3
Witajcie!!! 4 dni temu nabyłem rybki akary pomarańczowopłetwe 3 szt. Czy można po 7 cm rybce rozpoznać już płeć ? ponoć już od 5 cm mogą mieć dojrzałość płciową rybki trzymam w 240l o to zdjęcia
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c9d52fac9aece63.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c748a270783e13e.html
Zrobiłem zdjęcie tej największej rybce ok 7 cm i tej troche mniejszej ok 6cm czy ktoś może coś powiedzieć już?
3
Na 2 foto jest najprawdopodobniej para.
-.-'
3
Dlaczego myślisz że para ? chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o tych rybkach,przestudiowałem juz google, powiem Wam jeszcze że jak karmie rybki to ta najwieksza je, a ta mneijsze tak jakby czekają aż ona skończy i pływają pod nim czekając aż odpłynie lub coś spadnie
3
Czy ktoś może określić płeć w 100 %?
10
Pierwszy przy jedzeniu jest samiec alfa. Jest on pewnie największy i najbardziej wybarwiony.
Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)
3
Tak,prawda jest największy i zawsze pierwszy je

czyli to jest samiec ? mam jeszcze dwie mniejsze od Niego rybki jakieś 6-5 cm dzisiaj widziałem jak ta 6 cm walczyła z tym największym
6
fajnie że masz spore akwa - będzie dużo łatwiej odpowiednio hodować te ryby. oprócz nich są jakieś inne w akwa?
co do rozróżnienia płci - dorosły samiec będzie miał na głowie garb ale do tego daleko....
zgadzam się z przedmówcami że osobnik który pierwszy płynie do karmienia to samiec - największy i przywódca grupy
240 L były księżniczki...stoi puste
720 L. stoi i czeka....chyba na dużą Tanganikę......
akwa uruchomione zostaną jak kupię agregat prądotwórczy;p
3
Tak są zbrojniki niebieskie 3 samce dwa muszę gdzieś oddać jednego zostawię ; ), to własnie wygląda tak że ten największy pierwszy je te dwie mniejsze czekają aż skończy i dopiero jedzą lub czekają aż coś opadnie ; ) ale to już pisałem, jeżeli ktoś by coś jeszcze napisał chętnie będę czytał : )
3
Witajcie ponownie rybki troche podrosły i chciałbym się do wiedzieć czy na pewno mam samca. Chodzi mi nadal o tą największą rybke ma ok. 9-10 cm już.
Oto najnowsze foto proszę w miare możliwości określenia płci . Dziękuję
http://www.wgraj.org/img.php?mode=full&file=13529 < największa z rybek
http://www.wgraj.org/img.php?mode=full&file=13530 < najmniejsza
W sumię są 3 rybki : )
10
Generally the males are brighter, while females are darker and somewhat smaller than the males. Numerous dark spots run in parallel lines across the body. The tail is often the brightest area and can be edged in reddish orange. The males develop a broad forehead with a pronounced hump.
źródło:
http://www.tropicalfishandaquariums.com/...rPhoto.asp
Co w moim wolnym tłumaczeniu znaczy :
Generalnie samce są jaśniejsze, podczas gdy samice ciemniejsze i nieco mniejsze od samców.
liczne ciemne plamy biegną w równoległych liniach w poprzek ciała. Ogon jest często najjaśniejszą częścią i może być czerwonawo pomarańczowy na zewnętrznej krawędzi. Samce wykształcają Szerokie czoło z wyraźnym garbem.
Tak na marginesie - ryby te rosną naprawdę duże i raczej można zgadywać/przypuszczać czy to samiec a to samica. Twoje akwarium to 240l a dla tych Akar przyjmuje się 220l dla singla i co najmniej 400l dla pary. Co do rozmnażania - nie są najprostszym gatunkiem, a jak już Ci się uda -ich miot to około 300.
Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)