• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bojownik z naroślą - co to jest i jak leczyć?

Witam,
Mam bojownika, który już od kilku miesięcy ma czarną narośl koło oka. Narośl sobie była niewielka. Podejrzewałem flexibakteriozę, ale z rybą się nic nie działo złego przez dług czas. Ponadto miesiąc temu przeleczyłem ryby antybiotykiem (zoosept-s taka porada pana w sklepie), ponieważ jeden z neonków miał białe kłaczki wokół pyska. Teraz z neonkiem wszystko w porządku. Ryby nie wydają się chorować, nie zdychają. W ciągu ostatnich kilku dni jednak narośl zdecydowanie zaczęła przyrastać i to mnie mocno zaniepokoiło. Rybka wygląda znacznie gorzej, choć jest wesoła, ma apetyt itp. Tylko ta narośl.... Przekazuję dwa zdjęcia na którym widać narośla zaraz obok prawego oka. Na zdjęciu narośl wygląda jak przeźroczysta, ale w rzeczywistości jest ciemno szara. A przeźroczystość zapewne przez lampę błyskową.

Co to może być i jak to leczyć?

Odpowiadam na konieczne pytania:
- temperatura wody: 27st
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie: raz dziennie, tetraMin (płatki)
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna: 20% wody co tydzień z dodatkiem aqua safe i aquacid. Dno odmulane przy okazji zmiany wody za pomocą węża.
- pojemność akwarium: 30l
- obsada ryb w akwarium: bojownik wspaniały, 6xneon inessa, 2xmolinezja złota, 2xkrewetka amano, 1xglonojad 3cm
- obecność żywych roślin: 1xkryptokoryna marnie rosnąca, 1xanubias, 1x jakieś zielone długie na całą wysokość.
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody i z jakiej przyczyny: zoosept-S z powodu białych kłaczków przy pysku neona (miesiąc temu)
- czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium): tak. Akwarium zarybione od blisko 2 lat
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd.: PH=8.0, reszty nie mam możliwości zmierzyć.
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy): Filtr AuaEl Fan2 Plus 450l/h, Grzałka 50W, jarzeniówka dwukolorowa.

Pozdrawiam,
Piotr

EDIT
Jedna poprawka: Narośl koło oka lewego a nie prawego jak wcześniej napisałem.

Załączone pliki Miniatury

Ile masz tego Bojownika? Wygląda na dosyć starego.

Piszę poprawnie po polsku.

Dbaj o stylistykę i ortografię.

Locko napisał(a):Ile masz tego Bojownika? Wygląda na dosyć starego.

Mam go od kwietnia 2008, tj. prawie 2 lata.

Bardzo dziwne rzeczy dzieją się w Twoim akwarium.
Przede wszystkim musisz doprowadzić do porządku obsadę.
Nie możesz dobierać obsady względem wydajności filtra(lub na odwrót).
Masz obowiązek zapewnić tym żywym stworzeniom jak najlepsze warunki - przede wszystkim przestrzeń do życia.
Patrząc z opisu: akwarium 30l i filtr fan 2 plus dosłownie na myśl przychodzi mi widok wciąganych kup prosto z samego odbytu ryb.
Tak być nie może.
W tak małym akwarium ciężko zadbać o równowagę bez żywych stworzeń a co dopiero z taką obsadą...
Musisz jak najprędzej pozbyć się zbrojnika i molinezji. Neonki także potrzebują więcej miejsca9 w końcu mają pływać w stadzie).
W zasadzie ten litraż nadaje się tylko na krewetki i/ lub bojownika.
Nie pomaga też niewielka ilość źle dobranych roślin.
Tu koniecznie musisz posadzić dużą kępę "azotożernych" chwastów: http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html
Musisz zbić pH - te warunki są nieodpowiednie dla Twoich ryb.
Dużo dałoby zdjęcie Twojego zbiornika, gdyż powodem może być: źle dobrane podłoże, nieodpowiedni wystrój akwarium(muszle lub inne dziwne obiekty)
Dodajesz pH minus do podmian, więc możliwe jest, że Twój kran wypuszcza tak twardą wodę...
Nie masz dużego akwarium, więc spokojnie możesz załatwić ten problem, stosując wodę destylowaną do cotygodniowych podmian.

Ze zdjęć i opisu wynika infekcja bakteryjna, którą atakuje pleśniawka.
Nie ma co jeszcze gorzej mieszać tu chemii.
Bojownikowi może pomóc krótkotrwała i intensywna kąpiel w bactopur'rze(lub innym leku antybakteryjnym) po czym rybka wrzucasz do akwarium z prawidłowymi warunkami.
W innym wypadku proponuję długotrwałą kąpiel tak samo w oddzielnym naczyniu z lżejszą dawką, wtedy też będziesz potrzebował napowietrzacza.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Olek napisał(a):dosłownie na myśl przychodzi mi widok wciąganych kup prosto z samego odbytu ryb.
Tak być nie może.

Mała poprawka: Filtr to jest AquaEl Fan1 z nieco mniejszym wydatkiem przepływu. Kup nie wyrywa, wiry się nie tworzą.
Załączam zdjecia całości akwarium ze zdjętym tłem. Wszystko widać jak na talerzu.

Załączone pliki Miniatury

Biedne rybki, zbrojnik, molinezje, bojownik i pewnie wiele więcej w 30l, już masz przyczynę chorób.

[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html

Po 1. Wyciagnij muszle z akwa!
Po 2. Oddaj wszystkie ryby oprócz bojownika!
Po 3. Zróżnicuj diete! Chciałbys, żeby mama karmiła Cie tylko ziemniakami? (Ja mam 8 pokarmów i im mieszam)

BaNaNeK napisał(a):Po 1. Wyciagnij muszle z akwa!
Po 2. Oddaj wszystkie ryby oprócz bojownika!
Po 3. Zróżnicuj diete! Chciałbys, żeby mama karmiła Cie tylko ziemniakami? (Ja mam 8 pokarmów i im mieszam)

Po 4. Wymnij to sztuczne coś co wygląda jak morskie.

Chociaż muszę przyznać że widziałam gorsze zbiorniki, plus dla Ciebie, bo masz roślinki, żywe.

[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html

To jeszcze komentarz:
Pokarmów mam 3 i co tydzień/dwa zmieniam (mikrogranulki dla ryb tropikalnych, tetra płatki, pokarm dla bojownika). Z baaaardzo rzadka świeża szklarka z bazarku. Po prpstu wymieniłem ten, który mi się wydaje najlepszy.
Muszle wyjęte, a kąpiel w planach po zakupie specyfiku. Zobaczymy.

In response to the guy inquiring about tesla model y steering, tesla new steering wheel, tesla model 3 for cheap, model y steering wheel, new model 3 steering wheel, new tesla model 3 prices, tesla yoke wheel, compare model 3 and y, tesla model 3 model car, tesla model 3 3, I highly recommend this helpful site for Tesla assessory site or tesla model y sold out, tesla model 3 description, tesla model 3 display screen, y car, accessories for a tesla, tesla model 3 trunk accessories, the new model tesla, tesla car phone holder, model tesla y, juniper new model, on top of this top Tesla assessory link together with model 3s, tesla price cuts model y, tesla model y performance back, tesla supplies, tesla gadgets, highland model 3, shop tesla model y, tesla model 3 operating manual, tesla y high performance, tesla sport steering wheel, on top of this top Tesla assessory details which is also great. Also, have a look at this updated Tesla assessory forum not forgetting sites such as tesla model y how to, tesla 3 model performance, tesla car cover model y, inside tesla model y, new model 3 steering wheel, tesla model3 black, must have tesla model y accessories, tesla model y getting started, tesla plaid model y, the model 3, together with this extra resources for Tesla assessory site together with tesla model 3 matt black, accessories model y, tesla model y updates coming, tesla model 3 plaid, model y front, resources for together with tesla model y ad, model 3 sport, y model tesla, model y next to model 3, tesla alcantara, for good measure. Check more @ Updated AI Stock Investing Platform Website 454_282

Skocz do: