4
Siema wszystkich po przerwie. Więc mam problem. Otóż strop w moim bloku nie wytrzyma takiego naporu wody. Jedyne na jakie akwarium mogę sobie pozwolić to 160L. I mam na nie 700zł. Biotop wybrałem Malawi.
I teraz pojawia się pytanie. Jaki sprzęt wybrać aby zmieścić się ze szkłem pokrywą albo belką. I następne pytanie. Ile mógłbym trzymać tam pyszczaków cesarskich? Odrazu przepraszam moderatorów że tyle postów pod postem!
Ten Bojownik mały,jakże jest wspaniały,Ma za sobą przygód sto,Służył też za misia w zoo,Sławny jest na całym świecie,Lecz Wy nic o nim nie wiecie,Bo misiową maskę miał i przez całe życie spał.Teraz odpoczywa sobie,by nacieszyć oczy Tobie.
8
Ja proponuje tak :
-Kakadu(1+2)
-Ramirezki (1-2 pary)
-Skalary(6)
-Neonki Inessa lub Czerwone ( 15-25 szt.) lub - Razbora Klinowa (20 szt.)
-Np.: -5 Kirysków Panda albo innych i Para zbrojników.
8
(17.03.2011, 17:19)kamilsz13 napisał(a): -Kakadu(1+2)
-Ramirezki (1-2 pary)
-Skalary(6)
-Neonki Inessa lub Czerwone ( 15-25 szt.) lub - Razbora Klinowa (20 szt.)
-Np.: -5 Kirysków Panda albo innych i Para zbrojników.
O to piękne malawi z tego wyjdzie
700 zeta na szkło, szafkę światło i wszystko inne? To trochę pogimnastykować Ci się przyjdzie, zwłaszcza, że trochę więcej filtra trzeba do malawi :/
37
Witajcie,
zastanawiam się nad obsadą "małosłoną" jednakże niewiele potrafię znaleźć w necie na ten temat. Interesują mnie takie gatunki jak:
- żółtaczek indyjski
- babka złota
- kolcobrzuch
Nie jestem pewna czy w.w. gatunki mogą ze sobą mieszkać w zgodzie, tak więc proszę o wskazówkę i ew. przykłady innych gatunków nadających się do tego typu wody.
Główną zagwozdką są dla mnie jednak rośliny. Czy ktoś z Was wie może jakie gatunki roślin preferują wodę podsoloną?
Będę wdzięczna za wskazówki
240 litrów
8
Babek złotych musiałbyś wpuścić ze dwieście żeby w tak dużym akwarium je od czasu do czasu zobaczyć. Wiadomo, że kolcobrzucha jak najbardziej do wód brachicznych się nada tyle tylko, że mają one brzydką manierę podjadania wszelakich współtowarzyszy z innymi kolcobrzuchami włącznie. Gatunek k. dwuplamy (tetraodon biocellatus) jest względnie spokojny z akcentem na względnie. Ja trzymam właśnie takiego jednego z babkami złotymi, nie rusza ich i to raczej jest regułą z tego co słyszałem.
Z takich większych ryb to pomyśl o srebrzycach (Monodactylus) albo może tygrysie syjamskim, choć nie wiem, czy tak łatwo te ryby dostaniesz, ja za samym głupim kolcobrzuchem 2mc jeździłem.
Aha, no i jeszcze są poskoczki mułowe, wbrew pozorom spotyka się je w sklepach i na allegro.
Co roślin zaś się tyczy - im mniejsze zasolenie tym lepiej, najtwardze jest mikrozorium uskrzydlone, nurzaniec i gałązetka też nie padną od razu
37
Dzięki za szybką odpowiedź.
Babki złote mi się podobają, ale skoro są aż tak płochliwe, to nie wiem czy jest sens trzymania ich w takim litrażu. 'Szkoda.
Kolcobrzuchy są zjawiskowymi stworzeniami, fascynują mnie ich "pyszczki"

, ale wiem że bywają agresywne, zwłaszcza starsze osobniki. Nie mniej jednak jeszcze się nad nimi zastanowię.
A co myślisz Yacku o żółtaczkach ind.?
240 litrów
8
Do zółtaczków jakoś nie jestem przekonany. Skoro tyle dziwacznych ryb pływa w słonawej wodzie to trochę by mi było szkoda ją tracić na ryby które w zasadzie niczym się nie różnią od tych stricte słodkowodnych.
Z babuszkami nie chodzi o to, że są jakieś płochliwe tylko bardzo malutkie. Mógłbyś w sumie spróbować je trzymać z jakimś większym kolcobrzuchem, zielonym czy cejlońskim, może by ich nie ruszał.
Tu masz dobrą stronkę gdzie co nieco o wodach brachicznych i ew obsadach:
http://badmanstropicalfish.com/brackish/brackish.html
PS trzciniaki też mogą pływać w wodach słonawych, ale musiałbyś kupić bardzo młodego osobnika i bardzo powoli go przyzwyczajał. W 300 litrach to kilka sztuk by się zmieściło ale to raczej eliminuje babuszki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.03.2011, 11:09 {2} przez
Yacek.)
37
Świetny link, bardzo mi pomógł.
Dzięki Yacek
240 litrów
0
Witam
poszukuje obsady do zbiornika 300L 120x50x50 towarzyskiego
Będzie to pracować na filtrze Eheim Classic 2215
Na pewno chcę aby były w nim neonki tak gdzieś w sile 30% możliwości tego zbiornika ( nie wiem ile to będzie)
Dodatkowo chce do tego dołożyć gatunki ryb o ładnej kolorystyce no i oczywiście żeby nie były do siebie nastawione agresywnie.
1
mam zamiar założyć sobie 300l akwarium w ścianie dzielącej kuchnię z salonem i chce jakąś poradę w związku z tym. Jaki osprzęt jest najlepszy i w rozsądnych pieniądzach.
proponowana obsada:
-skalary (20szt)
-błyszczyk brylantowy (20szt)
-sum rekini (4szt)
-bocja siatkowa (4szt)
-zbrojnik złoty (4szt)
-zbrojnik niebieski (2szt)