• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[84 litry] spełnionego marzenia
Rolleyes 

Witam. Moje akwarium funkcjonuje już rok.
Oto kilka słów o nim:

Filtr wewnętrzny
Grzałka 25W
Temp. 25*C

Oświetlenie - świetlówka 18W (oświetlenie standardowe), (w najbliższym czasie chcę zmienić barwę światła na bardziej białą)
Nawożę mikro i makro.
Dozuję CO2 z mini bimbrowni (butelka półlitrowa) zacier wymieniam raz w tygodniu. Aha. I nikt mi nie wciśnie, że przy tak małym oświetleniu roślinki nie pobierają CO2 (no chyba że ja mam jakieś magiczne). Jak zrobiłam raz na próbę bimbrownię to zaczęły rosnąć znacznie szybciej.

Roślinki:
Najas
Kamomba
Kilka rodzai żabienic (tej środkowej chcę się pozbyć)
Mech jawajski
Kryptokoryna karbowana
I bliżej nieokreślona nazwa roślinki po prawej stronie (bardzo proszę o identyfikacje) Jako podpowiedź dodam, że rośnie jak szatan i wypuszcza korzenie nawet pływając tak "wolno" (bez podłoża)

Rybki:
11x neon
3x samica molinezji
1x bojownik
1x prętnik (jak jest ktoś z okolic Bartoszyc
5x kirysek (albinos)
1x zb. niebieski (samiec)
1x grubowarg dwubarwny (to samo co prętnik)
Myślałam jeszcze nad krewetkami ale przy tych rybkach to chyba nawet nie ma sensu próbować.

Co do obsady to molinezje oddaj za duże, kup prętnikowi z dwie samice 1+2. Masz za grube podłoże zmień może na coś drobniejszego żwirek lub piasek. Rośliny w dobrej kondycji.

Pomyśl jeszcze nad jedną świetlówką 18-20W bo kabomba na pewno długo nie pociągnie.
O obsadzie już było. Podłoże faktycznie za grube.
Akwarium bardzo ładne. Fajny korzeń.

To tak:
Wiele ludzi poleca molinezje do 112 litrów, które ma praktycznie identyczne wymiary jak moje więc nie widzę przeszkód bym je hodowała.
Co do żwirku to się zgadzam. Był taki mieszany ale te mniejsze kamyczki pospadały pod spód. Z czasem postaram się go zmienić. Co proponujecie?
Świetlówki na razie nie dodaję, bo nie widzę potrzeby. Specjalnie wybierałam niewymagające roślinki. Wszystko tak sobie rośnie od 10 miesięcy. Oczywiście przy takim oświetleniu rośnie dużo wolniej, ale rośnie. Z efektów nie jestem jeszcze do końca zadowolona bo mam kilka pomysłów ale muszę poczekać na przypływ gotówki (pieniądze z truskawek się skończyły a czternastolatki do pracy coś za bardzo zatrudnić nie chcą ;p).
Prętników nie dokupuje. Chcę oddać w dobre ręce tego. Jakoś te rybki średnio mi się podobają.

(25.08.2011, 16:04)Aaaskaaa napisał(a):  To tak:
Wiele ludzi poleca molinezje do 112 litrów, które ma praktycznie identyczne wymiary jak moje
No a więc podaj te wymiary. Skoro moją "praktyczne takie same wymiary" to dlaczego ci "ludzie" nie polecają molinezji do akwarium o pojemności 84l? Może ci się zdawać że kilka cm nie robi różnicy ale to jednak prawie 30 l mniej.

Ogólnie akwarium średnio mi się podoba.

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

daj zdjecie normalnych rozmiarow , bo slabo widac.
ja widze ze rosliny maja czarne plamy czyli nie dobor
o zwirku juz bylo , o obsadzie tez
swiatlo z male moze i ci roznie wszystko od roku ale oswietlenie do zmiany , przez tak salbe oswietlenie ma sie wrazenie ze woda jest po prostu brudna.
napisz wiecej o filtrze
masz tam jakies tlo?

ogolnie zle nie jest ale skoro sama jestes nie do konca zadowolona to z checia poczekam na efekt koncowy i wtedy ocenie

Sorry, zapomniałam podać wymiary:
80x35hx30
Żwirek właśnie mam zamiar zmieniać ale czekam na jakieś propozycje.
No i proszę o identyfikację tej roślinki po prawej stronie.
Świetlówki na razie nie dodaję. Roślinki wymagające nie są a, że brudna woda to widać tylko na zdjęciu.

Ta roślinka z tyłu bardziej mi wygląda na rogatka a nie kabombę. Rogatek nie ma dużych wymagań świetlnych, natomiast kabomba przy takim świetle powegetowałaby trochę a potem zgniła. Moja była w słabej kondycji przy 0,339W/l a Ty masz 0,214W/l... więc to nie może być kabomba. Zwróć też uwagę na rozmieszczenie roślin, a mianowicie żabienica z przodu rosnąć nie powinna bo jest na dalszy plan. Roślinka z prawej to chyba hygrophila cherry leaf, ona też rośnie za blisko. Proponuję Ci hygrophilę przesadzić na tyły. Żabienica trochę nie pasuje, ale jak Ci się podoba to też lepiej by wyglądała z tyłu. Natomiast na drugim planie ładnie wyglądałyby jakieś zwartki-one nie są wymagające pod względem światła, więc powinny rosną bez problemu. Niewymagający jest też anubias, np. barteri, to na korzeń mogłabyś posadzić. No i ten żwirek, strasznie gruby. Ale to da się jeszcze przeżyć jakoś, bo jak roślinami gęsto byś obsadziła akwarium to by się tak nie rzucał w oczy. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla Twojego akwarium było by po prostu dołożenie jeszcze jednej, mocnej świetlówki. Wedy wyglądałoby naprawdę dużo lepiej i mogłabyś pomyśleć o innych, bardziej wymagających roślinach (np. trawnik- wtedy żwir nie będzie się rzucał w oczy tak bardzo jak teraz) Smile Z ryb to grubowarg powinien opuścić akwarium bo jest dla niego trochę za małe. Molinezje nie wadzą tak strasznie, jeśli Ci się podobają to mogą być. ( Ale ja bym je oddał).

PS: gdzie ten mech jawajski? Bo nigdzie go nie widać.

(26.08.2011, 14:31)Aaaskaaa napisał(a):  No i proszę o identyfikację tej roślinki po prawej stronie.
Hygrophilia Corymbosa.

why not just google it

Skocz do: