Nie chciałabym abyś odniósł wrażenie, że czepiam się ciebie lub twoich wypowiedzi. Wiem, że ten wątek jest straszliwie długi, ale wypadało go przeczytać skoro chce się zabierać głos w dyskusji.
To o czym piszesz już było (post 129) http://www.akwaswiat.net/bimbrownia-t-5084-13.html
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
Wczoraj zbudowałem i uruchomiłem własną produkcje CO2 dla moich rybek. Wszystko działa jak należy - gaz się wytwarza i jest dostarczany bez przeszkód do akwarium. Rybki jak na razie ok - żadna nie padła. Jedyne co zauważyłem, to to, ze rybki są bardziej aktywne. Nie wiem czy to pozytywne czy raczej wynika ze stresu wywołanym przez zmiany w składzie wody. Akwarium mam w tej postaci prawie od 2 lat i nigdy nie dostarczałem CO2. Jedynie napowietrzałem. Roślinki niestety nie rowzijaly się wcale i marniały. Doczytałem, ze brakuje im CO2. Myślę, ze teraz będzie trochę lepiej.
Boje się jednak o to by nie przedobrzyć. Chodzi o to, ze nie wiem, czy nie dostarczam zbyt dużo CO2. W wodzie widać pływające bąbelki CO2. Sa one o średnicy 0,5 mm. jest ich sporo. Czy jest to właściwe?
Dziękuje za podpowiedzi
i pozdrawiam
Radek
Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2009, 20:58 {2} przez Kejdi.)
1/ przesadź to, co masz, z doniczek do podłoża
2/ dokup co najmniej pięć razy tyle zielska
3/ zainwestuj w oświetlenie, bo ciemność widzę, ciemność...
4/ nie dyfunduj CO2 kamyczkiem do napowietrzania - kup spiek ceramiczny lub kostkę lipową
5/ sprawdź stężenie wg tej tabeli: http://www.discusforum.pl/pliki/co2.pdf
Jeżeli stężenie CO2 będzie zbyt duże, ryby nie będą ruchliwe. Objawami zbyt wysokiego CO2 i niedoborów tlenu jest tzw. "przyducha" ryby ciężko dyszą i nerwowo łapią powietrze przy powierzchni wody.
Jaką wielkość ma bimbrownia i jakie są proporcje i wielkość zaczynu? Jaką pojemność ma zbiornik. Dziwisz się, że rośliny ci nie rosną. Powinny mieć min odpowiednie podłoże, a ty trzymasz je w doniczkach? Gdzie jest podłoże?
P.S. Powyciągaj te ceramiczne badziewie z akwarium.
Jeżeli stężenie CO2 będzie zbyt duże, ryby nie będą ruchliwe. Objawami zbyt wysokiego CO2 i niedoborów tlenu jest tzw. "przyducha" ryby ciężko dyszą i nerwowo łapią powietrze przy powierzchni wody.
Jaką wielkość ma bimbrownia i jakie są proporcje i wielkość zaczynu? Jaką pojemność ma zbiornik. Dziwisz się, że rośliny ci nie rosną. Powinny mieć min odpowiednie podłoże, a ty trzymasz je w doniczkach? Gdzie jest podłoże?
P.S. Powyciągaj te ceramiczne badziewie z akwarium.
A nienie, panie ethnix - wbrew pozorom stężenie CO2 i O2 w wodzie to są dwie odrębne kwestie. Czyli mniej więcej tak, że przyducha, a więc niedobór tlenu, nie ma nic wspólnego z nasyceniem dwutlenkiem węgla.
Hej chciałem się zapytać czy mogę swoją bimbrownie zostawić na noc ??
oświetlenie mam 2x20W+ odbłyśnik który mi sporo dał awarium 112l
bimbrownia chodzi mi od niedzieli narazie odłączam ją na noc bo się trochę boje ;/
Czy mogę ja zostawić na noc przez jedną noc może nic się nie stanie ?? weżyk mam podpiety pod zwykłą kostkę nawet dobrze się rozpuszcza na malutkie babeli
Wielu forumowiczów przy takim oświetleniu ma bimbrownie zostawioną na nic ...