Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mini akwarium 10-15l. Jakie koszty ?

Mam pytanie, a mianowicie ile kosztowało by założenie takiego mini akwarium, ponieważ zaciekawiły mnie krewetki - bardzo ciekawe stworzenia, Jak i zarówno zainteresowały mnie akwaria z mchami takimi jak to ma np. użytkownik, któy ostatnio nam zaprezentował swój zbiornik - 65l.
A więc tak, myślę że to akwarium było by gdzieś 10-15l. i do tego chciałbym jakąś tanią kaskadę lub mały filtr wew. i belkę oświetleniową. W środku by były, mchy i korzeń, krewetki to jakieś 4-5 RC. Jaka by była cena takiego akwarium i wszystkich potrzebnych elementów.

94.60 pln

Sorry - głupie pytanie, głupia odpowiedź. wejdź sobie na allegro lub jakiś sklep internetowy i będziesz wiedział.

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

No wiec tak:
- akwarium w zoologicznym 10- 15 zł
- filtr mignon 60 lub 150 15zł+wysyłka
- belka DIY oprawka ceramiczna z zaczepem ok 5zł + kabel z włącznikiem 10zł + blaszka do pieczenia ciasta jakieś 5zł(robi od razu za odbłyśnik) coś na nóżki XXzł Nie więcej jak 30zł Możesz tez zrobić sobie mini pokrywę z PCV lub innego materiału
- worek piasku 3-4 zł
- krewetki z 5 zł
- rośliny XXzł

Koło 100zł trzeba liczyć.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

a więc tak
akwarium to by było coś koło 10l - 10zł
filtr to coś takiego http://allegro.pl/item848252852_filtr_ze...00l_h.html ok. 30zł u mnie.
termometr to 2zł
do tego jakieś podłoże tak z 2-3cm piasek, na to korzenie i mchy, i teraz mam problem, a mianowicie nie wiem co ze światłem, droga by była taka belka i czy wgl. krewetki by nie uciekały i czy dadzą radę w 21-24 stopniach.
Koszt takiej belki albo malej pokrywy.

ale czy warto zakładać takie akwarium w ogóle. przecież tam wrzucisz 3 łybki i nic więcej XD. nie mowie ze to zły pomysł ale wydaje mi się ze filtr grzałka i termometr zajmie ci 80% miejsca XD

[25l] Krewetkarium
-6 x Red Cherry

[60l] Ogólne
-8x Brzanka sumatrzańska
-7x Neon Inessa
-3x Jarzeńce
-2x Zbrojnik
-4x Kiler (Heleny)
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=10482

jest sens, w takim zbiorniku trzyma się przeważnie krewetki.
ZBIORNIK NIE NADAJE SIĘ NA ŻAdNĄ RYBĘ

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Lampke mozesz dać np. taką
http://allegro.pl/item841111295_aquarium...lenie.html
Powiem Ci, że ciężko utrzymać takie małe akwarium.
Ja mam założone 10l tymczasowe dla krewetek (całe 3 szt) ale przerzucam się na 27l cube. Koszty są porównywalne, a przyjemność większa.
Same porządki są dość uciążliwe w takim malutkim zbiorniku. Wkładając łapę do akwarium stresują się krewecie, rośliny w tym rosną jak głupie, więc ciągle trzeba coś kombinować.
Odmulacz mam zrobiony z wężyka od natleniacza i wkładu po długopisie.
Jako, że azot mam na bardzo niskim poziomie dopadły mnie nitki, cholera mnie bierze jak muszę je z mchu usuwać. Z kolei boję się podnieść poziom azotu, bo to małe akwarium i ciężko utrzymać w nim jakaś względną stabilizację. Jednego za mało innego za dużo......

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

rychu i bercia nie chce tam rybek! mówiłem o krewetkach.... Kesi dzięki za odp. belka no nawet ok Wink

http://allegro.pl/item841978795_akwarium...a_15l.html
a może tak zestaw z filtrem ??

Ten filtr to sprzedawca niech sobie w buty wsadzi będzie wyższy.

Filtr prócz, ze kosztuje 15zł nie ma żądnych plusów;/ same minusy
brak regulacji powietrza,
szybko się psuje
zapycha się po tygodniu
itd

Grzałka też nie jest dobra termostat bardzo szybko siada i można ugotować rybki.

Czyli te zestawy to marnowanie pieniędzy.

HELL BOY to było do rychaSmile

Też mam 10l z krewetkami;/ krewetki mam tylko dlatego, że koledze zaplątały się w rośliny i szkoda mi ich.
10l jest u nas po to by małe rośliny podrosły tak duże żeby można je było spokojnie dać do 200lSmile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Temat zamknięty

Skocz do: