5
To trudno, zostaną same zebry
0
Chcę kupić:
6 zwinników wielobarwnych
20 neonów
6 prętników karłowatych
Akwarium 250l.
Mam dość obrośnięte roślinami.
Ryby denne:
2 kirysy
2 kosiarki
1 glonojad
Czy mogę mieć taką obsade mojego akwa ???
0
Chcesz czy chciałbyś bo to duża różnica . Na chcesz nic nie poradzimy a na chciałbyć to powiem tak:
Kirysków musi być z 5 na twoje dno z 10 spokojnie pasuje . Glonojad (domyślnie zbrojnik niebieski) moze być.Reszte obsady źle dobrałeś(moim zdaniem) . Neonów to 20 może być i prętniki też ok ale raczej samczyka bym dał i 3 samiczki , zwinników bym nie dawał ew. zostawił te kosiarki.Jestem zwolennokiem zbiorników gdzie rybki mogą sobie swobodnie popływać
1
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy wybór obsady jaki dokonałem jest właściwy.
Akwarium będzie miało 200l.
A w nim:
Biotop coś w stylu Ameryki Południowej.
No i podążając tą drogą dobrałem obsadę:
-Duch Amazoński x1 (na 2 za małe akwa?)
-Skalary x5 (minimalnie)
-Zbrojnik Niebieski
Czy jeszcze można dorzucić ewentualnie do tego krewetki czy to inna bajka?
Albo jeszcze jakiś rodzaj rybek?
Dla Skalarów wysokość 50cm akwa wystarczy?
Wydaję mi się, że wymienione rybki będą miały odpowiednią swobodę do życia no i będą do siebie pasować.
15
(07.08.2011, 00:36)BezaprobacyjnY napisał(a): Witam.
A w nim:
-Skalary x5 (minimalnie)
-Zbrojnik Niebieski
Wydaję mi się, że wymienione rybki będą miały odpowiednią swobodę do życia no i będą do siebie pasować.
Może zdecydyj się na trochę większy zbiornik jeśli jeszcze nie kupiłeś. Myślę że 250l pomieściło by parkę skalara i jednego ducha. Odrazu mówię że nie miałam doczynienia z taką rybą, ale ponoć potrafi duża urosnąć, dlatego najlepiej wogóle jej nie kupować.
Obsady do 200l:
1+1x Skalar/1+3x Kakadu/2+2x Ramirezy
20-35x Neon czerwony/Żałobniczka/Bystrzyk czarny/Hokejówka
1x Zbrojnik niebieski/8-10x Kirysek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.08.2011, 09:46 {2} przez
mcda-p.)
1
(07.08.2011, 09:45)mcda-p napisał(a): (07.08.2011, 00:36)BezaprobacyjnY napisał(a): Witam.
A w nim:
-Skalary x5 (minimalnie)
-Zbrojnik Niebieski
Może zdecydyj się na trochę większy zbiornik jeśli jeszcze nie kupiłeś. Myślę że 250l pomieściło by parkę skalara i jednego ducha. Odrazu mówię że nie miałam doczynienia z taką rybą, ale ponoć potrafi duża urosnąć, dlatego najlepiej wogóle jej nie kupować.
Obsady do 200l:
1+1x Skalar/1+3x Kakadu/2+2x Ramirezy
20-35x Neon czerwony/Żałobniczka/Bystrzyk czarny/Hokejówka
1x Zbrojnik niebieski/8-10x Kirysek
No juz kupiłem. A gdybym ją jakiś czas trzymał w tym zbiorniku a później kupił większy i rybkę przeniósł to by mogło tak być? Bo od razu to wielkoludem nie będzie. Wiem, że w warunkach naturalnych dorastają do 50cm. Czyli w akwariach to będzie prawdopodobnie mniej, tak? Strasznie mi się ta ryba podoba i zrobię dla niej warunki
0
Witam mam aktualnie 75 litrowe akwarium, ale chciałbym zmienić bo bardzo podobała by mi się następująca osada:
Mieczyk - 1 + 1
Neon innesa - 10
Gurami mozaikowe - 1 + 1
Bojownik wspaniały - 1 + 1 (czy nie będą atakować inne ryby)
Kiryski spiżowe - 6 sztuk
Zbrojniki niebieskie - 2
Czy te ryby nie będą kłócić się ze sobą, atakować nawzajem. I czy dodać jeszcze coś, oraz jakie akwarium. Wiem, że mieczyki i gurami ponad 150 L. Ale głównie chodzi mi oto czy nie będzie wojny ?? Może dało by się jakiegoś skalara też ?
4
(07.08.2011, 22:10)kis85 napisał(a): Witam mam aktualnie 75 litrowe akwarium, ale chciałbym zmienić bo bardzo podobała by mi się następująca osada:
Mieczyk - 1 + 1
Neon innesa - 10
Gurami mozaikowe - 1 + 1
Bojownik wspaniały - 1 + 1 (czy nie będą atakować inne ryby)
Kiryski spiżowe - 6 sztuk
Zbrojniki niebieskie - 2
Czy te ryby nie będą kłócić się ze sobą, atakować nawzajem. I czy dodać jeszcze coś, oraz jakie akwarium. Wiem, że mieczyki i gurami ponad 150 L. Ale głównie chodzi mi oto czy nie będzie wojny ?? Może dało by się jakiegoś skalara też ?
Absolutnie mieczyk i gurami odpadają, co do skalara to odpowiedź brzmi: NIE! No bez przesady, skoro wiesz o wymaganiach tych ryb, to co Ty chcesz odstawić??
0
Mam pewne pytanie,byłam na pewnym forum akwarystycznym i ...
Mam akwarium 30l jeszcze ,,dojrzewa" -jednym słowem nic w nim nie ma, bo wolę się upewnić,zapytać ekspertów niż potem dowiedzieć się,że robie krzywdę zwierzakom. Jak już mówiłam mam 30 l akwarium z pokrywą.Wiem ,że muszę jeszcze kupić grzałkę i pompke,ale chciałam się zapytać czy mogę trzymać w nim taki zestaw ( polecali go na innym forum dla akwarium o tych rozmiarach) :
-4 krewetki karłowate red cherry (marzą mi się)
-3 samce !! głupików(moje ukochane ryby)
-5 neonków / 5 danio
Co myślicie o takim zestawie ? Proszę o rady starych weteranów akwarystyki
3
(08.08.2011, 07:22)LadyAljera napisał(a): Mam pewne pytanie,byłam na pewnym forum akwarystycznym i ...
Mam akwarium 30l jeszcze ,,dojrzewa" -jednym słowem nic w nim nie ma, bo wolę się upewnić,zapytać ekspertów niż potem dowiedzieć się,że robie krzywdę zwierzakom. Jak już mówiłam mam 30 l akwarium z pokrywą.Wiem ,że muszę jeszcze kupić grzałkę i pompke,ale chciałam się zapytać czy mogę trzymać w nim taki zestaw ( polecali go na innym forum dla akwarium o tych rozmiarach) :
-4 krewetki karłowate red cherry (marzą mi się)
-3 samce !! głupików(moje ukochane ryby)
-5 neonków / 5 danio
Co myślicie o takim zestawie ? Proszę o rady starych weteranów akwarystyki 
Krewetek może być więcej. Danio na pewno nie! Neonków też raczej nie...
Możesz dołożyć jeszcze z jednego samca gupika i może jakieś ciekawe ślimaki...
-.-'