11
Witam Jak w temacie mam 600 zł na wydanie i myślałem o pokrywie do akwarium 100x40x50 i filtrze kubełkowym, co proponujecie? Akwarium prawdopodobnie towarzyskie (jeszcze nie wybrana obsada). Czekam na porady i z góry dziękuję.
14
robto napisał(a):Witam Jak w temacie mam 600 zł na wydanie i myślałem o pokrywie do akwarium 100x40x50 i filtrze kubełkowym, co proponujecie? Akwarium prawdopodobnie towarzyskie (jeszcze nie wybrana obsada). Czekam na porady i z góry dziękuję.
Ale szkło juz masz czy jak bo nie rozumiem? Jesli masz juz akwa to jak najbardziej kupuj kubeł i pokrywe
11
Pardos napisał(a):robto napisał(a):Witam Jak w temacie mam 600 zł na wydanie i myślałem o pokrywie do akwarium 100x40x50 i filtrze kubełkowym, co proponujecie? Akwarium prawdopodobnie towarzyskie (jeszcze nie wybrana obsada). Czekam na porady i z góry dziękuję.
Ale szkło już masz czy jak bo nie rozumiem? Jeśli masz już akwa to jak najbardziej kupuj kubeł i pokrywę 
Akwarium 100x40x50 już zamówiłem u szklarza. Zastanawiam się co jest korzystniejsze (koszty , estetyka) kupić pokrywę czy robić, a kubełek to jaki? Pokrywa gotowa kosztuje około 200 więc może
lepiej zrobić ją samemu? Co myślicie o tym filtrze FLUVAL 305?
--------------
Pisz poprawnie
Morze piszemy "RZ" tylko w wypadku gdy mamy na myśli część oceanu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.06.2010, 23:03 {2} przez
robto.)
8
Za te pieniądze co masz do wydania to kupisz sobie markowy sprzęt ... tylko wystarczy chęci i trochę poszukać na
www.allegro.pl lub na forum , było mnóstwo takich tematów.
131
Dokładnie peter, długo czekałem z kupnem akwa 200l, aż się trafiła okazja:zbiornik, pokrywa z świetłówkami akwarystycznymi, filtr fan-3 za 100zł.Mogłem jeszcze dopłacić 50zł i miałbym kubeł fluvala 204, ale już miałem unimaxa 250, a dwóch nie potrzebowałem.
Ja bym jednak zamiast pokrywy belkę kupił, wolę mieć uniwersalne źródło światła(belkę mogę przekładać z akwa do akwa, pokrywa pasuje tylko na jeden wymiar zbiornika).Belka ma ten plus że można regulować długość, a biorąc w moim przypadku pod uwagę że w ciągu roku zmieniłem zbiornik 7 razy(cały czas na większy) to regulacja belki jest mi potrzebna.Jednak chyba woda krewetkom nie pasuje, bo jak robie prace porządkowe(przycinka, odmulanie) to zawsze znajdę za zbiornikiem z 5 krewetek, wyskakują po prostu.
7
kacperkrzyz napisał(a):... to zawsze znajdę za zbiornikiem z 5 krewetek, wyskakują po prostu.
Zabezpiecz kable. Wyłażą po nich a nie wyskakują
131
Jednak wyskakują, gurami się już nauczyły, ja zdejmuję pokrywę a one zaganają krewetki do góry, zawsze coś wypłoszą z akwa.Jak pokrywa normalnie nałożona to gurami też spokojne.U mnie małe krewetki siedzą na wzmocnieniach podłużnych, tam ryby nie wpłyną.
A teraz na temat.Co do tego oświetlenia to ma być mocne czy standard?Jakie rośliny tam mają być?A z cenami pokryw nie jest tak drogo jak mówisz(200zł) za 140zł masz nową
link.
3
Mam pytanie planuje założenie akwarium 200l ogólne. Posiadam już filtr unimax 250.
1. Wystarczy, czy kupić dodatkowy wewnętrzny?
2. Jakie wkłady włożyć do tego kubełka ?
8
Spokojnie wystarczy np. przy roślinnym a jeżeli ma to być Malawi/Tanganika lub ogólny z większą ilością ryb to przyda się wewnętrzny. A co do wkładów to gąbka i jakieś biobale lub ceramika ... polecam keramzyt.
2
Mam już zbiorniczek 200L (100x40x50) pokrywę sam zrobiłem

teraz zastanawiam się nad oświetleniem.
Chciałem zastosować T5 ale drogie i w sklepach u mnie już nie dostane. Słyszałem że będą je wycofywać z rynku np te które chciałem zakupić (Philips T5 39W Aquarella 10000K) i (Philips T5 Aquasky 965 6500K) Myślę żeby zastosować T8 są tańsze. Z racji ze mam pokrywę własnej roboty mogę tam wpakować spokojnie 4 świetlówki ale na początek mojej przygody z akwarystyką myślę o dwóch potem ewentualnie będę dorzucał po jednej. Moje pytanie brzmi jakie tam świetlówki włożyć? Domyślam się ze 30W bo maja długości 90cm a z tego co wiem świetlówka powinna być krótsza po obu stronach jakieś 5-10 cm niż pokrywa. Proszę o pomoc i dokładne nazwy/symbole świetlówek. Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.05.2011, 19:40 {2} przez
Tadzik78LBN.)