0
sól do paletek ?? napewno skuteczne leczenie jeszcze troszkę wybielacza i napewno ospa zniknie !!!
to nie do was na poczatku watka jest jakiś agregat co paletki solą leczy
7
Kupiłem ostatnio parę Neonków Inessa i jednemu po jakimś czasie wyskoczyły białe plamy na całym ciele. Po jakimś czasie całkowicie przestał się poruszać (pływał z prądem filtra) i padł. Dzisiaj zauważyłem , że kolejny Neonek ma dwie białe dosyć wyraźne kropki po dwóch stronach ciała w pobliżu głowy. A jeszcze jeden siedzi ciągle w kokosie. Co mam robić? Mieszkam w małej miejscowości i w zoologicznym są tylko produkty tropicala. Jak padł neonek to wlałem MFC bo nic więcej nie mam.Kupić jeszcze ichtiosan?
Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.01.2010, 15:01 {2} przez
Kejdi.)
8
36
P.Wędkarz napisał(a):Witam. Mam wrażenie, że moją molinezję dopadła ospa. Ryba ma 3 plamki białe, oraz czasem ociera się o podłoże. Bardzo proszę o pomoc.
Informacje o akwa:
filtr: AQUA SZUT SUPER MINI 360
temp. wody. 26st. C.
wymiary akwa: 60x30x35
wymiana wody: od restartu nie wymieniana(od 5 dni)
akwarium niedojrzewało 2 tygodnie, ponieważ dostałem wskazówki, żeby nie wylewać całej ilości wody.(więcej info: http://www.akwaswiat.net/-63-ogolne-akwa...15324.html post #17)
pH wody: 8
!!!!!!!!! EDIT: !!!!!!!
Nie wiem czy to mogłem tu napisać.
Zauważyłem jeszcze u wszystkich ryb, że szybko oddychają. Czy to mogą być objawy jakiejś choroby?
Ja miałem ospę ale szybkiego oddychania nie zauważyłem. Zrobiłem kąpiel krótkotrwałą w środku tropical ichtio podniosłem temperaturę potem podmiana duża wody i ok aczkolwiek straty małe były w rybkach bo temperatury nie wytrzymały.
7
Czyli co? Mam wlać Ichtiosan i podwyzszyć temp?
8
36
Poszukaj w internecie i poczytaj. Sugeruj się maksymalną temperaturą jaką mogą wytrzymać Twoje rybki i roślinki i do dzieła. Nie musisz odstawiać do innego akwarium jak w wielu przypadkach piszą. Bez sensu. To jest ciężka choroba i ja leczyłem ją w głównym. Zresztą poczytasz to załapiesz o co biega. POWODZENIA. Czym szybciej ją się wyłapie tym lepiej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.01.2010, 20:59 {2} przez
toomeka@wp.pl.)
6
Mam problem z samica ramirezy. ma kilka białych kropek na płetwach. Nie ociera się! Ale jest osowiała i nie je. trwa to 3 dni. Myślicie, że to może być ospa? Chciałem wrzócić zdjęcia ale nie mój aparat nie chce złapać ostrości wystarczająco. Inne ryby w porządku. Póki co podniosłem temperature. Mam wrażenie, że oddycha szybciej. Nie chce stosować na razie leków póki nie mam pewności ze wzgledu naa krewetki. Jedna ma jajka. podpowiedzcie coś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.01.2010, 12:48 {2} przez
ras13.)
19
Skoro oddycha szybciej, nie chce jeść, jest osowiała, to możliwe, że jest to ospa. Gdybyś już musiał stosować lek to polecam ""Zieleń"" z Zooleku. Mój bojek po 2 dniach nie ma już ani jednej plamki.
36
Z tą zielenią malachitową to różnie podobno jest a jak ja szukałem jaki środek najlepszy to raczej górował ichtio a sól akwarystyczna nić mi nie pomagała jedynie ichtio. co do osowiałości to niekoniecznie bo moje bocje jak kiedyś miałem całe pokryło w 2 dni a latały jak dzikie

o krewetki się nie bój. Tak ostrzegają a mnie wszystkie przeżyły i to po naprawdę sporej ilości tej chemii
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.01.2010, 13:41 {2} przez
toomeka@wp.pl.)