• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

nadal zastanawiam się nad obsadą ... z bojowników zrezygnowałam jednak ... czy kakadu do 54 litrów by się nadały ? jeśli tak to ile ? i co z czyścicieli do tego ? krewetki (redy tylko i wyłącznie wchodzą w grę) dadzą radę z kakadu ?

Jestem Kobietą !

moje akwa:
60l -> chwilowo 1 zbrojnik niebieski .... poszukuję ciekawej obsady ...

Nie,kakadu jak dla mnie potrzebuję większej powierzchni dna,przecież dorastają tam do jakiś 8 cm.
Może prętniki karłowate+ stadko malutki razbór + ewentualnie krewetki.?

-.-'

akwa dojrzało ....

co by się nadawało do proporczykowców z kap lopez ? i ile ich się zmieści ?
znalazłam ślicznie wybarwione i chyba się na nie zdecyduję ... tylko co z czyścicieli do nich ?

Jestem Kobietą !

moje akwa:
60l -> chwilowo 1 zbrojnik niebieski .... poszukuję ciekawej obsady ...

witam,
czy obsada w składzie:

-1+2 prętnik trójbarwny
-10 neon innessa lub -20 microrasbora galaxy
-5 kirysek panda
jest odpowiednia do 54l. akwarium?

Witam czy do 52,5 l może być 1+3 prętnik karłowaty 10 neon czerwony i 5 kirysków

Witam jezeli mam w akwa 54l 2x pielegniczki ramireza , okolo 15 neonow to czy moge do tego dolozyc gupiki jezeli tak to ile??

Posiadam zbiornik 60x30x30, jest to gotowy zestaw Aquael ze sklepu, filtr biocrystal 360, grzałka comfort zone 75W z termostatem. Filtr i grzałka podłączone do prądu 24/7, filtr ustawiony na maksymalną przepustowość i napowietrzanie, grzałka na 25-26 stopni. Podmiany wody co sobotę 10-15l, od wczoraj stosuję wodę odstaną przez noc, wcześniej szła czysta kranówka. Podłoże to drobne kamyczki, grubość od 1cm w miejscu do pływania do 3cm w części z roślinami. Zbudowane dwie groty, jedna przelotowa, druga ma trzy ściany( lecz mniejsze ryby mogą przepłynąć między kamieniami z tyłu).
Akwarium założone pod koniec czerwca. Przez ojca popełniłem kilka poważnych błędów:
- kupiłem 5 skalarów przed posadzeniem roślin i zrobieniu grot na drugi dzień po zalaniu szkła wodą
- dzień później dokupiłem dwa mieczyki, dwie molinezje black moly, zbrojnika i welona, po tygodniu przeżyły tylko dwie ostatnie.
Od tego czasu pochowałem jeszcze dwie molinezje, dwie żółte oddałem bo welona ganiały i dwa gupiki, ciała samca nigdy nie odnalazłem.

Moja aktualna obsada:
- 5 skalarów( te, które kupiłem dzień po zalaniu akwa wodą, żyją i rosną po dziś dzień)
- welon
- zbrojnik samiec
- parka gupików
- parka mieczyków
- trzy kosiarki

Kosiarki polecił mi w sklepie zoologicznym jako środek na glony. Poradziły sobie z nimi podręcznikowo, na poczatku miałem dwie, trzecia mała przygarnięta z powodu likwidacji akwarium przez znajomego( chyba lepsze to dla niej niż ją zabić)

Planuję:
- sprzedać trzy skalary( dwa zostawię bo sa zbyt piękne aby wszystkie sprzedać i są skuteczne w zapobieganiu rozmnażania żyworodnych, nie mam zbytnio miejsca na młode) dla znajomego do akwa około 160l

Z chęcią pozbyłbym się welona i kosiarek, ale mam do nich sentyment, ale welon ma już od pyska do końca ogona 10cm, kosiarki odpowiednio po 7, 6 i 4cm, więc dla nich przebywanie w 54l to męczarnia. Czy jezeli sprzedam tylko trzy skalary to aktualna obsada może egzystować w moim akwa czy muszę zrobić poważniejsze kroki?

(10.10.2010, 12:56)regaciarz napisał(a):  Moja aktualna obsada:
- 5 skalarów( te, które kupiłem dzień po zalaniu akwa wodą, żyją i rosną po dziś dzień)
- welon
- zbrojnik samiec
- parka gupików
- parka mieczyków
- trzy kosiarki

Łohoho fatalnie, zaczynamy:
1. Zbiornik za maly na ryby poza gupikami, juz wyjasniam:
- welon - 150, 200l sztuka
- zbrojnik samiec - 126l minimum
- parka gupików - tu ok, jezeli podobaja Ci sie te ryby mozemy porozmawiac na ich temat.
- parka mieczyków - 112l minimalne.
- trzy kosiarki - 240l minimum

W tym akwarium mozesz trzymac 1 gatunek ryby stadnej, neony, rasbory lub inne, z czegos wiekszego to Ramirezy, ostatecznie harem lub pare Pretnika.

właśnie wiem, że fatalnie :/ wszystko przez ojca "doswiadczonego akwarystę", gdybym w porę nie zareagował to byłoby dwa razy więcej ryb. Zastanawiam się nad sklejeniem( mam niemal nieograniczony dostęp do szyb dociętych co do milimetra o grubościach od 3 do 12mm) kostki 50x50x50, akurat mam w rogu miejsce na takie akwarium( ewentualnie wyższe, ale według mnie może okazać się za wysokie w stosunku do długości) a to, które mam aktualnie zostanie na gupiki i inną drobnicę

edit:
czyli i tak musiałbym oddać większość obsady

Jezeli potrafisz skleic akwarium, znasz sie na szklarstwie czemu nie, przy wiekszej wysokosci przy pozostalych wymiarach moze to nie wygladac az tak estetycznie i moga byc klopoty z czyszczeniem, odmulaniem dna...
http://www.akwaswiat.net/obsada-50l-90l-...17467.html
Osobiscie j/w proponuje rybe stadna, ok 10-12 sztuk, + np otoski lub kiryski i moze pielegniczki.
Wiem cos na temat "doswiadczonych akwarystow" ojcow Smile Dawniej bylo tak, tak...

Skocz do: