• 2 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sposoby walki z ślimakami

(20.11.2010, 18:34)lasztom napisał(a):  A może to zwykły glon nitkowaty?? Ale pewien nie jestem. Glon takich rozmiarów raczej bardzo zielony nie będzie, czyl wyglądać będzie jak biały. Ale jeszcze raz mówie - pewien nie jestem.

Glony to nie są na pewno.
Istotne jest to, że w moim kotniku są już 1,5-2miesięcy same, bez ryb i nadal się rozmnażają i rosną. Stąd mozna przypuszczać, że ryby nie są im do niczego potrzebne => nie są ich pasożytami.
To tylko taka moja dedukcja więc bardzo się tym nie sugeruj.

to są najprawdopodobniej nicienie, ja też takie miałem w zbiorniku z narybkiem i z tego co zauważyłem musiały zostać zaszczepione z tabletek do karmienie zbrojników, po wpuszczeniu pielęgniczki ramireza nastąpiła pacyfikacja ....

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Kiedyś w moim akwa(63l)gdy zalałem je 1 raz również miałem problem ze ślimakami ale bez stresowo po wpuszczeniu Brzanek Różowych ślimaki zniknęły Smile . lubiłem oglądać gdy haremik 1+2 pływał sobie razem i pyszczkami zrzucały ślimaki dość spore już z górnej części szyby i w powietrzu się z nim rozprawiały : d

72l - Razbory
25l Shrimp Set - Krewetkarium
240l - Pielęgnice Zebra, Neony

porblem powrucił

mam akwarium 112L krabem tęczowym którego mam już ponad rok. mam pewien problem ponieważ na szybie mam małe ślimaki. nie wiem z kąd się wzięły. podobno takie ślimaki można zlikwidować wpuszczając bocje, niestety to odpada ponieważ akwarium jest za małe bo jest w nim woda tylko do połowy bo krab potrzebuje części wodnej oraz lądowej, oraz dla tego że krab mógł by bocje złapać i zabić. druga opcja to jakiś płyn do wody który je zabije. ten pomysł też jest zły gdyż krabowi mogło by to zaszkodzić.
co powinienem zrobić? może wpuścić go na trochę do akwa 45L i zmienić podłoże i wymyć dokładnie kamienie i korzenie. roślin w tym akwarium nie ma ponieważ kraby szybko je niszczą więc z zielskiem nie będzie problemu.

co wy byście zrobili?

W opcji szuka nic nie znalazłem przez google też nic nie ma co by pasowało do tego co mam w akwarium.
Wrzucam fotkę gdzie na korzeniu widać białe kropki średnicy około 1 mm, białe, te starsze robię się żółtawe. Co to jest? Jak się tego pozbyć?
Na pewno nie jest to ikra.

Załączone pliki Miniatury

Jaki masz gatunek ślimaka w akwarium?? Neritine jakąś??

Mam zebrę, helenki i nie do zwalczenia wypławki.

To są jaja "zebry".

Jak to jaja a nie pasożyt to pół biedy.
Swoją stroną stwierdzenie:
To są jaja "zebry".
fajnie brzmi.

Skocz do: