• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zielone nitki - glony - zielenice, glony nitkowate - tu pytaj

niee...chyba zamiast zejść bieg niżej łatwiej by było wejść bieg wyżej, mam tu na myśli dodatkowe oświetlenie. Ale najpierw ureguluj sprawę z cyklem azotowym. Być może po jakimś czasie i paru podmianach i podniesieniu się poziomu no3 i po4 problem zniknie.

Tak, było by fajnie ale jak na razie to tylko NH4 i NO2 się podniosło a co gorsze PO4 spadło :/

CopLand napisał(a):Dzisiaj lekka załamka, glony w ataku i rosną jak na drożdżach. Nitki na roślinkach zrobiły się 2x dłuższe czyli wróciły do stanu z przed czyszczenia.
Hehe bierz Nervosol albo Persen i nie załamuj się.Big Grin To co się stało po podmianie nie jest niczym dziwnym. Cierpliwie i systematycznie (codziennie) wyciągaj nitki ile się da. Rozglądaj się za zakupem jakiegoś nawozu makro lub poszczególnych soli.
Niepokojące są nadal niezerowe poziomy NH4 i NO2. Jakie wkłady masz w filtrach?

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Sole to nie problem bo mogę je zamówić nawet teraz przez net. Tylko jakie? Bo trochę ich jest. W filtrach jest bioceramika, biobale, i wkład gąbkowy, to co było oryginalnie w filtrach, no może za wyjątkiem węgla który wyjąłem z filtra po 2 tygodniach a na jego miejsce dałem kermazyt czy jak to tam się nazywa.
Czy dołożenie roślinek pomogło by w czymś? Co do oświetlenia to może być problem, bo na razie nie dam razy zamontować dodatkowych świetlówek, ewentualnie wymiana tych co mam na jakieś "specjalistyczne" tylko nie bardzo wiem jakie?

Czy otosek dał by sobie rade z glonami nitkowatymi. bo np. kosiarka nie je tego rodzaju glonów.Ale jestem ciekaw jak z otoskiem

[25l] Krewetkarium
-6 x Red Cherry

[60l] Ogólne
-8x Brzanka sumatrzańska
-7x Neon Inessa
-3x Jarzeńce
-2x Zbrojnik
-4x Kiler (Heleny)
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=10482

hmmm..jak domniemamy glony u ciebie spowodowane mogą być micro z podłoża..a co gdyby spróbować wyjąc to micro z wody za pomocą węgla aktywnego? Co inni o tym myślą? a czy dno u ciebie jest lub było w jakiś sposób wzburzane lub mącone?

krzychu777 napisał(a):a czy dno u ciebie jest lub było w jakiś sposób wzburzane lub mącone?

Nie, jedynie je odmulałem ale tylko wierzchnią warstwę bez wzburzania podkładu.

Tu mi się wydaje ze nie powinno się odmulać przy takim podłożu...ale nie jestem pewny. może i nie wzburzałeś tego złoża z dołu, ale wypłukiwanie pierwiastków przez zasysanie wody mogło wystąpić...

Niestety glony ją coraz dłuższe, jest ich coraz więcej i nie nadążam z ich usuwaniem. Co wieczorem usunę to na drugi dzień jest ich tyle samo albo i więcej. Jedna z roślin składa się już wyłącznie z tych zielonych nitek nawet nie ma jak już ich z niej usuwać, no chyba ze całą roślinkę wyrzucę. Jak tak dalej pójdzie to za tydzień będą same glony zamiast roślin. Nie wspominam już o tym, że dno (żwirek przy szybach) wygląda jak trawnik na wiosnę.

rychu1990r napisał(a):Czy otosek dał by sobie rade z glonami nitkowatymi. bo np. kosiarka nie je tego rodzaju glonów.Ale jestem ciekaw jak z otoskiem

Prosze o odpowiedz

[25l] Krewetkarium
-6 x Red Cherry

[60l] Ogólne
-8x Brzanka sumatrzańska
-7x Neon Inessa
-3x Jarzeńce
-2x Zbrojnik
-4x Kiler (Heleny)
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=10482

Skocz do: