• 2 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

125l-Channa gachua bengal blue

Witam wszystkich Cool
To moj pierwszy post i chcialbym Wam przedstawic moje male szkielko i mojego ulubienca:
Akwarium-126l proste 80x35x45cm
Ogrzewanie-brak(22-32st)
Oswietlenie-2 swietlowki-power-glo i aqua-glo(od 17 do 24)
Podloze-zwirek
Filtracja-kubelek Fluval 205(wypelniony ceramika+gabki)
Tlo-czarna folia
Rosliny-zabienice blehera i sercolistna+liscie debowe
Dekoracje-4 korzenie+kilka kamyczkow
Ryby-1 sztuka channa gachua bengalen blue

PS.Czy ktos tu hoduje jakies channy?

(15.06.2011, 14:51)peterek napisał(a):  PS.Czy ktos tu hoduje jakies channy?

Owszem, od jakiegoś miesiąca ja mam blecheri blue, całkiem podobna jest do Twojej.

Karmisz ją mrożonkami czy rybkę jakąś rzucisz czasami?

Witaj Yacek Smile
Co do Twojej channy to masz albo bleheri albo lal cheng(sp.Assam) bo nie ma czegos takiego jak blue bleheri Wink
To sa dwa odmienne gatunki.
Czy Twoja rybka ma na ogonie piekne,niebieskie linie czy ma czerwone kropki?I czy ma dwie male pletwy brzuszne czy ich nie ma?

Co do karmienia to karmie ja mrozonymi krewetkami,filetami z ryb,czasami dostanie kurczaka lub wieprzowinke Wink a z zywca to wszystko co wlezie lub wleci mi do domu czyli-pajaki,muchy,swierszcze,cmy...
Ale jej ulubionym papu sa zywe dzdzownice Big Grin
Czasami jej daje larwy much(jak ide na ryby to kupuje w wedkarskim).
Moja i Twoja channa to niesa prawdziwi rybozercy tylko raczej owadozercy ale rybke rzadko ale dostaje Wink

Mam lal chenga, ale z tego co czytałem to woła się na nie i bleheri blue. Może i tak nie jest ale mniejsza o to. Udało mi się okazyjnie kupić jedną sztukę, okazało się, że na moim osiedlu mieszka koleś który je z powodzeniem rozmnaża.
Nie mogłem się powstrzymać, żeby nie wypróbować słynnego instynktu wężogłowów i kupiłem 3 neonki Smile Muszę przyznać, że tak szybkiej ryby to jeszcze nie widziałem.

Jak duży jest już Twój okaz? Szybko rośnie?

Bleheri a lal cheng to dwa zupelnie inne gatunki Wink
Bleheri sklada ikre ktora plywa a lal cheng inkubuje ikre w pysku.
Wiec dlatego blue bleheri to bardzo mylna nazwa dla lal cheng(sp.Assam).
Ale mniejsza z tym jak pisales...Wink
Moze sa szybkie ale to niesa prawdziwi rybozercy wiec jakbys zobaczyl prawdziwy atak channy(np. micro) na rybe to wtedy bys byl w prawdziwym szoku Big Grin
Moja rybka ma kolo 15 miesiecy i 18,5cm.Jak ja kupilem miala kolo 4-5cm i przez pierwszy okres rosla jakis 1cm tygodniowo(bardzo szybko) gdyz ja mierzylem co tydzien.
Teraz rosnie juz baaaardzo powoli....

Jezeli Ciebie(a takze innych akwarystow) interesuja te cudowne ryby to kliknij na link w moim podpisie a dowiesz sie nietylko o swoim gatunku ale tez o hodowli innych chann i parachann Smile

Orginalny ryboszon - nie powiem Wink
Widziałem Twoje akwarium już na jakimś innym forum wcześniej Smile
Najlepiej wygląda z frontu jego facjata.
Yacek nie ładnie neonkami karmić. No cóż, ale taki już los najtańszej ryby.
Kiedyś do tego gupiki służyły ale teraz to towar z wyższej półki jak się nie ma własnej hodowli Smile

Micro jak ruszy to pewnie ściankę akwarium gotowa rozbić Smile
Gachuy też zimować muszą czy potrafią się obyć bez?

(16.06.2011, 13:27)wisnia0384 napisał(a):  Kiedyś do tego gupiki służyły ale teraz to towar z wyższej półki jak się nie ma własnej hodowli Smile
No ba. Przez parę lat nawet nie patrzyłem na cenę czegoś tak powszechnego jak gupik. Toż to burżujstwo mieć teraz akwarium z nimi.

Jak się dorobię to paletkami będę karmił lal chenga Wink

Siema wisnia0384 Smile
Jego facjata jest po prostu sliczna Tongue
Sa to naprawde inteligentne i interesujace rybki.

Yacek...
Co do gachua-jest ponad 10 odmian tego gatunku.Zakres temperatury jest od 13 do 36 stopni.Moja niepotrzebuje zimowania ale sa tez odmiany subtropikalne lubiace chlodniejsza wode i dlatego dobrze sie dowiedziec z ktorego rejonu jest dana gachua.Ja trzymam swoja bez grzalki i czy jest 32 czy 20 stopni to niewidze po niej zadnej roznicy Wink
Dobrze,ze poruszyles temat temperatury bo jak pewnie wiesz Twoja rybka potrzebuje zimowania przez pewien okres.Jest to gatunek subtropikalny lubiacy chlodna wode.W lato do max 24st a w czasie zimowania kolo 17st.Jezeli temp przez jakis czas jest za wysoka to lal cheng lapie infekcje i niestety tez zdycha Sad
Jaka masz w akwa temperature i z jakimi rybkami ja trzymasz?

Co do karmienia zywymi rybkami to trzeba pamietac ze mozna z nimi przyniesc jakiegos syfa chyba ze ma sie swoja hodowle zywca.
Dlatego wole karmic martwym pokarmem a zywcem od swieta ale sa to dzdzownice.A pajaki,muchy,komary i cmy to jest ich naturalny pokarm wiec niema z tym problemu.

Micro to znany morderca i czasami zabija po to zeby tylko zabic a nie zjesc.
A tutaj masz jego niesamowita szybkosc...
http://www.youtube.com/watch?v=pduTYerpBzw

A tutaj sa moje 2 filmiki...
http://www.youtube.com/watch?v=XZsHw8BUXs8

i pora karmienia...
http://www.youtube.com/watch?v=pxTaHtDNK...re=related

Karmiąc rybkami nie ryzykuje się chyba bardziej niż przy podawaniu ochotki. Miło jest też raz na jakiś czas popatrzeć jak ładnie poluje na neonki, one też są tym zachwycone Wink

Mojego trzymam z ekipą ze 160tki z mojej sygnatury. Wystrój jest 'nieco' zmieniony w wyniku przeprowadzki. Liczę, że się wyrobie z postawieniem kolejnego zbiornika do października i tym samym zdążę z zimowaniem. Jeszcze inne ryby które z nim planuje trzymać też nie wzgardzą zimniejszą porą więc nie będę musiał robić akwa pod 1 gatunek.

Czy jak podajesz dżdżownice to je oczyszczasz w jakiś sposób z ziemi? Słyszałem o kąpielach w mleku mających wypłukać z ich wnętrza całą ziemię.

Witaj!
Co do plukania dzdzownic w mleku to pierwszy raz slysze.
Ja wrzucam dzdzownice do pojemnika z woda i ja plucze z ziemi przed karmieniem.Wrzucam tez dzdzownice wieksze od mojej ryby ale sobie z tym radzi rozrywajac je swoimi malymi zabkami Smile
Sprobuj dac swojej channie dzdzownice i zobaczysz ze to tez fajna akcja Wink

Znam polypterusa z Twojej ekipy i to jest typowo tropikalna rybka z Afryki lubiaca ciepla wode od 24-25st wzwyz wiec niezabardzo pasuje do tej channy.
Ktores z nich bedzie mialo problem z temperatura ale jak piszesz ze planujesz nastepny zbiornik to spoko.
Co do rozmiaru to jeden koles hoduje te polypterusy senegalusy i po 8 latach dojechaly do 25-26cm.Te 50cm to moze na wolnosci dociagaja i po kilkunastu latach.Podobno w zbiornikach rosna do max 30cm.

Jeszcze co do killera micro znalazlem niedawno filmik jak jest karmiony szczupakami...
Niewiem jaki jest tutaj stosunek adminow do wrzucania takich filmikow ale jak cos nietak to prosze wykasowac Cool
Fimik trzeba obejrzec do konca Wink
http://www.youtube.com/watch?v=yvIZxe7A2sc

Skocz do: