• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

neonek09 napisał(a):jaki masz filtr i jakim żywym pokarmem je karmisz?
możesz wymienić 1/3 wody i ogólnie wyczyścić dno
możesz dodać preparat tropicala cristal albo kobaltosan, tylko nie jednocześnie !
kobaltosanu nie można łączyć z innymi preparatami

[Witam
Jeśli chodzi o pokarm żywy to karmie czasami ochotką. Filtr mam Fun 2 ( z tym że byłam juz po porade w akwarystycznym sklepie i zamiast tej gąbki poradzono mi kupno o gęstszych oczkach no i mam od pewnego czasu taką)
Crystal stosowałam ,dno czyszczę....
Akwarystyką zajmuje sie od niedawna, więc jeśli popełniłam jakis błąd to prosze o wyrozumiałość,
Ten problem zaczął się od jakichś 2-3 miesięcy

agusiadarusia napisał(a):Bardzo proszę o pomoc.
Mam 200 l. akwarium , bardzo mało zarybione z uwagi na to iż pół roku temu sie przeprowadziłam i niestety straciłam ryby. W ostatnich dwóch miesiącach moim problemem jest jednak zielona woda w akwarium, temp. ok. 25 st. C, stoi daleko od okna , oświetlane ok. 12-13 h dziennie, ryby, głównie pyszczaki karmię sucha karmą raz ewewentualnie dwa razy dziennie, lub żywym pokarmem. Problemem jest zazielenienie wody tak że nic zupełnie nie widać, szyba jest czysta nie widać glonów, nie wiem co się dzieje jest to dziwne, poniewaź miesiąc temu woda była starsznie zielona i nagle z dnia na dzień ( ok 3 dni to trwało) zrobiła się krystalicznie czysta, taki stan utrzymała przez tydzień i znów zzieleniała.....W tym czasie nie stosowałam żadnych środków chemicznych, żądnych innych pokarmów .....Może ktoś będzie miał podobne doświadczenia i podzieli się jakąś radą, pytałam w sklepie akwarystycznym ale niestety nie umieli mi pomóc..
agusiadarusia

Zapomniałam dodać , że mam drugie akwarium 60 l. I tam nie mam żadnych problemów.
Oprócz litrażu różni sie ono tym że mam tam oświetlenie tzw. nieoryginalne...

Witam, mam duży problem w moim akwarium z paletkami
http://www.akwaswiat.net/-240l-paletkari...13988.html są tu zawarte chyba wszystkie informacje potrzebne.
Dodam że wkłady w filtrze mam: ceramikę, jakiś węgiel chyba i torf.
A problem wygląda tak, woda jest strasznie mętna, po podmiance jest lepiej ale po paru godzinach dosłownie znowu robi się mleko. W wodzie plywają jakieś białe malutkie glisty.
Mam zamiar dokupić JBL e700 jako tylko mechaniczny.
Wlewałem już akryflawinę z myślą że to pierwotniaki lecz nic to nie dało. Czyściłem filtr, zmieniałem wkłady tez nic. Żwir też nie bo taki sam mam w 25l. Po prostu nie mam już pomysłu co się dzieje...
Paletki non stop składają ikrę więc im to chyba nie przeszkadza.
Aha i wodę podmieniam około 25% co tydzien+odmulanie pół na pół destylowana i kranowa.

Witam... Mam problem z mętna wodą (tzn mało klarowna) . Akwarium 126l start 24.12 temp 25c filtr aqua fun 3 bio z akwa 3 tyg dodana woda (30l) z 3 tygodniowego akwa.
Obsada do dnia dzisiejszego było ok.
2 kirysek panda
1 glonojad
2 neonki
2 gupiki
1 pielegniczka
1 molinezja żaglopłetwa (samica)

Rybki były karmione suchą karma było ok
Woda klarowna gdy dodałem 3 szyszki olchy i wywar było ok

Dziś dokupiłem :
1 kirysek pstry
1 kirysek spichrzowy
1 1 molinezja żaglopłetwna (samiec) są zaloty Big Grin

z roslin: (bo nie było)
2x hygrophila

posadziłem rośliny rybki wpuściłem (maja się dobrze) wpuściłem tabletkę z pokarmem dla ryb przydennych no i woda zrobiła się mało klarowna.
dodałem wywar z szyszek olchy i trochę wywaru z czarnej herbaty liściastej

Dodam jeszcze ze ze względów na mętna wodę włożyłem do filtra "tą gąbkę" z koszyczka od roślinek... by więcej zatrzymywał

co do parametrów wody to nie wiem bo nie posiadam testów jak na razie.

co radzicie???
z góry zaznaczam jestem nowicjuszem w tej dziedzinie

akwa 126l
filtr aquael fan3 bio
ciepło aquael neo HEATER 200W
podłoże żwirek

i zaczynam przygodę akwarystyczną

poczytaj coś o "cyklu azotowym" bo ręce opadają Wink

"...Nigdy Nie Jest Tak Źle,...By Nie Mogło Być Gorzej..."

Piszę poprawnie po polsku.

-gg: 4417762

- 100 litrów (ryby Ameryki Płd.): http://www.akwaswiat.net/-100-l-ogolne-t-14088.html

Krolik85 napisał(a):poczytaj coś o "cyklu azotowym" bo ręce opadają Wink

a co masz na mysli Smile
szczerze bo zaczynam ta przygodę.

akwa 126l
filtr aquael fan3 bio
ciepło aquael neo HEATER 200W
podłoże żwirek

i zaczynam przygodę akwarystyczną

krisek00 napisał(a):
Krolik85 napisał(a):poczytaj coś o "cyklu azotowym" bo ręce opadają Wink

a co masz na mysli Smile
szczerze bo zaczynam ta przygodę.
zapraszam do lektury:
http://www.aquaswiat.pl/viewtopic.php?t=242

w skrócie, zbiornik musi dojrzewać minimum te 2 tygodnie, ale najlepiej dłużej, przed wpuszczeniem pierwszych ryb. filtrowany 24/7.

"...Nigdy Nie Jest Tak Źle,...By Nie Mogło Być Gorzej..."

Piszę poprawnie po polsku.

-gg: 4417762

- 100 litrów (ryby Ameryki Płd.): http://www.akwaswiat.net/-100-l-ogolne-t-14088.html

dałeś tabletki vitabin?
ja też to miałem i już tego nie daje.
proponuje ci dać do filtra wkład z węgla aktywmego sera super carbon.
to wkład na krystaliczną wodę. z tych tabletek odmulić dno trzeba i już ich nie dawaj.
z tego co wiem glonojady chętnie jedzą wafelki dla bocji i one nie brudzą wody.

Skocz do: