• 16 Głosów - 3.25 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zbyt wysoka temperatura wody dla welonów i innych ryb / obniżanie temperatury

Nie podmieniaj nwody co dziennie starczy jak to zrobisz raz na tydzien 25 stopni az tak nie zagrarza welonkom. Tak wiem ze to ryby zimno lubne ale wiele ozdobnych form welonek odpowiada ciepla woda.

Mam pytanie. Latem u mnie w pokoju temperatura wzrasta do około 30 - 32 st. C a w akwarium mam przeważnie taką samą 30 - 32 st. C czy jeśli założę taki wentylator jak np. w komputerze to schłodzi mi wodę do 25 st. C ? Dodam, że oświetlenie mam 12 h plastikowa pokrywa 11 W oświetlenie proszę o pomoc.

http://pl.20dollars2surf.com/?ref=562021
Zarabiaj pieniądze z reklam wyświetlanych na Twoim komputerze
pomogę Ci w zdobyciu poleconych i wypromowaniu siebie oraz jak uzyskać większą ilość punktów pisz na gg 7889658. Strona w języku polskim.

ja kiedy miałem gorącą wode to dawałem do akwa kostki lodu (z wody akwariowej a nie z kranu)Smile

Wentylator pomoże ale nie aż tyle,ja u siebie kiedyś obniżałem tak:napowietrzacz wkładam do lodówki przenośnej(w środku z lodem) i wężykiem do akwa dostaje się zimne powietrze.Bardziej by może pomogło unoszenie pokrywy tak by była cyrkulacja powietrza,skrócenie czasu świecenia,w ostateczności można dolewać zimną wodę.

Pytanie jak w temacie w tej chwili nie ma z tym większego problemu, chociaż jak ktoś mieszka w bloku to zwykle temperatura wynosi około 25/26 stopni. Pytanie co robić w lecie kiedy temp wzrasta do 30+ ??

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

"Mówiąc pokrótce, się lenię
mogę siedzieć w fotelu tak długo aż zapuszczę korzenie,
wtedy czuję jak spada co sekundę ciśnienie,
luz mam od rana, może pojutrze się zmienię "

Ja stosuje wiatraczki takie jak do chłodzenia komputera pod obudową, a kiedy sytuacja jest już naprawdę kryzysowa to wkładam do zbiornika plastikowe butelki z zamrożoną wodą (moje ryby nie wytrzymują temp. powyżej 29 st.C.)

Pozdrawiam Radek

Pozdrawiam Radek :)

mam akwarium 54l i w nim neonki i ramirezki
woda ma w dzień 29 stopni
czy im coś grozi
od jutra spróbuje obniżyć im temperaturę

(10.06.2010, 22:32)schwimmen napisał(a):  czy im coś grozi

Nie Smile tylko się ugotują Cool

do jakiej temperatury ryby powinny wytrzymac?
w mim akwa woda w obecnej chcwili ma temperature ponad 30 stopni

Jejciu, prawie 34 stopnie. Kocham lato :/

Skocz do: