55
Witam Was drogie Koleżanki i Koledzy.
Co za rybcie można trzymać w 250. Chodzi mnie

o jakieś o pielęgnice. Niestety nie mogę na razie podać wymiarów szkiełka. Malawii i tandze mówię nie! Coś takiego większego ale nie skalary. Ziemiojady parka wejdzie?
15
(28.10.2011, 20:02)wisnia0384 napisał(a): Witam Was drogie Koleżanki i Koledzy.
Co za rybcie można trzymać w 250. Chodzi mnie
o jakieś o pielęgnice. Niestety nie mogę na razie podać wymiarów szkiełka. Malawii i tandze mówię nie! Coś takiego większego ale nie skalary. Ziemiojady parka wejdzie? 
Ziemiojady 1+2/3, ale najmniejsze z możliwych + fajna ławica kąsaczy. Pewnie lepiej byłoby w 375, ale od 240 można "mniejsze" ziemki trzymać.
Z inych pielęgnic akara błękitna 1+2/3; pielęgnica skośnopręga - para; meeki - para; miodowe - para. Jeszcze trochę by się znalazło pewnie.
55
Niestety na 375 (a nawet więcej

) to poczekam aż mój kwadracik się wybuduje i wykończy

Pierrot a jakie ziemki to te mniejsze bo z pielęgnic to ja tylko skalary trzymałem a wujek google to nie to samo co doświadczony hodowca pielęgnic. Przy ziemiojadach dam radę jakieś neony czarne utrzymać? A i mały charemik kakadu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.10.2011, 20:39 {2} przez
wisnia0384.)
15
Doświadczeń z ziemkami u mnie brak. To moje marzenie, które wiem, że się spełni

Jest jeszcze sprawa ich dostępności.
Na pewno Rio Tapajos redhead bywają u nas.
Robiłem rozeznanie co do Rio Araguaia orangehead ale nie było odzewu, gdzie mozna je u nas spotkać.
No i jeszcze taeniopareius i bahia red też bez odzewu.
Mam nadzieję, że ktoś z doświdczeniami w temacie ziemków się dołaczy do rozmowy.
Osobiście w takim litrażu ja bym na dole z ziemkami nic nie dawał.
A tu coś co jest moim natchnieniem (widok z roku 2007)
http://www.geophagus.de/aqua_1100.html
1
Cześć, bardzo Was prosze o pomoc, ponieważ dostałam narożne akwarium 300l dokupilam filtr kubełkowy FLUVAL 305, oswietlenie to zwykle 2x15W, super rośnie mi nurzaniec amerukański, ale nic pozatym nie chce rosnąć, a na szybach robi się strasznie zielony nalot, ale nie o tym chciałam pisać, narazie mam w akwarium 2 x żałobniczkę, 4 x neonki i 10 x gupiki, a do tego ok 20 glonojadów (nie wiem jak to się stalo, ale matka mi się oglonojadziła

) i teraz nie wiem co mogłabym jeszcze dokupić, chciałabym więcej neonków i trochę gupików, ale czy te żałobniczki nie będą podgryzać mniejszych rybek? co jeszcze może być w obsadzie?
9
po pierwsze dołóż świetlówki masz 30 w optymalnie byłoby gdybyś miała 5 razy tyle. Jak dołożysz już światło wsadź mało wymagające rośliny. Co do neonów ja bym wsadziła jeszcze jakieś 30 sztuk, a glonojady jak podrosną oddaj zostaw sobie 2. Żałobniczka nie powinna obgryzać płetw
Pozdrawiam Katarzyna
396l-Azja
240l -pielęgnice
12l- krewetki
1
dzięki wielkie, a oświetlenie to wystarczy takie świetlówki tylko mocniejsze czy trzeba jakies fachowe? możesz mi polecić jakieś roślinki? chciałabym jakieś niskorosnące, bo nurzaniec się tak rozbujał że pół akwarium zajmuje? podłoże to żwirek średniogranulowany, powinnam coś dosypać? zmienić?
9
Żwirek zostaw, świetlówki ja osobiście mam zwykłe z obi może mnie ktoś za to skrytykować ale wybrałam takie jak akwarystyczne pod względem temperatury światła. Z roślin to na pewno anubiasy, nurzańce, kryptokoryny, moczarka, limnofilia, pistia(ale ona jest pływająca), rogatek. Ostatnio też jeden akwarysta stwierdził że mikrosorium, ale nie jestem co do tego przekonana. Żeby rośliny lepiej rosły możesz powtykać kulki torfowe w podłoże, ale o tym jest cały dział poczytaj.
Pozdrawiam Katarzyna
396l-Azja
240l -pielęgnice
12l- krewetki
1
dziękuję, dziękuję, dziękuję

a czy przy mocniejszym świetle nie zaatakują mnie glony?
9
dodajesz świetlówki stopniowo i powoli wydłużasz świecenie, jeśli będzie dużo roślin z glonami nie powinno być problemu
Pozdrawiam Katarzyna
396l-Azja
240l -pielęgnice
12l- krewetki