04.10.2011, 21:59
05.10.2011, 01:05
A są jakieś negatywne skutki, gdyby to działało 24h/dobę?
05.10.2011, 08:09
(04.10.2011, 21:18)Szak. napisał(a): Jeżeli chodzi o dyfuzor to ja robiłem ze strzykawki i drewienka lipowego. Ładna mgiełka wychodziła. Było trochę zabawy, ale zawsze własnej roboty daje satysfakcje.
Zgadzam się z kolegą, nie ma to jak zrobić coś samemu, zwłaszcza jeśli w dodatku działa, hehe
Człowieka duma rozpiera 
Bimbrownię z odpowiednio skomponowanym zacierem (wg ogólnie przyjętego przepisu) odłączaj na noc przez pierwsze 2-3 dni, później może działać non stop. Przez pierwsze dni zacier mocno pracuje i dwutlenek wytwarza się pod sporym ciśnieniem- więc nie odłączając na noc możesz uśpić rybki...na zawsze
Ale z późniejszym czasem spokojnie możesz nic z bimbrownią nie robić, może sobie 24h/dobę działać w akwa.Cytat:Na noc powinieneś wyłączać. W nocy roślinki powinny spać a nie rosnąć SmileCo za dziwne stwierdzenie, już one dobrze wiedzą co mają robić, heloooł...
05.10.2011, 12:50
(05.10.2011, 08:09)mcda-p napisał(a): Zgadzam się z kolegą, nie ma to jak zrobić coś samemu, zwłaszcza jeśli w dodatku działa, heheCzłowieka duma rozpiera
Bimbrownię z odpowiednio skomponowanym zacierem (wg ogólnie przyjętego przepisu) odłączaj na noc przez pierwsze 2-3 dni, później może działać non stop. Przez pierwsze dni zacier mocno pracuje i dwutlenek wytwarza się pod sporym ciśnieniem- więc nie odłączając na noc możesz uśpić rybki...na zawszeAle z późniejszym czasem spokojnie możesz nic z bimbrownią nie robić, może sobie 24h/dobę działać w akwa.
O super, bardzo konkretna odpowiedź, dziękuję
08.10.2011, 19:43
moja bimbrownia działa 24h i jakimś cudem nic się nie dzieje. Ale metodą prób i błędów wyszło że lepiej mieć dużą butlę oczyszczającą co2 i dzięki temu zapas na wypadek nadmiaru ciśnienia i nie musowo zagazowywać domowników w nocy. Zaworek zwrotny na wężyku do akwarium i zaworek do regulacji ciśnienia. Bo inaczej woda się gotuje jak szalona gdy to zaczyna chulać.
09.10.2011, 00:03
(08.10.2011, 19:43)niunia2101 napisał(a): moja bimbrownia działa 24h i jakimś cudem nic się nie dzieje. Zaworek zwrotny na wężyku do akwarium i zaworek do regulacji ciśnienia. Bo inaczej woda się gotuje jak szalona gdy to zaczyna chulać.
http://allegro.pl/zawor-zwrotny-paliwa-f...20715.html
Taki najprostszy jak ten wyżej się nada? Ten jest np. paliwowy

(08.10.2011, 19:43)niunia2101 napisał(a): Ale metodą prób i błędów wyszło że lepiej mieć dużą butlę oczyszczającą co2 i dzięki temu zapas na wypadek nadmiaru ciśnienia i nie musowo zagazowywać domowników w nocy.
Znaczy ta butelka z wodą powinna być duża jak dobrze rozumiem?
09.10.2011, 16:46
(09.10.2011, 00:03)Tyberiusz napisał(a): http://allegro.pl/zawor-zwrotny-paliwa-f...20715.htmlhttp://allegro.pl/zaworek-zwrotny-do-co2...63507.html
Taki najprostszy jak ten wyżej się nada? Ten jest np. paliwowy
31.10.2011, 17:25
No i bimbrownia podłączona.
Użyłem kostki lipowej.
1 bąbelek na sekundę wychodzi.
Ale chyba wyjmę z szafki filtr wewnętrzny i do niego podłączę wężyk z bimbrowi, będzie lepiej rozprowadzony, bo na razie to część bąbelków z dyfuzora leci za deszczownię, część przed i mam wrażenie, że w taki sposób to rozprowadza się kiepsko.
Użyłem kostki lipowej.
1 bąbelek na sekundę wychodzi.
Ale chyba wyjmę z szafki filtr wewnętrzny i do niego podłączę wężyk z bimbrowi, będzie lepiej rozprowadzony, bo na razie to część bąbelków z dyfuzora leci za deszczownię, część przed i mam wrażenie, że w taki sposób to rozprowadza się kiepsko.
13.12.2011, 19:12
no właśnie jakie? zwykłe piekarskie suche? czy może inne?
13.12.2011, 19:26
Najzwyklejsze.
Ja biorę z Biedronki
Ja biorę z Biedronki
« Starszy temat | Nowszy temat »