• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

chory welon, co mu jest
Shy 

Witam
przepraszam za poprzedni post nie doczytałam regulaminu ponieważ sprawa welona jest dla mnie bardzo ważna Tongue
opiszę wszystko raz jeszcze tak jak trzeba Smile

zbiornik 30l
dwa welony, glonojad,
temp. wody 23 stopnie
karmione pokarmem w granulacie lub robakami raz dziennie w małej ilości
wodę podmieniam średnio raz w tygodniu tak 20,30 %
całkowite czyszczenie akwarium raz na miesiąc
3 roślinki:
- Anubias barteri - w bardzo dobrym stanie
- Gymnokoronis dębolistny - Gymnocoronis spilanthoides -prawie cały zjedzony przez welonki
- nie jestem pewna ale chyba - Kabomba - Cabomba - nowa

welon od 2 dni ma na ciele białą krostę która rośnie, dzięki waszej pomocy wiem, że to chyba dziurawica, chce dzisiaj podać leki ale nie wiem które.
Sera Ectopur czy Sera Bactopur i jak to dawkować, jestem raczej początkująca i fakt jest taki, że nie umiem odpowiednio zadbać o moje rybki dlatego zgłaszam się po pomoc Shy
Jednak martwi mnie sprawa guza z lewej strony rybki, wczoraj był to tylko guz, dziś rano jednak guz się zaczerwienił pod łuskami a welon strasznie spuchł.
Jak mogło do tego dojść:
Mam za małe akwarium - to już wiem na dniach mam zamiar kupić 60l i będę prosiła o pomoc w założeniu go, ale teraz najważniejsze jest zdrowie welonka.
a więc mam 30l wymieniłam 90% wody tak jak robiłam to zawsze, dokupiłam też nową roślinkę. niestety nie jestem w stanie powiedzieć jakie są parametry wody, jednak po zmianie wody wlałam uzdatniacz do wody słodkiej i słonej firmy Sera zgodnie z zaleceniami na butelce, czyli 5ml/20l wlałam ciut więcej niż 5ml. i 5 krople Akryflafina - firmy Tropical zgodnie z zaleceniami na butelce - 10 kropli na 50l wody.
temperatura wody zawsze była 23 stopnie w tej chwili również taka jest, jednak po zmianie wody podgrzałam ją do 27 stopni ponieważ ktoś mi powiedział, że welony mogą w takiej przebywać a glonojad wręcz powinien. teraz żałuję ponieważ nie wiem czy przez to nie rozwineły się te bakterie.
filtr firmy Elite chodzi 24h na dobę czyszczony co tydzień.
oprócz nowej roślinki zmieniłam też część żwiru na większy
dodaję fotki welonka z wczoraj - 2 pierwsze, reszta z dzisiaj, fotki pokarmu oraz preparatów które użyłam.
Proszę gorąco o pomoc, bo z welonkiem z chwili na chwile jest coraz gorzej Sad

Załączone pliki Miniatury

zbiornik 30l
dwa welony, glonojad,
karmione pokarmem w granulacie lub robakami raz dziennie w małej ilości

masz rozwiązanie swojego problemu. 60l to także za mało na taką obsadę. Welonki skarłowaciały, nabawiły się jakieś choroby przez nieodpowiednie odżywianie. To czerwone "coś" może też być związane z nieodpowiednią dietą i utrudnionym wydalaniu (jak wyglądają jej odchody ?).

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

dzisiaj się wypróżniała, nie było tego zbyt dużo :/ i takie raczej grubsze, brązowe.

Kup jak najszybciej większy zbiornik, pozbądź się welona (zdrowego). Chorego spróbuj leczyć. Na początku zastosuj odpowiednią dietę

http://klub.chip.pl/akwaria/akk/s_kk.html

Tutaj masz kilka przepisów - na początku groszek na pozbycie się gazów z organizmów.

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

kupiłam akwarium 54L większe były tylko 112L a na takie niestety mnie nie stać :/ jak powinnam je przygotować od samego początku tak aby wszystko było ok?
Zmierzyłam ph wody w starym akwarium wynosi 7,5
Kupiłam też mrożony groszek w jakiej ilości powinnam podać i czy zdrowemu welonowi i glonojadowi nie zaszkodzi?
nie moge narazie odizolowac zdrowego welona ponieważ nie mam jeszcze gotowego 2-go akwarium.

Bo trzeba było na allegro kupować. Za 112 z pokrywą 240 zł byś zapłaciła a tyle pewnie dałaś za 54 Smile
54 litry nic nie zmienia. Welonki do oddania.Znaczy się zdrowy.

PO 1Welony są znimnolubne powinna być woda ww akwarium dla nich 20-24
PO 2 Welonki i glojonady potrzebóją wiekszego akwarium dla glonojada min 100l a dla 2 welonek min 150 l
A glonojady znowusz są ciepłolubne i od 23- 27 stopni więc one w ogóledo sieie nie pasują welony z glonojadem.
Więc nie dziwie się ze z twoimi welonkami tak jest to pewne że z powodu tych złych warunków tak z nimi się dzieje.
Rada na przyszłość zanim jakieś ryby wpuścisz , kupisz do akwarium to lepiej se dobrze o nich poczytaj

no pewnie tak, ale z allegro szło by tydzień czasu a ja chce je zabrać z tego małego wstrętnego akwarium jak najszybciej Smile na chwilę obecna chociaż tyle mogę zrobić Smile na następną wypłatę kupie większe Smile a to że są w złych warunkach to już wiem i z czasem będę to zmieniać tylko teraz najważniejsze żeby wogole welon przeżył więc proszę nie krytykujcie mnie bo już się nasłuchałam i rozumiem swój błąd trzymając je w takich warunkach Smile. pomóżcie mi wyleczyć welonka a ja obiecuję że z czasem poprawię je do takich jakie być powinny.

Ja bym na twoi miejscu groszka nie dawła bo nie każda ryba może takie coś zjeść a może nawe się tym zatruć
A czy ten welon wwykazuje jakiś objawy ? np ociera się lub chowa ? a i czy był taki jak go kupiłeś ?

welona mam od maleńkiego więc był normalny.
zrobiło mu się to od momentu wymiany wody, czyli od dwóch dni.
wczoraj chował się pod roślinkę i siadał na dnie akwarium, dzisiaj pływa normalnie po całym akwarium z tym że ma problemy ponieważ przez guza się wykrzywił i znosi go na bok. o nic się nie ociera zachowuje się tak jak zawsze. dostały rano robaki więc jadł normalnie.
aha zmierzyłam ph wody wynosi 7,5 a temperatura 23 stopnie.
to nie wiem czy dać ten groszek czy nie i co mam podać ? Sad

Skocz do: