• 6 Głosów - 4.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 300l - tutaj zadajemy pytania i szukamy coś dla siebie

Siema wszystkich po przerwie. Więc mam problem. Otóż strop w moim bloku nie wytrzyma takiego naporu wody. Jedyne na jakie akwarium mogę sobie pozwolić to 160L. I mam na nie 700zł. Biotop wybrałem Malawi.
I teraz pojawia się pytanie. Jaki sprzęt wybrać aby zmieścić się ze szkłem pokrywą albo belką. I następne pytanie. Ile mógłbym trzymać tam pyszczaków cesarskich? Odrazu przepraszam moderatorów że tyle postów pod postem!

Ten Bojownik mały,jakże jest wspaniały,Ma za sobą przygód sto,Służył też za misia w zoo,Sławny jest na całym świecie,Lecz Wy nic o nim nie wiecie,Bo misiową maskę miał i przez całe życie spał.Teraz odpoczywa sobie,by nacieszyć oczy Tobie.

Ja proponuje tak :
-Kakadu(1+2)
-Ramirezki (1-2 pary)
-Skalary(6)
-Neonki Inessa lub Czerwone ( 15-25 szt.) lub - Razbora Klinowa (20 szt.)
-Np.: -5 Kirysków Panda albo innych i Para zbrojników.

(17.03.2011, 17:19)kamilsz13 napisał(a):  -Kakadu(1+2)
-Ramirezki (1-2 pary)
-Skalary(6)
-Neonki Inessa lub Czerwone ( 15-25 szt.) lub - Razbora Klinowa (20 szt.)
-Np.: -5 Kirysków Panda albo innych i Para zbrojników.

O to piękne malawi z tego wyjdzie Big Grin

700 zeta na szkło, szafkę światło i wszystko inne? To trochę pogimnastykować Ci się przyjdzie, zwłaszcza, że trochę więcej filtra trzeba do malawi :/

Witajcie,
zastanawiam się nad obsadą "małosłoną" jednakże niewiele potrafię znaleźć w necie na ten temat. Interesują mnie takie gatunki jak:
- żółtaczek indyjski
- babka złota
- kolcobrzuch

Nie jestem pewna czy w.w. gatunki mogą ze sobą mieszkać w zgodzie, tak więc proszę o wskazówkę i ew. przykłady innych gatunków nadających się do tego typu wody.

Główną zagwozdką są dla mnie jednak rośliny. Czy ktoś z Was wie może jakie gatunki roślin preferują wodę podsoloną?

Będę wdzięczna za wskazówki Smile

240 litrów

Babek złotych musiałbyś wpuścić ze dwieście żeby w tak dużym akwarium je od czasu do czasu zobaczyć. Wiadomo, że kolcobrzucha jak najbardziej do wód brachicznych się nada tyle tylko, że mają one brzydką manierę podjadania wszelakich współtowarzyszy z innymi kolcobrzuchami włącznie. Gatunek k. dwuplamy (tetraodon biocellatus) jest względnie spokojny z akcentem na względnie. Ja trzymam właśnie takiego jednego z babkami złotymi, nie rusza ich i to raczej jest regułą z tego co słyszałem.
Z takich większych ryb to pomyśl o srebrzycach (Monodactylus) albo może tygrysie syjamskim, choć nie wiem, czy tak łatwo te ryby dostaniesz, ja za samym głupim kolcobrzuchem 2mc jeździłem.
Aha, no i jeszcze są poskoczki mułowe, wbrew pozorom spotyka się je w sklepach i na allegro.

Co roślin zaś się tyczy - im mniejsze zasolenie tym lepiej, najtwardze jest mikrozorium uskrzydlone, nurzaniec i gałązetka też nie padną od razu

Dzięki za szybką odpowiedź.
Babki złote mi się podobają, ale skoro są aż tak płochliwe, to nie wiem czy jest sens trzymania ich w takim litrażu. 'Szkoda.
Kolcobrzuchy są zjawiskowymi stworzeniami, fascynują mnie ich "pyszczki" Smile, ale wiem że bywają agresywne, zwłaszcza starsze osobniki. Nie mniej jednak jeszcze się nad nimi zastanowię.
A co myślisz Yacku o żółtaczkach ind.?

240 litrów

Do zółtaczków jakoś nie jestem przekonany. Skoro tyle dziwacznych ryb pływa w słonawej wodzie to trochę by mi było szkoda ją tracić na ryby które w zasadzie niczym się nie różnią od tych stricte słodkowodnych.

Z babuszkami nie chodzi o to, że są jakieś płochliwe tylko bardzo malutkie. Mógłbyś w sumie spróbować je trzymać z jakimś większym kolcobrzuchem, zielonym czy cejlońskim, może by ich nie ruszał.

Tu masz dobrą stronkę gdzie co nieco o wodach brachicznych i ew obsadach: http://badmanstropicalfish.com/brackish/brackish.html

PS trzciniaki też mogą pływać w wodach słonawych, ale musiałbyś kupić bardzo młodego osobnika i bardzo powoli go przyzwyczajał. W 300 litrach to kilka sztuk by się zmieściło ale to raczej eliminuje babuszki

Świetny link, bardzo mi pomógł.
Dzięki Yacek Smile

240 litrów

Witam

poszukuje obsady do zbiornika 300L 120x50x50 towarzyskiego

Będzie to pracować na filtrze Eheim Classic 2215

Na pewno chcę aby były w nim neonki tak gdzieś w sile 30% możliwości tego zbiornika ( nie wiem ile to będzie)

Dodatkowo chce do tego dołożyć gatunki ryb o ładnej kolorystyce no i oczywiście żeby nie były do siebie nastawione agresywnie.

mam zamiar założyć sobie 300l akwarium w ścianie dzielącej kuchnię z salonem i chce jakąś poradę w związku z tym. Jaki osprzęt jest najlepszy i w rozsądnych pieniądzach.
proponowana obsada:
-skalary (20szt)
-błyszczyk brylantowy (20szt)
-sum rekini (4szt)
-bocja siatkowa (4szt)
-zbrojnik złoty (4szt)
-zbrojnik niebieski (2szt)

Skocz do: