• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bimbrownia i wszystko co z nią związane

A co do oświetlenia, posiadam 2x18W przy zbiorniku ok.110L
Wystarczy czy muszę zainwestować w mocniejsze neony.
Naświetlam mój zbiornik 12-14h na dobę.

o stanowczo za mało światła masz 0.32 w na litr wody

bomboszek napisał(a):o stanowczo za mało światła masz 0.32 w na litr wody

Dzieki kolego.
A co powiecie o natezeniiu swiatla a nie o mocy.
Znalazlem taka informacje w sieci ...

"...Prawidłowe natężenia światła w akwarium powinno wynosić 35-60 lumenów/litr...."

znalazlem taka świetlówkę SYLVANIA GROLUX 8500K o mocy 18Watt, a wiec 8500Kx2 = 17000K : 110 = 154K/L

Wiec jak to w koncu z tym oswietleniem jest....

Pozdrawiam

mkris napisał(a):
bomboszek napisał(a):o stanowczo za mało światła masz 0.32 w na litr wody

Dzieki kolego.
A co powiecie o natezeniiu swiatla a nie o mocy.
Znalazlem taka informacje w sieci ...

"...Prawidłowe natężenia światła w akwarium powinno wynosić 35-60 lumenów/litr...."

znalazlem taka świetlówkę SYLVANIA GROLUX 8500K o mocy 18Watt, a wiec 8500Kx2 = 17000K : 110 = 154K/L

Wiec jak to w koncu z tym oswietleniem jest....

Pozdrawiam

Mylisz pojęcia, 8500K to temperatura barwowa mierzona w kelwinach, natomiast lumen jest jednostką miary strumienia świetlnego.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Witam ponownie!
dzieki za wyjasnienie o oswietlenie.
zmienilem lampy na 2x28 i odpalilem swoja bimbrownie.
Po okolo 30minut zaczla pracowac pelna para,ale....
Wlasnie babelki nie dochodza do akwarium, czy moze byc to wina zaworku zwrotnego?

Dodam,ze bimbrownia jest szczelna i zaworek zalozony poprawnie czyli strzalka w kierunku baniaka

dodaj więcej drożdży, albo poczekaj jeszcze bo mogą bąbelki zacząć się pojawiać dopiero jutro musisz poczekać żęby to wszystko się bardziej "zakisiło"

w butelce z woda pojawiaja sie babelki,jedna za druga czyli zacier juz pracuje.
Chodzi o to ze babelki nie przechodza do akwarium pomimo tego ze juz godzine leca.
Ma jakies znaczenie długość rurki?Z bimbrowni do baniaka mam okol 2m.

EDIT:
cala noc babelki lecialy ale nie moga sie przebic do baniaka?gdzie lezy problem?

witam tu mam linka do stronki o CO2 i chcialem sie dowiedziec czy ktos kiedykowleik stosowal ta metode i czy przynosi ona pozytywne skutki??

http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/...157/id/565

Chętnie poczytam bo babka w akwarystycznym nastraszyła mnie że mogę tylko rybki pozatruwać. I czy to zależy od roślin jak w przypadku nawozów, czy każda roślinka [nawet mniej wymagająca] będzie rosła lepiej z CO2?

Czy ktoś stosował tę metodę? - chyba połowa tego forum Big Grin
O bimbrowni było tu chyba napisane już wszystko
http://www.akwaswiat.net/bimbrownia-t-5084.html
Stosowanie tej metody jest bezpieczne jeśli umie się określić/wyliczyć czy dodatkowe CO2 jest w zbiorniku potrzebne, zna się zależności i wpływ CO2 na parametry wody, zdrowie ryb itd....

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Skocz do: