21.02.2010, 16:24
Jeżeli chodzi o litraż to 54l. Oświetlenie 15W standard i dołożone 3x6W oprawka meblowa.
nie podgrzewaj wody bo będą za duze skoki Co2

grzesiek1993zag napisał(a):Mam problem z bimbrownią. 2 butelki: 1. 2l z zacierem(1l ciepłej wody, 2 szklanki cukry, 1/3 100g kostki drożdży) 2. 1,5 litrowa z litrem ciepłej wody.
Dyfuzor kostka lipowa. Jest też zaworek zwrotny tetry. I tu jest problem. Podłączyłem bimbrownię, po 5 min. zaczęło lecieć bardzo dużo bąbelków, drobnych, ilość porównywalna do tego, ile leci z napowietrzacza(no może troche mniej). Wydaje mi się, że jest to zdecydowanie za dużo, odłączyłem ją, żeby nie potruć ryb. Co może być powodem tej "akwarii"?
mcda-p napisał(a):No nie wiem, czy to zostawianie na noc co2 jest ok. Zwłaszcza gdy masz świeży zacier i mocno bombluje. Raz zostawiłam tak na noc ; był włączony napowietrzacz ( a mam zbiornik ~80l) i rano rybki były lekko śnięte, więcej tak nie robię bo się boję.
krzychu0808 napisał(a):Witam..
Mam pytanie bo mam filtr do którego podłączam wężyk i on bardzo mocno zaciąga powietrze i mocno rozbija powietrze i na tlenia akwarium. I mam pomysł żeby kupić trójnik i podłączyć bimbrownie i powietrze razem wyglądało by to tak:
Co myślicie o takim rozwiązaniu? Powietrze nie tłoczy pompka tylko sam sobie filtr zaciąga.
Godleś napisał(a):krzychu0808 napisał(a):Witam..
Mam pytanie bo mam filtr do którego podłączam wężyk i on bardzo mocno zaciąga powietrze i mocno rozbija powietrze i na tlenia akwarium. I mam pomysł żeby kupić trójnik i podłączyć bimbrownie i powietrze razem wyglądało by to tak:
Co myślicie o takim rozwiązaniu? Powietrze nie tłoczy pompka tylko sam sobie filtr zaciąga.
Moim zdaniem najlepiej by było CO2 podłączyć pod kamień do napowietrzania. Kiedyś też podłączyłem CO2 do filtra, a jak wyszedłem z psem na dwór i wróciłem to mało co nie podusiłem wszystkich ryb w akwarium (ale podłączyłem szybko napowietrzasz i dałem filtr na zwykłe powietrze i cudem nic nie zginęło). Jeżeli już chcesz dać połączenie do filtru to ja bym dodał jeszcze zaworek przeciw zwrotny, żeby filtr nie zassał zacieru.