6
25.09.2009, 20:12
Witam, pisze ten post aby upewnić się, że moje akwarium, a raczej rybki mają jakąś przyszłość... A więc mam :
5 neonek inessa,
2 danio lamparcie,
2 kardynałki,
2 kosiarki,
1 mieczyczke
2 skalary

<<
Napewno będziecie mieli uwagi do 2 skalarów... Są one proporcjonalnie małe (jak narazie) mam akwarium od okolo miesiąca i od początku wiele ryb mi zdychało nie wiem z jakiego powodu

(Lecz nadal dokupowałem nowe

). Teraz po wymienieniu wody i filtra dłuższy czas mam spokuj... Aha na początku miałem 2 gupiki parke i oba zdechły w przeciagu niecałego tygodnia z nie wiem jakich przyczyn, po wymianie wody i filtra kupilem 3 bo pani w sklepie powiedziala ze na 1 samca przypadają 2 samiczki... I 2 samiczki przezyly do następnego dnia od kupna... A samiec okolo 1-2 tyg. Lecz jak zdechł to wykręciło go tak, że wyglądał jak znaczek Nike.
Akwa: 70-80 L
Filtr- jeśli będzie potrzeba to moge podać, jest on jednym z lepszych
Grzałka
Roślinki- tylko żywe
Światełko < zwykła jarzeniówka
Termometr
no i sprzęcik który daje bombelki
Z Góry dziękuje i pozdrawiam ^^
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2009, 22:12 {2} przez
Kejdi.)
12
podaj filtr?
jak pielęgnujesz zbiornik?
podmieniasz czy wymieniasz wodę?
jaka temperatura?
filtr działa cały czas?
jest możliwosć abys dal zdjecie zbiornika?
2 glonojady ? konkretniej...
mieczyk i skalary za duze jak na to akwa..
70-80l akwa to mozesz juz kombinowac z" pielegniczki kakadu, pielegniczki ramireza, neon innesa,czarny,zielony, razbora klinowa, bojownik, otosek, molinezja, gupik, kirysek, krewetki itd.....
11
Najlepiej daj foty akwarium.
29
DestrO napisał(a):5 neonek inessa, 2 danio lamparcie, 2 kardynałki, 2 kosiarki, 1 mieczyczke no i 2 skalary
Kiepsko kiepsko. Neonki są stadne minimum 8 ale to jest najmniejszy problem. Danio też trzyma się w stadach [minimum 8] ale to akwa jest za małe [za mało miejsca do pływania] ale masakry z nimi by nie było jak byś stado zrobił, kardynałki też są stande! kosiarki za duże do tego akwa tak samo mieczyki i skalary! Skalary nawet jeśli nie będą niekształtne to będą małe i fatalnie się czują!
Więc mieczyka, skalary i kosiarki oddaj danio tez bym oddał i dokupił z 6 kardynałków i 3 neonki. Mówie około.
6
2 Kosiarki, Pielęgnować to nie pielęgnuje filtr i kosiarki sie tym zajmują

Te rybki co mam nie brudzą aż tak bardzo żebym musiał wymieniać wodę itp bo podobno nie jest to wskazane... Aha i nie rozumiem dlaczego nie mogę mieć skalarów :/ jest jakiś konkretny powód czy poprostu będzie im źle?
Filtr to: Fluval U2/ przepustowość 400L/h
Wymieniałem wodę jakoś w pierwszy tydzień od kąd kupiłem akwarium, bo rybki mi zdychały i popełniłem błąd bo nie wyparzylem wszystkiego przed włożeniem do akwarium i stwierdziłem, że zmienię wode i wyparze wszystko, no i tak zrobiłem i od tej pory wszystko jest ok

Zaraz Wrzuce fotke
Tutaj fotka:
http://img17.imageshack.us/i/dsc00125oh.jpg/
Jeśli trzeba lepsze lub więcej piszcie
Co do wielkości rybek to na moje obeznanie to wydaje mi się, ze tylko skalary nie pasują ale nie mam zamiaru ich spuścic w toalecie... (Liczę sie z waszym zdaniem oczywiście)
Aha i kosiarki pani w sklepie mi je poradziła bo zwykłych glonojadów (nie znam nazwy) nie chciała mi sprzedać bo rosną nawet do 40-50 cm-.^
Posty zostały połączone.Proszę korzystać z opcji edytuj.Prawy dolny róg posta
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.09.2009, 21:12 {2} przez
Olek.)
17
DestrO napisał(a):2 Kosiarki, Pielęgnować to nie pielęgnuje filtr i kosiarki sie tym zajmują
Te rybki co mam nie brudzą aż tak bardzo żebym musiał wymieniać wodę itp bo podobno nie jest to wskazane... Aha i nie rozumiem dlaczego nie mogę mieć skalarów :/ jest jakiś konkretny powód czy poprostu będzie im źle?
Filtr to: Fluval U2/ przepustowość 400L/h
Wymieniałem wodę jakoś w pierwszy tydzień od kąd kupiłem akwarium, bo rybki mi zdychały i popełniłem błąd bo nie wyparzylem wszystkiego przed włożeniem do akwarium i stwierdziłem, że zmienię wode i wyparze wszystko, no i tak zrobiłem i od tej pory wszystko jest ok
Zaraz Wrzuce fotke 
Piszesz dyrdymały. W normalnie prowadzonym zbiorniku należy co tydzień podmieniać 20-30% wody. Nie możesz mieć skalarów, ponieważ skalary do normalnego wzrostu potrzebują 50cm słupa wody - w płytszej karłowacieją.
Jednak przede wszystkim proponuję ci wyguglanie gatunków ryb, które masz lub masz zamiar mieć - większość z nich to gatunki stadne, czyli powinieneś ograniczyć ilośc gatunków i zwiększyć populację pozostałych.
6
Może piszę "dyrdymały" Ale nie wszyscy są idealni, chyba po to założyłem konto na tym forum, aby ktoś mógł mi pomóc i sprostować moje "dyrdymały" Dla sprostowania miałem 8 neonek i 5 kardynałków, niestety przed zmianą wody po 3 z nich zdechły (zmianę wody robiłem w pierwszym tyg od kiedy kupiłem akwarium, bo było coś nie tak z wodą). Aha a co do podmiany wody to czy ktoś inny też tak myśli czy tylko 3Promile? Mi się wydaje, że podmiana wody nie ma sensu skoro nie jest z nią nic nie tak, jest czysta i nic nie wskazuje na to żeby ryby źle się w niej czuły. Oczywiście nie znam się tak bardzo aby być pewnym w 100% Jeśli ktoś też tak myśli to prosiłbym o wypowiedź na ten temat mogło by mi to bardzo pomóc.
12
3promile ma rację, wodę podmienia się tygodniowo-dwutygodniowo 20%. Woda musi być odstana 24h.
29
Skalary oddaj do sklepu. Te ryby dorastają do 20cm wysokości a twoje akwa ma pewnie 30cm. Wode podmieniamy 20-30% raz na tydzień [dwa tygodnie] z odmulaniem. Woda może i wydaje sie czysta ale kupy tych ryb rozkładają się w dnie i one się tym trują.
3
5 neonek inessa, -zdecyduj się na jedno stadko albo neonki albo kardynałki w ilości ok 10szt
2 danio lamparcie, -oddaj
2 kardynałki,
2 kosiarki,-oddaj
1 mieczyczk -oddaj
2 skalary-oddaj
Obsada :
10xneon/kardynałek
5xotsek
1+1 ramireza
5xkirysek
Co do wytroju to dokup roślinki typu :ludwigia,bacopa,mech,gałęzatka,rogatek
Mień podłoże na jednolite najlepiej czarne.
WYJMIJ TĄ MUSZLĘ!
Daj czarne tło.
-.-'