• 7 Głosów - 3.86 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy.

Witam.
Pomoże mi ktoś rozpoznać płeć kupionych ponad tydzień temu ramirezów. Sprzedano mi je jako parkę. jednak mam pewne wątpliwości ponieważ samica (tak bynajmniej mi sie wydaje) goni samca? Czy to możliwe żeby to samica była "prowodyrem zalotów"?
Trzy pierwsze zdjęcia od lewej to samiec?
a pozostałe 2 to samica? Czy to parka? jak myślicie?

Załączone pliki Miniatury

Jak na mój gust to masz dwa samce, z czego ten ma pierwszych fotkach jest starszy, albo szybciej dorósł.

jest bardzo mała szansa żeby to była parka ... chociaż też miałem taką samiczkę, która goniła samczyka.
Role się odwróciły gdy samiec stał się większy od samiczki.
Ryby masz podobnej wielkości ?

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Szkoda, że są marne szanse na parke.
Rybcie są mniej więcej takiej samej wielkości z tym, że rybka uważana przeze mnie za samca (3 pierwsze zdjęcia od lewej) ma większe 3 płetwy grzbietowe. Może faktyczne to 2 samce bo "samica" nie ma różowego brzucha! ;(

Możecie zerknąć jeszcze raz na bardziej aktualne zdjęcia "pary"? trochę już urosły i są bardziej wybarwione. Może teraz będzie łatwiej określić płeć?
Dodam jeszcze, że zachowanie ramirezów uległo zmianie i teraz to samiec goni samicę (o ile to samica) Smile

Fotki od lewej
pierwsze razem
drugie ON
od trzeciego ONA??

Dwa samce moim zdaniem na 100%. Samica ma różowy brzuch.

A kiedy ten różowy brzuch sie robi? rybki w tej chwili mają gdzieś z 3 cm, są mniej więcej równej wielkości.
No i jedna z tych ryb ma wyraźnie większe, dłuższe 3 pierwsze promienie płetwy grzbietowej, a ta druga, aż takich nie ma długich.

Nie ma na co czekać. To są samce bo ryby są już dojrzałe na moje oko.

Sad
A co z płetwą grzbietową? jedna z tych rybek ma tylko nieznacznie dłuższe 3 pierwsze promienie, a ta druga wyraźnie większe.
a ta różowa plama to miej więcej w którym m-cu życia sie pojawia?

ja tez nie jestem pewien co do płci mojej ramirezy prosze o pomoc

Skocz do: