• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Wszystkie ryby, które podałaś są to ryby stadne/ławicowe i dwa stadka na takie akwarium to raczej przy bogato. Wpuść jedno stadko w ilości ok 12 szt.

Dopnę się.

Witam. Mam pytanie, czy do akwarium o litrażu 63l, o wymiarach 60x30x35cm, może być taka obsada:
1+1 p. ramireza albo 1 bojownik
6 kirysek panda
10 krewetek RC albo WP
10 neon innesa

HELL BOY napisał(a):Dopnę się.

Witam. Mam pytanie, czy do akwarium o litrażu 63l, o wymiarach 60x30x35cm, może być taka obsada:
1+1 p. ramireza albo 1 bojownik
6 kirysek panda
10 krewetek RC albo WP
10 neon innesa

Może z tym, że albo Pielęgniczki, albo krewetki gdyż krewetki szybko staną się pokarmem.

pielęgniczki narazie nie wykazują agresji, bardziej bojownik, który co pare dni atakuje jakąś rybke..

Mówiłem o Pielęgniczkach i krewetkach. Po za tym nie widzę zdjęcia akwarium, ale od razu powiem dosadź dużo roślin (żywych oczywiście) i wywal ten badziewny zamek. Akwarystyka = natura, a nie Disneyland.

nie mam zamku, nie mam nic sztucznego;/
rośliny kabomba nurzaniec anubias moczarka i kupie jeszce zabienice i kryptokorny..
Question 

Witam wszystkich bardzo gorąco.

Jakiś czas temu dostałem akwarium malutkie 25l wraz z jakimś rybkami, wówczas nie miałem zielonego pojęcia o rybach z dnia na dzień czytałem różne fora i bardzo mnie to wciągnęło. Dlatego też z akwarium 25l ( z moich informacji wynika ze takie małe akwarium to nie bardzo nadaje się na dobry zbiornik) dlatego też zakupiłem akwarium 63l. No ale kilka pytań jednak pozostało bo na różnych stronach piszą inaczej.

Po pierwsze kiedy dostawałem akwarium to miałem razem z nim rybki a mianowicie,

2xGupik
2x Skalar
1xGlonojad
2xMolinezja
1xGurami
2xMieczyk - aczkolwiek nie jestem w 100% pewny

I jest jeszcze 3 innych rybek których gatunków nie znam, Nie wiem za bardzo jak je opisać byście mogli mi pomóc w rozpoznaniu ich.

Ale pytanie brzmi, czy do tego typu ryb mogę "dołożyć" pielęgnicę lub bojowniki?

Dalej , do tej pory karmiłem rybki 2x dziennie rano kolo 7 i kolo 21-22 pokarmem TETRA MIN CRIPS - też dostałem wiec nie bardoz wiem czy pokarm jest dobry czy też polecacie jakiś inny lepszy bardzije odpowiadający moim rybkom.

Ile rybek może swobodnie pomieścić akwarium 60l zeby nie przsadzić.

Na początek pozbądz się górami i skalarów,te ryby potrzebują większego zbiornika, gurami potrzebuje przynajmniej 100l, skalary min.150-200l.Większość dorosłych osobników gurami osiąga ok.12cm,więc nie nadają się do twojego zbiornika.Na początek proponuje:10x neon innesa,5xgupik(2 samce,3 samice),5xmolinezja,na dno 4xkirysek.Co do pokarmu to możesz podawać jeszcze mrożonki np.ochotkę ,larwy komarów,dafnie.

http://www.akwaswiat.net/obsada-do-60-l-t-15287.html
http://www.akwaswiat.net/obsada-60l-t-15282.html
gupiki-ok
skalar-oddać
glonojad-oddać
gurami-oddać
mieczyki-oddać

jbc Moje GG 13663938

no to widzę , że mam problem, chodzi o to , że te rybki które mam po prostu się zamęczą w takim akwarium?

Znajomy który ma akwarium 112l posiada podobne rybki do moich , 2x glonojad , brzanki, danio, molinezje, mieczyki czy to też jest złe? Bo brałem jakiś przykłąd z niego on jużdłużej ma akwarium i tak sie wzorowałem troche na nim.

Jak dużo roslinek dać do akwa?

Czy ta konfiguracja którą podajecie to jest konieczna?

Raczej nie mysle o tym by rybki się rozmnażały u mnie w akwarium, chciałbym mieć je dekoracyjnie. Owszem jesli maja sie zameczyć te gurami oraz skalary to moze oddam komus, jednak podobaja mi sięSmile

Skocz do: