• 4 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Węgiel aktywowany i wszystko co chcielibyście o nim widzieć

ss_langa napisał(a):Nic poczekaj,samo się ustabilizuje.

dzieki , a ile trzeba poczekac na stablilizacje?

Mam od tygodnia wegiel aktywny w filtrze, po leczneiu ospy costapurem. Przez ile czasu go tam trzymac?

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

Zbiornik: 246L, grzałka 250W, Filtr Tetra Ex 1200,

Wystrój: Piasek akwarystyczny 20kg, żwir czarny 3-5mm 15kg, tło strukturalne, korzenie, rośliny, porcelanowy domek :D

Obsada: Neony, Skalary, Bocje, Zbrojniki, Mieczyki, Molinezja

Po dwóch dniach można było już wyjąć.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Witam.
Parę słów o węglu.
1. Węgiel aktywny = węgiel aktywowany = węgiel akwarystyczny
2. Węgiel służy do wyłapywania za wody i/lub powietrza związków organicznych.
3. Każde ziarenko węgla ma w sobie od cholery "dziurek" Każda "dziurka" posiada kolejna "dziurki" i tak dalej i wlaśnie w tych "dziurkach" magazynują się związki chemiczne.
4. Jeśli masz w wodzie leki lub inne chemiczne paści to węgiel je wyłapie.
5. Rozwijając pkt 4 węgiel wyjałowia wodę bo wyłapuje z niej wszystkie organiczne związki.
6. Jeśli węgiel się zabrudzi, zagloni to automatycznie przestaje działać bo "dziurki" się zatykają.
7. Nasycony węgiel nie oddaje związków albo w bardzo znikomym stopniu.

Oj trochę sie rozpisałem. Jak kto jakie pytania ma niech wali

pozdro

www.bodim.com.pl

Wykształcenie nie czyni inteligencji a wizyta w kościele nie wystarczy do zbawienia.

a ja mam filtr atman 0400 i narazie mam wklad taki podobny do grzebienia, a drugi jest z taka wata i jakies kamyczki w srodku. to ma tak zostac, cos dokupic czy jak? słyszalam o jakis wkladach ceramicznych, ze bakterie lepiej sie na nim trzymaja, ale nie wiem co powinno byc i jak dzialac. pomoze ktosWink??

ktoś pomoze??

A jaki Twoje pytanie ma związek z węglem ?

takie, z w filtrze jest wegiel,przynajmniej tak podejrzewam, tylko że wkład połączony jest z watą.

Witam
Kupiłem fltr wewnętrzny wraz z wkładem węglowym. Filtr działa 3 dni w nowozałożonym akwarium, w celu usunięcia niepożądanych chemikaliów, jednak powoduje zanieczyszczenie podłoża(piasek). Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy można wyciagnąć sam wkład z filtra, odstawiając go na półke i ewentualnie użyć po jakimś czasie w razie konieczności? Czy węgiel nie straci swoich właściwości? Przypuszczam, że nie powinno mieć to miejca ponieważ nie zachodzi absorcja, jednak wkład miał kontakt z wodą i czy to nie będzie miało na niego jakiegoś wpływu? Proszę o odpowiedź Wink

Pzdr

Nie. Raczej nie będzie i powinien zachowac własciwosci Wink

Skocz do: