• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

(01.01.2011, 22:54)angmat18 napisał(a):  Witam. Po raz drugi zamieszczam swój wątek gdyż z poprzednim zgrzeszylem Big Grin (nie to miejsce na forum i brak konkretnych informacji)
A wiec zamierzam założyc akwa 720l (200x60x60), oświetlenie to 2 razy T8 58W. Filtr zewnętrzny Aquael unimax 700 - wystarczy? Dwie grzałki 300W.
Moja proponowana obsada (Amazonia):
- pstrążenica marmurkowana
- żaglowce/paletki
- neon inessa/czerwony
- pielęgniczki (duży problem z wyborem gatunku...)
- zbrojniki niebieskie
- cos do czyszczenia resztek pokarmu, wiem ze kiryski mialyby trudny żywot z pielęgniczkami.

Proszę o pomoc w doborze obsady, ilości ryb oraz ewentualne korekty sprzętu. Chcę miec w domu prawdzimy skrawek Amazonki i wszystko do osiągnięcia tego celu chcę zrobic.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Planujesz dużo roślin, czy raczej korzenie i czarną wodę?
Jeśli rośliny to zdecydowanie za mało światła

240L
50szt triangiel blond czerwony
10szt otocinclus
5szt xiphophorus helleri(Red Simpson)
1szt LDA 033
8szt Corydoras arcuatus

40L krewetkarium

Chce właśnie roślinne w miarę akwarium. Więc jakie światło byc powinno? Filtr da radę?

Przy roślinnym to światła za mało.Zrób 4x58 i będziesz miał 0,3W/l czyli na łatwe roślinki powinno wystarczyć.Myślałeś o lampach HQI np. 3 x100W?Tylko być musiał zrezygnować z pstrążenic .
Ja dałbym stadko altumów + >100 neonków czerwonych lub czarnych + 3+6/2+4 Apistogramma baenschi + kilka zbrojników.

-.-'

A haremy Ramirezek lub Kakadu się nadają?
Z oświetleniem jeszcze muszę pogłówkowac bo nie taka prosta z tym sprawa... Chciałbym miec te ptrażenice - podobno bardzo ciekawe rybki.

(02.01.2011, 11:16)angmat18 napisał(a):  A haremy Ramirezek lub Kakadu się nadają?
Z oświetleniem jeszcze muszę pogłówkowac bo nie taka prosta z tym sprawa... Chciałbym miec te ptrażenice - podobno bardzo ciekawe rybki.

Tak jak wspmniał Seoo, ze światłem u ciebie mizernie,nic ciekawego nie będzie rosło.
Jeśli chcesz roślinne to ja proponuje aluminiową pokrywę z dwiema belkami na swietlówki T5 + odbłyśniki.
Ja mam taką pokrywę firmy Diversa, przy zbiorniku wysokim na 50cm sprawdzają się bardzo dobrze.Twój ma mieć 10cm więcej, to dużo ale chyba nie masz wyjscia.
Jeśli się zdecydujesz na taką pokrywę koniecznie zaznacz, że chcesz podwójne otwory na węże.Z automatu dają po jednym z każdej strony, a to zdecydowanie mało
Standartowo kupisz pokrywę ze świetlówkami T5 4x80W

240L
50szt triangiel blond czerwony
10szt otocinclus
5szt xiphophorus helleri(Red Simpson)
1szt LDA 033
8szt Corydoras arcuatus

40L krewetkarium

Prosiłbym jeszcze o porady co do obsady...

Głównie chodzi mi o pielęgniczki.

(02.01.2011, 11:16)angmat18 napisał(a):  A haremy Ramirezek lub Kakadu się nadają?

Masz filtr RO ?. Przy takim zbiorniku to mus (mowa o amazonii ofkors)

Kakadu hoduje się w haremach. ( będą dominować nad ramirezami)
myśle że ze 3 samce dadzą spokojnie radę + kilka (może nawet kilkanaście) samic, potrzeba dużo kryjówek, dno musi być zagracone.

Ramirezy żyją w parach.

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Filtr RO tez jest w planie do zakupu Smile czy chodzi o coś takiego - http://allegro.pl/filtr-ro-pieciostopnio...66297.html?

Jak narazie orientuję się co i jak, aby wszystko dobrze wyszło.
Dokonam jeszcze ewentualnych korekt i zgłębię wiedzę.
Czy dyskowce mogą być? W jakiej ilości?
Muszę się ograniczać do jednego gatunku pielęgniczek? Przy takim litrażu to aż żal... Big Grin

Witam. Mam pytanie dotyczące obsady w moim 45 litrowym akwarium
a mianowicie wybrałem już jakie chce ryby : neoniki , gupiki oraz kiryski

tylko teraz rodzi się pytanie ile sztuk

wiem że neonek co najmniej 8 to ile pozostałych rybek ,

dziękuje za odpowiedzi

Podaj dokładne parametry akwarium i jaką chcesz DOKŁADNIE obsadę?

Skocz do: