• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Kochaniutki nie trzeba być specjalnistą ani profesjonalistą aby nie męczyć ryb.
Oddaj wszystko, ew. zostaw 2 gupiki. potem pogadamy.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

no dobra. wiedziałem że czeka mnie taka odpowiedź Wink

a co do problemu mętnej wody?

Dokładnie i każdy ci to powie. Bycie profesjonalistą w tym sporcie nie oznacza posiadania zbiornika 2000l. Można być profesjonalistą i mieć 25l piękne krewetkarium lub Bojownika. To pierwsza sprawa.

Druga. Jak nie można pisać, że masz za dużo ryb, za duże ryby, które wymagają 10x większego zbiornika, skoro jest to właśnie przyczyna twoich problemów i ich męki.

Więc tak, przyczyny tego co się dzieje:
- nie odpowiednia obsada (zbyt duże i zbyt dużo) Mieczyki min 150l, Zbrojnik min 100l, Neony min 60l, Kirysek min. 60l
- brak dużej ilości żywych roślin, które wspomagają filtrację zbiornika i utrzymanie właściwych parametrów
- brak właściwej filtracji dostosowanej do obsady
- brak właściwej pielęgnacji i co tygodniowych podmian wody
- najprawdopodobniej przekarmiane ryb

Nawet jeżeli spełnisz wszystkie powyższe, zawsze będziesz miał problemy ponieważ obsada jest po prostu bardzo zła.

Co z tym zrobić?
- pozbyć się całej obsady
- zrobić restart zbiornika, posadzić żywe rośliny
- odczekać 2 tygodnie i...

Urządzić akwarium dla:
- x1 Bojownik lub
- Krewetkarium lub
- 2-3x Samiec Gupika lub
- x10-12 Razbora Microgalaxy

Żeby być profesjonalistą nie potrzeba posiadać wielkich zasobów finansowych tylko ruszyć się, nie lenić i poczytać cokolwiek na temat akwarystyki i ryb, a nie urządzać im rzeźnię i powolną śmierć w mękach kolego.

podpisuje się pod powyższymi słowami i podziwiam ethnixa że mu sie chce tak każdemu tłumaczyć co i jak Wink no, ktoś to musi robić ;D

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

beata74 napisał(a):Witam.Mam problem. Posiadam niewielkie akwarium ,niewiele rybek i caly osprzet.Zmieniam wode dosc czesto i po dwoch dniach mam wode jak mleko. Poradzcie mi co mam zrobic. Czekam na fachowe odpowiedzi.Sad

Temat zmodernizowany.Pisząc post napisz jak najwięcej szczegółów o Twoim akwarium:

- temperatura wody
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna
- dokładny opis wyglądu wody
- czas działania akwarium (moment zalania)
- pojemność akwarium (mogą być też wymiary)
- obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość)
- obecność żywych roślin(mile widziana ilość i gatunki)
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd.
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy)

Bardzo proszę o pomoc.
Mam 200 l. akwarium , bardzo mało zarybione z uwagi na to iż pół roku temu sie przeprowadziłam i niestety straciłam ryby. W ostatnich dwóch miesiącach moim problemem jest jednak zielona woda w akwarium, temp. ok. 25 st. C, stoi daleko od okna , oświetlane ok. 12-13 h dziennie, ryby, głównie pyszczaki karmię sucha karmą raz ewewentualnie dwa razy dziennie, lub żywym pokarmem. Problemem jest zazielenienie wody tak że nic zupełnie nie widać, szyba jest czysta nie widać glonów, nie wiem co się dzieje jest to dziwne, poniewaź miesiąc temu woda była starsznie zielona i nagle z dnia na dzień ( ok 3 dni to trwało) zrobiła się krystalicznie czysta, taki stan utrzymała przez tydzień i znów zzieleniała.....W tym czasie nie stosowałam żadnych środków chemicznych, żądnych innych pokarmów .....Może ktoś będzie miał podobne doświadczenia i podzieli się jakąś radą, pytałam w sklepie akwarystycznym ale niestety nie umieli mi pomóc..
agusiadarusia

jaki masz filtr i jakim żywym pokarmem je karmisz?
możesz wymienić 1/3 wody i ogólnie wyczyścić dno
możesz dodać preparat tropicala cristal albo kobaltosan, tylko nie jednocześnie !
kobaltosanu nie można łączyć z innymi preparatami

hej.
mam na powierzchni wody biały nalot jakby kurz ...akwarium zalane 3 dni temu , filtr działa non stop ,większość usunięte ale jeszcze troche pozostało , na grzałce to samo biały nalot ... czy to normalne w świeżym akwarium ? parametrów wody nie znam gdyż czekam na testy ...pozdrawiam

112L
na razie bez wody

teoretycznie powinno zniknąć samo.
ja tak mam co jakiś czas, ale znika samo.
jeśli jeszcze nie wpuściłeś ryb, to jak będziesz wpuszczał koniecznie kup glonojada, on się tym zajmie. u mnie z apetytem zjada te "białe naloty"

dzięki za odpowiedz Wink rybek jeszcze nie ma i przez najbliższe 3 tygodnie nie będzie Wink nad glonojadem pomyślę ale wiem że rosną dość duże i na moje akwarium (112 L proste) może być za duże a jest to też stworzenie i nie chce później go wyrzucać Wink

112L
na razie bez wody

Skocz do: