyszło, bo wszystkie jajka zostały postrącane.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.07.2009, 10:25 {2} przez Paweelo.)
Zostały zjedzone, ikra kiryska nie spadnie gyż jest mocno przyklejona. Podaj obsadę, ale jeżeli chcesz dochować się potomstwa musisz sobie sprawić zbiornik tarliskowy.
Witam, czy macie jakiś pomysł jak zrobić kryjówkę dla tarła kiryska? Pani Kirysowa złożyła już 2 razy ikrę i przekładałem ją do innego akwarium ( mniejszego ), bo glonojad wszystko jadł. Może zrobić taką kryjówkę np. z kamieni?
Pozdrawiam