• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

Sól akwarystyczna, daje tyle co nic... Ale tą zieleń polecam Big Grin Bo jest tania i skuteczna, dałem za nią bodajże 4.30zł gdy Sera kosztował 20zł Wink

ichtio też jest w podobnej cenie jak Twoja zieleń.

No może i tak :p Nie wiem bo nigdy ichito nie stosowalem.

Tak sie zastanawiam skąd mogłem załapać ospę. Ryby wpóściłem przed świetami. Lekko sie ocierały. temp.26 a ospa zaatakowała dopiero we wtorek. Nie wpuszczałem rzadnych ryb nowych ani roślin. Możliwe, że tyle czasu gdzieś przesiedziała?! Druga sprawa to taka, że karmiłem mrożoną szklarką. Kupując ją myślałem, że tylko ochotka jest źródłem pasożytów.

Z pokarmem też może się przenieść a co do mrożonek to nie jestem pewien jak się to ma do rzeczy
Sad 

Moje akwarium to 112l profilowane jest w nim 40 neonków 6 kirysków 2 glonojady.temperatura wody do około 25st. teraz mam 30 st bo rybki maja ospę już 5 dni utrzymuje taka temperature i podaje ichtiosan przed chwila znalazłem 4 trupy .neonki maja na ciele te kropeczki jest ich na tym ciele gęsto.

POPROSZĘ O JAKIEŚ RADY JAK SZYBKO SIĘ TEGO POZBYĆ!

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ.
Nie drzyj się tylko zacznij czytać ten temat
Kejdi

U mnie jak bocje były zawalone tymi kropkami to je wywaliłem nie widząc żadnej poprawy. Nie chciałem ryzykować u innych było to dość mało widać więc je zostawiłem. Rybki mogą Ci padać ze względu na temperaturę jaką masz w akwarium ale cóż. Jak chcesz się tego naprawdę całkowicie pozbyć musisz wytrzymać jakiś czas i mogą się pojawić kolejne ofiary. Kropki mogą zginąć ale by całkowicie wytępić to z akwarium to jeszcze jakieś dwa trzy dni trzeba tak zostawić.

przed chwilą znalazłem 14 trupów a co do temperatury co ci nie pasuje??

Witam!!! Jestem poczatkujacym akwarystą.
Mam akwarium 54l u moich dwóch welonek zauwarzyłam na ogonie białe kropki i ocieranie sie ryb o dno, poczytałam trochę o tym i wywnioskowałam ze to ospa. W akwarium mam skalara, 2xdanio, welonka złota nie duża, dwa właśnie te chore welonki białe z czerwonym kapturkiem na glowie, jednego welonka teleskop, glonojad (zbrojnik niebieski). Na jaka temperatura mam ustawic zeby ryby nie czuły sie później gorzej ale tylko lepiej? Jaki kupić lek najlepiej? I czy przy temperaturze 28 stopni (bo tyle moge ustawic najwiecej) welonki nie zdechną? bo z tego co wiem to sa zimnolubne. prosze odpowiedzi kierowac na forum lub na gg 20023392. Bardzo prosze o jak najszybsza odpowiec i jaka kolwiek pomoc.

Prosze pomużcie moja bocja wspaniała jest cała biała od tej cholernej ospy co poradzicie mam tak neony czerwony, bocje wspaniałe ,skalary,kosiarki,barwniki czerwonobrzuche i glonojada jaką forme leczenie polecicie najbardziej (zdaje mi sie że rybka jest na skraju wyczerpania prosze o szybkie udzielenie odpowiedzi)

Skocz do: