• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bimbrownia i wszystko co z nią związane

(04.10.2011, 21:40)Tyberiusz napisał(a):  Ja mam 128, czyli tylko 5 cm głębsze.

No dobra, ale to z bimbrowni powinno być podawane cały czas?

Na noc powinieneś wyłączać. W nocy roślinki powinny spać a nie rosnąć Smile

A są jakieś negatywne skutki, gdyby to działało 24h/dobę?

(04.10.2011, 21:18)Szak. napisał(a):  Jeżeli chodzi o dyfuzor to ja robiłem ze strzykawki i drewienka lipowego. Ładna mgiełka wychodziła. Było trochę zabawy, ale zawsze własnej roboty daje satysfakcje Big Grin.

Zgadzam się z kolegą, nie ma to jak zrobić coś samemu, zwłaszcza jeśli w dodatku działa, heheSmile Człowieka duma rozpiera Smile
Bimbrownię z odpowiednio skomponowanym zacierem (wg ogólnie przyjętego przepisu) odłączaj na noc przez pierwsze 2-3 dni, później może działać non stop. Przez pierwsze dni zacier mocno pracuje i dwutlenek wytwarza się pod sporym ciśnieniem- więc nie odłączając na noc możesz uśpić rybki...na zawszeSad Ale z późniejszym czasem spokojnie możesz nic z bimbrownią nie robić, może sobie 24h/dobę działać w akwa.

Cytat:Na noc powinieneś wyłączać. W nocy roślinki powinny spać a nie rosnąć Smile
Co za dziwne stwierdzenie, już one dobrze wiedzą co mają robić, heloooł...

(05.10.2011, 08:09)mcda-p napisał(a):  Zgadzam się z kolegą, nie ma to jak zrobić coś samemu, zwłaszcza jeśli w dodatku działa, heheSmile Człowieka duma rozpiera Smile
Bimbrownię z odpowiednio skomponowanym zacierem (wg ogólnie przyjętego przepisu) odłączaj na noc przez pierwsze 2-3 dni, później może działać non stop. Przez pierwsze dni zacier mocno pracuje i dwutlenek wytwarza się pod sporym ciśnieniem- więc nie odłączając na noc możesz uśpić rybki...na zawszeSad Ale z późniejszym czasem spokojnie możesz nic z bimbrownią nie robić, może sobie 24h/dobę działać w akwa.

O super, bardzo konkretna odpowiedź, dziękuję Wink

moja bimbrownia działa 24h i jakimś cudem nic się nie dzieje. Ale metodą prób i błędów wyszło że lepiej mieć dużą butlę oczyszczającą co2 i dzięki temu zapas na wypadek nadmiaru ciśnienia i nie musowo zagazowywać domowników w nocy. Zaworek zwrotny na wężyku do akwarium i zaworek do regulacji ciśnienia. Bo inaczej woda się gotuje jak szalona gdy to zaczyna chulać.

(08.10.2011, 19:43)niunia2101 napisał(a):  moja bimbrownia działa 24h i jakimś cudem nic się nie dzieje. Zaworek zwrotny na wężyku do akwarium i zaworek do regulacji ciśnienia. Bo inaczej woda się gotuje jak szalona gdy to zaczyna chulać.

http://allegro.pl/zawor-zwrotny-paliwa-f...20715.html

Taki najprostszy jak ten wyżej się nada? Ten jest np. paliwowy Big Grin

(08.10.2011, 19:43)niunia2101 napisał(a):  Ale metodą prób i błędów wyszło że lepiej mieć dużą butlę oczyszczającą co2 i dzięki temu zapas na wypadek nadmiaru ciśnienia i nie musowo zagazowywać domowników w nocy.

Znaczy ta butelka z wodą powinna być duża jak dobrze rozumiem?

(09.10.2011, 00:03)Tyberiusz napisał(a):  http://allegro.pl/zawor-zwrotny-paliwa-f...20715.html

Taki najprostszy jak ten wyżej się nada? Ten jest np. paliwowy Big Grin
http://allegro.pl/zaworek-zwrotny-do-co2...63507.html

No i bimbrownia podłączona.

Użyłem kostki lipowej.

1 bąbelek na sekundę wychodzi.

Ale chyba wyjmę z szafki filtr wewnętrzny i do niego podłączę wężyk z bimbrowi, będzie lepiej rozprowadzony, bo na razie to część bąbelków z dyfuzora leci za deszczownię, część przed i mam wrażenie, że w taki sposób to rozprowadza się kiepsko.

no właśnie jakie? zwykłe piekarskie suche? czy może inne?

Najzwyklejsze.

Ja biorę z Biedronki Smile

Skocz do: