0
Jak innesa to git, tylko nie możesz mieć bojka, bo temperatury wymagane się kłócą. To ja Ci polecam obsadę:
1 + 3 prętnik. (Oczywiście w pierwszym przypadku jeden samiec na trzy samice.)
5x otosek. (Uwielbiają zżerać glony.)
5x kirysek panda. (Moja ulubiona odmiana, sympatyczne maleństwa.)
No i od biedy te 12x neony innesa. (Na Twoim miejscu bym z nich zrezygnowała, albo ograniczyła liczbę do 8.)
I jeśli mogę jeszcze coś zasugerować, to ustaw temperaturę na 24 stopnie.
15
Oriona napisał(a):Jak innesa to git, tylko nie możesz mieć bojka, bo temperatury wymagane się kłócą. To ja Ci polecam obsadę:
1 + 3 prętnik. (Oczywiście w pierwszym przypadku jeden samiec na trzy samice.)
5x otosek. (Uwielbiają zżerać glony.)
5x kirysek panda. (Moja ulubiona odmiana, sympatyczne maleństwa.)
No i od biedy te 12x neony innesa. (Na Twoim miejscu bym z nich zrezygnowała, albo ograniczyła liczbę do 8.)
I jeśli mogę jeszcze coś zasugerować, to ustaw temperaturę na 24 stopnie.
Na siłę da się wcisnąć te Prętniki do 60l jednak polecany jest nieco większy zbiornik w tak małym samiec (zależy jaki się trafi) może obrać cały zbiornik za swoje terytorium co może odbić się na samicach i reszcie obsady.
0
Po pierwsze: prętniki to małe i łagodne rybki.
Po drugie: No może przesadziłam z tym haremem 1 + 3, ale 1 + 2 według mnie spokojnie.
Bojowniki są tej samej wielkości i o wiele bardziej terytorialne, a do takiego akwarium polecane są haremy 1 + 3.
No ale cóż weteran to weteran i na pewno masz większe doświadczenie.
15
Zgadza się tylko, że Prętniki są o wiele bardziej ruchliwe niż Bojki. Oczywiście możesz do siebie wsadzić ten haremik 1+2 i nie będzie to żadną zbrodnią
11
Witam w moim 60 l akwa mam parke bojownikow kupiona 3 dni temu i od 2 dni samiec jest bardzo nerwowy gania wszystkie rybki po calym akwa czy to jest wynikiem tego ze niemam w akwa kryjowek ? czy tak bedzie zawsze? moze wymiecic go na innego? co radzicie?
16
To zależy od charakteru ryby, może po jakimś czasie się uspokoi.
Ogólne:
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-by...19622.html
25l- xXx Red Cherry
30l podzielone na pół,I - , II -
26
a co pływa razem z nim? bojowniki sa z reguły agresywne łagodne to naprawdę rzadkość.
Mój bojownik nie lubi żyworódek np, cały czas je przegania.
Próbował skalara ale mu nie wyszło, młody się zdenerwił i mu dość mocno oddał.(prawidłowo

) teraz zamęcza żyworódki(ma zajęcie)
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
4
Zależy co masz jeszcze w zbiorniku i jak jest on urządzony.
16
Kaef napisał(a):Zależy co masz jeszcze w zbiorniku i jak jest on urządzony.
W syg. ma info o swoim akwa i co w nim trzyma.
gupiki z bojem to niezbyt dobry pomysł, ja jak kiedyś miałem to samcom lubił odgryzać ogonki.
Ogólne:
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-by...19622.html
25l- xXx Red Cherry
30l podzielone na pół,I - , II -
19
Cytat:Fauna:
- 2xBojownik
- 3xGupiki(samiec+2 młode)
- 2xMolinezja
- Molinezje młode około 10 szt.(kolegi)
- 3xKosiarki
- 12xNeon Inessa
- 3xKirys
- 2xPretniki Karłowate
Jak ty człowieku chcesz aby bojek był spokojny przy tak koszmarnej obsadzie, sam bym wszystkich lał gdybym nie miał gdzie się ruszyć.
Podstawy akwarystyki się kłaniają. Bojowniki trzyma się w haremach, a nie w parach. Na kosiarki masz za mały zbiornik, a prętniki o ile mi wiadomo to też ryby terytorialne, więc na pewno będzie dochodzić do bójek . Pomóc może tylko redukcja obsady lub nowy zbiornik 112L
6x Otosek
6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik