Posiadam zbiornik 54L profilowany (60x30x30) założony 10.11.09 r.
Jeśli chodzi o obsadę to mam takie coś:
fauna -10 x neon inessa, 3 krewetki RC (było 10 ale gdzieś znikły), dzisiaj zauważyłem malutkie krewetki, dosłownie milimetrowe, ale jedną na moich oczach zjadła neonka i podejrzewam że z innymi stanie się to samo i troszkę niechcianych malutkich ślimaków które na bieżąco wyławiam
flora -microzorium (chyba skrzydlate), kabomba, rogatek, moczarka, żabienica Blehera, języcznik australijski i mech spiky (chyba ;-)), a do tego wszystkiego troszkę glonów
oświetlenie - 2 x 8W 6500K daylight T5, 1x 15W oceanic color firmy Narva T8 w godz. 9-18
filtracja - fluval 104 nieco przytłumiony ( nie wiem czy go nie puścić na full)
grzałka 100W z termostatem (firmy nie znam), temperatura w akwarium 26-27 stopni
CO2 z butli od dzisiaj więc na efekty muszę trochę poczekać
nawożenie - narazie brak
A teraz do rzeczy, do neonek chciałbym dołożyć coś z tych rybek (do wyboru):
harem bojownika np: 1+2(3)
albo
harem prętnika karłowatego 1+2(3)
albo
parkę pielegniczek Ramireza
i kilka, powiedzmy 5 otosków
Możesz oczywiście spokojnie dorzucić sobie harem/parkę ryb, które proponujesz z tym (5 Otosków również), z tym że praktycznie każda z nich (oprócz Otoska) będzie stanowić spore zagrożenie dla Krewetek. Oczywiście kwestia gęsto zarośniętego zbiornika, zawsze coś tam z nich się uchowa. Ogólnie jeżeli zależy ci na Krewetkach to lepiej zostać przy małej rybce ławicowej.
na zdjęciu widać 3 neonki, reszta się schowała?
5 otosków - jak ethnix wyżej, czyli mogą być.
a harem bojownika daruj sobie, tu często można trafić na agresywnego samca, agresywne samice.
A 1+1 p.ramireza była by ok.
Mam akwarium 54l a w nim
7 neonków
parkę ramirezów
i jednego otoska
mam zamiar dokupić jeszcze z 2 otoski
Jakie rybki mogłabym jeszcze dokupić? Kurcze każdy mi mówi ze mam ich mało :/ chciałam gupiki ale boję się że mi się będą strasznie rozmnażać
co możecie polecić?
a i mam jeszcze taki problem. Rybki wlatują mi do filtra dlatego zdechły mi 3 neonki i otosek..
[quote=Krolik85]
dodaj więcej neonów tak do 12 sztuk, zostaw parkę ramirezek i dokup 4 otoski nic więcej nie poszalejesz w tym litrażu. Napisz jaki masz filtr ?
jakiś z aquael. było napisane, że jest dobry na ten litraż. dostałam go razem z akwarium i ma takie szparki w gąbeczkach i właśnie tam najczęsciej wchodzą.
a mam jeszcze takie pytanie. Jak dokupie neonków to nie będą się "kłócić" z tymi co już mam?
Jeśli dokupisz ten sam gatunek neonów co już masz to na pewno nie będą się kłócić... Neony to ryby stadne i lubią gdy jest ich dużo. Na pewno zaakceptują nowych kolegów.
[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]