• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy mam dobry baniaczek pod podane rybki?
Rolleyes 

Witam, pisze ten post aby upewnić się, że moje akwarium, a raczej rybki mają jakąś przyszłość... A więc mam :
5 neonek inessa,
2 danio lamparcie,
2 kardynałki,
2 kosiarki,
1 mieczyczke
2 skalary Tongue<<
Napewno będziecie mieli uwagi do 2 skalarów... Są one proporcjonalnie małe (jak narazie) mam akwarium od okolo miesiąca i od początku wiele ryb mi zdychało nie wiem z jakiego powodu Sad (Lecz nadal dokupowałem noweTongue). Teraz po wymienieniu wody i filtra dłuższy czas mam spokuj... Aha na początku miałem 2 gupiki parke i oba zdechły w przeciagu niecałego tygodnia z nie wiem jakich przyczyn, po wymianie wody i filtra kupilem 3 bo pani w sklepie powiedziala ze na 1 samca przypadają 2 samiczki... I 2 samiczki przezyly do następnego dnia od kupna... A samiec okolo 1-2 tyg. Lecz jak zdechł to wykręciło go tak, że wyglądał jak znaczek Nike.
Akwa: 70-80 L
Filtr- jeśli będzie potrzeba to moge podać, jest on jednym z lepszych
Grzałka
Roślinki- tylko żywe
Światełko < zwykła jarzeniówka
Termometr
no i sprzęcik który daje bombelki Tongue

Z Góry dziękuje i pozdrawiam ^^

podaj filtr?
jak pielęgnujesz zbiornik?
podmieniasz czy wymieniasz wodę?
jaka temperatura?
filtr działa cały czas?
jest możliwosć abys dal zdjecie zbiornika?

2 glonojady ? konkretniej...
mieczyk i skalary za duze jak na to akwa..

70-80l akwa to mozesz juz kombinowac z" pielegniczki kakadu, pielegniczki ramireza, neon innesa,czarny,zielony, razbora klinowa, bojownik, otosek, molinezja, gupik, kirysek, krewetki itd.....

Najlepiej daj foty akwarium.

DestrO napisał(a):5 neonek inessa, 2 danio lamparcie, 2 kardynałki, 2 kosiarki, 1 mieczyczke no i 2 skalary

Kiepsko kiepsko. Neonki są stadne minimum 8 ale to jest najmniejszy problem. Danio też trzyma się w stadach [minimum 8] ale to akwa jest za małe [za mało miejsca do pływania] ale masakry z nimi by nie było jak byś stado zrobił, kardynałki też są stande! kosiarki za duże do tego akwa tak samo mieczyki i skalary! Skalary nawet jeśli nie będą niekształtne to będą małe i fatalnie się czują!
Więc mieczyka, skalary i kosiarki oddaj danio tez bym oddał i dokupił z 6 kardynałków i 3 neonki. Mówie około.

2 Kosiarki, Pielęgnować to nie pielęgnuje filtr i kosiarki sie tym zajmują Wink Te rybki co mam nie brudzą aż tak bardzo żebym musiał wymieniać wodę itp bo podobno nie jest to wskazane... Aha i nie rozumiem dlaczego nie mogę mieć skalarów :/ jest jakiś konkretny powód czy poprostu będzie im źle?
Filtr to: Fluval U2/ przepustowość 400L/h
Wymieniałem wodę jakoś w pierwszy tydzień od kąd kupiłem akwarium, bo rybki mi zdychały i popełniłem błąd bo nie wyparzylem wszystkiego przed włożeniem do akwarium i stwierdziłem, że zmienię wode i wyparze wszystko, no i tak zrobiłem i od tej pory wszystko jest okWink
Zaraz Wrzuce fotke Big Grin

Tutaj fotka: http://img17.imageshack.us/i/dsc00125oh.jpg/

Jeśli trzeba lepsze lub więcej piszcie Big Grin

Co do wielkości rybek to na moje obeznanie to wydaje mi się, ze tylko skalary nie pasują ale nie mam zamiaru ich spuścic w toalecie... (Liczę sie z waszym zdaniem oczywiście)

Aha i kosiarki pani w sklepie mi je poradziła bo zwykłych glonojadów (nie znam nazwy) nie chciała mi sprzedać bo rosną nawet do 40-50 cm-.^
Posty zostały połączone.Proszę korzystać z opcji edytuj.Prawy dolny róg posta

DestrO napisał(a):2 Kosiarki, Pielęgnować to nie pielęgnuje filtr i kosiarki sie tym zajmują Wink Te rybki co mam nie brudzą aż tak bardzo żebym musiał wymieniać wodę itp bo podobno nie jest to wskazane... Aha i nie rozumiem dlaczego nie mogę mieć skalarów :/ jest jakiś konkretny powód czy poprostu będzie im źle?
Filtr to: Fluval U2/ przepustowość 400L/h
Wymieniałem wodę jakoś w pierwszy tydzień od kąd kupiłem akwarium, bo rybki mi zdychały i popełniłem błąd bo nie wyparzylem wszystkiego przed włożeniem do akwarium i stwierdziłem, że zmienię wode i wyparze wszystko, no i tak zrobiłem i od tej pory wszystko jest okWink
Zaraz Wrzuce fotke Big Grin
Piszesz dyrdymały. W normalnie prowadzonym zbiorniku należy co tydzień podmieniać 20-30% wody. Nie możesz mieć skalarów, ponieważ skalary do normalnego wzrostu potrzebują 50cm słupa wody - w płytszej karłowacieją.

Jednak przede wszystkim proponuję ci wyguglanie gatunków ryb, które masz lub masz zamiar mieć - większość z nich to gatunki stadne, czyli powinieneś ograniczyć ilośc gatunków i zwiększyć populację pozostałych.

Może piszę "dyrdymały" Ale nie wszyscy są idealni, chyba po to założyłem konto na tym forum, aby ktoś mógł mi pomóc i sprostować moje "dyrdymały" Dla sprostowania miałem 8 neonek i 5 kardynałków, niestety przed zmianą wody po 3 z nich zdechły (zmianę wody robiłem w pierwszym tyg od kiedy kupiłem akwarium, bo było coś nie tak z wodą). Aha a co do podmiany wody to czy ktoś inny też tak myśli czy tylko 3Promile? Mi się wydaje, że podmiana wody nie ma sensu skoro nie jest z nią nic nie tak, jest czysta i nic nie wskazuje na to żeby ryby źle się w niej czuły. Oczywiście nie znam się tak bardzo aby być pewnym w 100% Jeśli ktoś też tak myśli to prosiłbym o wypowiedź na ten temat mogło by mi to bardzo pomóc.

3promile ma rację, wodę podmienia się tygodniowo-dwutygodniowo 20%. Woda musi być odstana 24h.

Skalary oddaj do sklepu. Te ryby dorastają do 20cm wysokości a twoje akwa ma pewnie 30cm. Wode podmieniamy 20-30% raz na tydzień [dwa tygodnie] z odmulaniem. Woda może i wydaje sie czysta ale kupy tych ryb rozkładają się w dnie i one się tym trują.

5 neonek inessa, -zdecyduj się na jedno stadko albo neonki albo kardynałki w ilości ok 10szt
2 danio lamparcie, -oddaj
2 kardynałki,
2 kosiarki,-oddaj
1 mieczyczk -oddaj
2 skalary-oddaj

Obsada :
10xneon/kardynałek
5xotsek
1+1 ramireza
5xkirysek

Co do wytroju to dokup roślinki typu :ludwigia,bacopa,mech,gałęzatka,rogatek
Mień podłoże na jednolite najlepiej czarne.
WYJMIJ TĄ MUSZLĘ!
Daj czarne tło.

-.-'

Skocz do: