• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ramirezy-dziwne zachowanie

witam.czytając pare podobnych tematów dotyczacych zachowania moich ramirezek i mógłbym pokusić się o stwierdzenie ze mogą mieć ospe ponieważ ocierają się namiętnie o podłoże i kamienie (tak wywnioskowałem)ale nie pokoi mnie ich sposób pływania,płetwy złozone przy ciele i tylko końcówkami machają.na kolorach nie straciły ,jedza ładnie.trwa to drugi dzień.

a może PH wody za wysokie albo woda jest za twarda?

Możesz wsypać soli niejodowanej, poszukaj na googlach ile. Sól ma właściwości antybakteryjne i dodatkowo krystalizuję wodę. Możesz też podnieść temperaturę, ale najpierw zorientuj się na ile możesz sobie stopni pozwolić żeby nie pozbyć się pozostałych ryb.
Obydwa zabiegi możesz zastosować jednocześnie. Pozdrawiam

to ospa,temp podniesione do 28 ichtio zapodane.leczenie w trakcie.dzięki

(29.12.2010, 20:03)kroni napisał(a):  to ospa,temp podniesione do 28 ichtio zapodane.leczenie w trakcie.dzięki

Ospę leczy się solą kuchenną od 2 do 3 łyżek na każde 100l wody i podniesieniem temperatury do przynajmniej 28stC (jeśli ryby taką tolerują).
Natomiast w tym wypadku trzeba temperaturę podnosić powoli ponieważ ramirezy źle znoszą duże wachnięcia.

Cytat:Możesz wsypać soli niejodowanej, poszukaj na googlach ile. Sól ma właściwości antybakteryjne i dodatkowo krystalizuję wodę. Możesz też podnieść temperaturę, ale najpierw zorientuj się na ile możesz sobie stopni pozwolić żeby nie pozbyć się pozostałych ryb.

Sól można stosować jodowaną i jest pozbawiona właściwości bakteriobójczych a jeżeli jakieś bakterie wyniszczy się to napewno nie w takim stężeniu w którym ryby mogą przeżyć.
Sól pomaga w zwalczaniu chorób u ryb ale to jest związane z układem osmoregulacyjnym który pochłania dużo energii.

(29.12.2010, 17:59)elekmc napisał(a):  Możesz wsypać soli niejodowanej, poszukaj na googlach ile. Sól ma właściwości antybakteryjne i dodatkowo krystalizuję wodę. Możesz też podnieść temperaturę, ale najpierw zorientuj się na ile możesz sobie stopni pozwolić żeby nie pozbyć się pozostałych ryb.

sposób z solą to tylko morderstwo dla ramirez. Najprawdopodobniej ryby mają nieświerzą wodę. Żadnej soli jak już to od razu jakiś wybielacz, podejrzewam, że podmiana wody da najlepsze efekty

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

nie maja nie świeżej wody bo ani przekarmiane nie są ,regularna podmiana wody i inne prace porządkowe regularnie zapodaje.kupiłem tydzień temu im towarzystwo i pewnie one przyniosły tego syfa choć same wygladają na zdrowe.zobaczymy. ale wiem napewno ze soli nie zastosuję.to je zabije

jak możesz to daj fotkę

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd, sam nie wiedziałem że ramirezy nie tolerują soli. Pozdrawiam

ramirezy nie wytrzymały.teraz walczę o reszte.ile w sumie trwa leczenie ospy?pytam bo ta temperatura rybom nie robi dobrze.28 stopni i wszystko przy powierzchni.jutro robię pierwszą podmianę wody.
(29.12.2010, 23:59)top2107 napisał(a):  jak możesz to daj fotkę

ale czego chcesz fote.ryby jeszcze nie maja oznak ospy oprócz dwóch kropek u akar,szybko zareagowałem.

Skocz do: