24.10.2010, 22:31
widzialam ogłoszenie tylko na bojownik.pl
dzisiaj w sklepie znalazłam samiczki, ale takie malusieńkie bardzo (nie wiem czy to lepiej czy gorzej) miały może 2,5 cm i byly takie w panterkę mi się podobają najbardziej białe :/ kosztowały 7,50 zł
daję nowe zdjęcia. namącilam w tym akwarium i nic dobrego z tego nie wyszło. dokupiłam żwirek kwarcowy bardzo drobny - straszna klapa. wolałam jaśniutki piasek., ale nie bylo i wzielam zamiennik - bez sensu, z resztą nie wiem czy nawet jasny piasek bedzie pasował do tego mojego żwirku, który swoją drogą jest piękny.
tamte 2 piękne korzenie musialam wywalic, pomimo że gotowałam i zdzierałam i wszytsko inne nie bylo efektu - nadal farbowały wodę na czerwono. teraz moczę kolejny korzeń który wcale za bardzo mi sie nie podoba. obecnie w akwarium jest kamień, który jest też do bani. ogólnie tracę zapał, bo nic nie wygląda tak jak powinno.
kupiłam 8 gałązek cabomba - po lewej widac troche. bardzo fajna roślinka, ale chłopak mnie zmartwił, bo mówi, ze wymagająca.
powiedzcie jak o nią dbac?
i błagam : pomóżcie mi z doborem roślin. powiedzcie jakie gatunki, w którym miejscu można wsadzic?
jestem zakochana w akwariach przepełnionych po brzegi roślinami. ale kompletnie nie wiem od czego zaczac z taką poważniejszą hodowlą roślin itd.
pokaze wam moje 2 najkochańsze akwaria z tego forum. może coś podpowiecie, zebym mogla zrobic stopniowo coś w tym stylu:
akwa nr 1: http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=833
akwa nr 2: http://www.akwaswiat.net/200l-ogolne-moj...75-47.html
mój chłopak sobie rozplanował to w pewnien sposób jeśli byście byli łaskawi i napisali mi, czy jest to dobry dobór roślin i nawozów, czy te rośliny są łatwe w uprawie i czy coś jeszcze byście zaproponowali - lub coś wyrzucili?
70 litrow
3 plan:
OD LEWEJ:
rotala indica
Heteranthera zosterifolia
didiplis diandra
lotos czerwony (gdzies upchnac niekoniecznie)
limnophila aromatica
2 PLAN:
hemianthus_micranthemoides_1 (lewa strona)
microsorium
blyxa japonica(bardziej lewy srodek, przed microsorium)
rotala green (prawa strona)
1 PLAN
glossostigma elatinoides (porozrzucana niedbale tam gdzie puste miejsce)
Korzeń: red moor wood (srodek-bardziej prawy srodek
)
Podloze: JBL manado 10l/36zl
Nawozy:
kulki pod korzenie gliniano- torfowe 45sz / 3zl
siarczan potasu K2SO4 100g/ 1,50zl
Zestaw do Estimative Index (EI) - z CSM+B (nawoz z soli )/ 14zl
ferro activ 500ml 20zl
AquaArt MACRO 500ml 20zl
FIltr: kubelkowy ( jak da rade zewnetrzny)
grzalka z termostatem: 35zl
bardzo prosze
dzisiaj w sklepie znalazłam samiczki, ale takie malusieńkie bardzo (nie wiem czy to lepiej czy gorzej) miały może 2,5 cm i byly takie w panterkę mi się podobają najbardziej białe :/ kosztowały 7,50 zł
daję nowe zdjęcia. namącilam w tym akwarium i nic dobrego z tego nie wyszło. dokupiłam żwirek kwarcowy bardzo drobny - straszna klapa. wolałam jaśniutki piasek., ale nie bylo i wzielam zamiennik - bez sensu, z resztą nie wiem czy nawet jasny piasek bedzie pasował do tego mojego żwirku, który swoją drogą jest piękny.
tamte 2 piękne korzenie musialam wywalic, pomimo że gotowałam i zdzierałam i wszytsko inne nie bylo efektu - nadal farbowały wodę na czerwono. teraz moczę kolejny korzeń który wcale za bardzo mi sie nie podoba. obecnie w akwarium jest kamień, który jest też do bani. ogólnie tracę zapał, bo nic nie wygląda tak jak powinno.
kupiłam 8 gałązek cabomba - po lewej widac troche. bardzo fajna roślinka, ale chłopak mnie zmartwił, bo mówi, ze wymagająca.
powiedzcie jak o nią dbac?
i błagam : pomóżcie mi z doborem roślin. powiedzcie jakie gatunki, w którym miejscu można wsadzic?
jestem zakochana w akwariach przepełnionych po brzegi roślinami. ale kompletnie nie wiem od czego zaczac z taką poważniejszą hodowlą roślin itd.
pokaze wam moje 2 najkochańsze akwaria z tego forum. może coś podpowiecie, zebym mogla zrobic stopniowo coś w tym stylu:
akwa nr 1: http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=833
akwa nr 2: http://www.akwaswiat.net/200l-ogolne-moj...75-47.html
mój chłopak sobie rozplanował to w pewnien sposób jeśli byście byli łaskawi i napisali mi, czy jest to dobry dobór roślin i nawozów, czy te rośliny są łatwe w uprawie i czy coś jeszcze byście zaproponowali - lub coś wyrzucili?
70 litrow
3 plan:
OD LEWEJ:
rotala indica
Heteranthera zosterifolia
didiplis diandra
lotos czerwony (gdzies upchnac niekoniecznie)
limnophila aromatica
2 PLAN:
hemianthus_micranthemoides_1 (lewa strona)
microsorium
blyxa japonica(bardziej lewy srodek, przed microsorium)
rotala green (prawa strona)
1 PLAN
glossostigma elatinoides (porozrzucana niedbale tam gdzie puste miejsce)
Korzeń: red moor wood (srodek-bardziej prawy srodek
)Podloze: JBL manado 10l/36zl
Nawozy:
kulki pod korzenie gliniano- torfowe 45sz / 3zl
siarczan potasu K2SO4 100g/ 1,50zl
Zestaw do Estimative Index (EI) - z CSM+B (nawoz z soli )/ 14zl
ferro activ 500ml 20zl
AquaArt MACRO 500ml 20zl
FIltr: kubelkowy ( jak da rade zewnetrzny)
grzalka z termostatem: 35zl
bardzo prosze

Mimo, ze dosypywałem miałem wrazenie, ze nic nie je. Albo zdechła ze starosci albo z glodu. Nie wiem czemu. Starałem się, pilnowałem temperatury itd. Ehhh. Teraz przetrwa do wiosny. Zlikwiduję to akwarium, tzn zmienie wodę, rozchoduje roslinki, a na wiosne wpuszcze jakąś nową.