• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bimbrownia i wszystko co z nią związane

wedlug mnie kostka lipowa plus dzwon to najlepsze rozwiazanie mozesz tez w dzwonie porobidz male dziurki maciupki igla np

Mam zamiar zrobić bimbrownię według tej stronki: http://roslinne.dzs.pl/menu/bimbrownia-co2/. Czy do akwarium 54l i oświetleniem 0,7W/l mam zrobić taki sam zacier jak jest podany czy zmienić ilość składników? A drugie pytanie czy mogę dać kamień od napowietrzacza, będzie jakoś rozpuszczał CO2? (kostki lipowej brakSad)

Dziwny roztwór ;/
zacier przeważnie wszędzie daje się wszędzie taki sam
ja mam taki :
2 szklanki cukru
4 szklanki wody
10g drożdży
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
NO i dziwie butelki po 1,5 litra

wszystko chodzi dwa tygodnie Smile

ja swoją bimbrownie mam podpiętą pod zwykłą kostkę bo mam słabsze oświetlenie ale widzę różnice w wzroście roślin Smile

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

raqu93 a nie za mało cukru?
Ja dałam 1l wody, 4 szklanki cukru i 30g drożdży, może ciut więcej. W butelce z wodą bąbelek pojawia się co 3 sekundy a z podpiętego kamienia lecą ciurkiem drobniutkie bąbelki do wody.

no ja daje taki zacier jak napisałem i bąbelki też bardzo dobrze lecą i są bardzo małe Smile
ja daje 2 szklanki cukru i 10g drożdży a TY dajesz 4 szklanki cukru ale 30g drożdży wiec praktycznie na to samo wychodzi bo ty masz więcej drożdży i szybciej zjadają cukier..Wink

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Aaaaa wiiidzisz, nie pomyślałamBig Grin

Ja robiłem zacier na 2 bimbrownie.Razem wyszło 1/2 kostki drożdży babuni,8 szklanek cukru,2 litry wody (ok. 25oC).Sami Wszystko podzielcie przez 2 i macie zacier.Co prawda trochę długo musi się rozpędzić,ale przynajmniej działa

Czyli coś takiego jak u mnie. Jak grzebałam po przepisach to przeważnie tyle jest podawane. Ciut więcej drozdży tylko mam. U mnie też ładnie się zaczęło ale szybko zdechło. Już myślałam, że gdzieś nieszczelna jest ale po kilku godzinach zaczęła ładnie pracować. Tylko teraz ciągle ciasto drożdżowe za mną chodzi jak czuję ten zapachSmile

bardzo podoba mi sie pomysł na ta bimbrownie http://roslinne.dzs.pl/menu/bimbrownia-co2/
tylko teraz mam pytanko po ile dac skladników do 25l akwarium ?
mam nadzieje ze to pomoże moim roślinka Smile bo trochę nie bardzo one mi rosną Smile jakie macie pomysły ?;>

126l ogólne
25l krewetki i bojownik
w planach akwarium coś około 380l
Pozdrawiam! :)

wytrwale czekam na odpowiedź i dziękuję z góry

126l ogólne
25l krewetki i bojownik
w planach akwarium coś około 380l
Pozdrawiam! :)

Skocz do: