02.06.2010, 22:57
cudny baniaczek !!!!
Moje ulubione z roślinnych na forum....A mógłbym spytać z jakiego drzewa pochodzą gałązki podchodzące pod taflę (16 str) ?

Byłam prawie 2 tyg. w szpitalu i pozostawiłam go pod opieką męża. Juz na drugi dzień małżonek postanowił przeczyscić prefiltr ( pomny moich instrukcji), ale nie do końca zrobił to co należało.... Filtr mam bardzo silny, więc przed ściąganiem na 1 minutkę go wyłączam aby nie wciagnął jakiegoś żyjątka ( kiedyś na początku neon padł ofiarą...). On tego nie zrobił. A że nieopodal jest kokos dla apisto to samiczka akurat tam była. Nie wiem co się stało, bo to moje domniemania tylko. Wciągnęło kobietę a ze niemała, to zatkała filtr w srodku .... Niby wciągało wodę, ale nie filtrowało tylko wywalało wsio z powrotem do baniaka. Calutki osad który normalnie laduje w ponad 9 l filtra pomiędzy miediami i jest przerabiany przez bakterie osiadł na roslinach, podłożu itd. Kilka krewetek padło, jedna endlerka i druga samiczka apisto ( to delikatne stworzenia). Bakterie w filtrze oczywiscie zamarły i baniak stał się bombą zegarową z opóźnionym zapłonem. 

Oczywiscie badam codziennie pH i pilnuję samopoczucia ryb.
(11.06.2010, 19:05)Pysia napisał(a): Wywlekłeś go?

(11.06.2010, 20:20)susel napisał(a): Kurcze,restart jest konieczny?Aby pozbyć się glonu musisz wywalić wszystkie rośliny?Jeżeli tak to współczuję bo są w pięknym stanie i tworzą idealną kompozycjęRestart nie jest konieczny
Nie jest wcale tak tragicznie. Ale wkurza mnie od samego początku ten zwirek, a że mam ADA Amazonia II czarne w zapasie to mam motywację przez klęskę aby zrobić restart z wymianą podłoża
No i troszkę mi się znudziło to co jest....
Trochę z przodu
(11.06.2010, 22:35)apri cort napisał(a): Ja mam takiego samego pecha, kilka dni nieobecności i albo padające ryby, albo glonowisko... może przez lata wprawy nam się wydaje, że opieka nad akwa nie jest trudna, a w rzeczywiśtości mamy nadludzkie moce...?Kto tak twierdzi ze opieka nad baniakiem jest łatwa?? Predzej psa w zdrowiu utrzymam niż baniak w równowadze
Baniak roślinny to balansowanie na cieńkiej linie
I czym się ma ten baniak dłużej tym się jest głupszym....(12.06.2010, 13:08)susel napisał(a): Przecież tego żwirku prawie w ogóle nie widaćTo tylko fotka- płaska. W rzeczywistości widać i to sporo pomiędzy roślinami. A przy włączonym świetle 2x39W Aquastar i Grolux ( takie mam przez 5 godz samo) żwirek jest różowyTrochę z przodu