1
raczej bym wziął pierwszą obsadę
0
Szukam obsady do akwarium 50l.
Wiem, że to nie dużo ale zależy mi na różnych gatunkach.
Chodzi mi o dużo różnych malutkich rybek, pomożecie

?
28
(05.03.2012, 23:46)Marleen napisał(a): Szukam obsady do akwarium 50l.
Wiem, że to nie dużo ale zależy mi na różnych gatunkach.
Chodzi mi o dużo różnych malutkich rybek, pomożecie
?
dużo odpada

rybki małe mimo, że są ok 3cm to potrzebują sporo miejsca do pływania... Proponuję Ci np. 15x razbora galaxy i kiryski malutkie na dno ok 6x (tylko nie spiżowe, ani pstre) lub Drobniczka jednodniówka, ale same samce w ilości 15x a do tego 6 otosków, możesz też do tych galaxy dołożyć bojownika (jednego!) a do drobniczki np. 6 krewetek RC, możesz także hodować tam gupiki (również same samce) z malutkimi kiryskami/otoskami/krewetkami (nigdy Bojownikiem)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2012, 11:15 {2} przez
asz32.)
0
hmm.. opcja z bojownikiem odpada na pewno (miałam je już wcześniej i nie za bardzo mnie zainteresowały

)
chyba zdecyduję się na razbory : ) tylko nie wiem czy to będą galaxy czy inne , bo karłowate i hengela też wyglądają ciekawe.
A dało by się tam dać pseudomugile gertrudae (czy jak to się tam pisze

) ?
I zostaje problem pozostałości po nie moim akwarium... 2 neony, 2 kiryski albinosy i 3 gupiki. Z tymi to co zrobić ? oddać czy dać to nowej obsady ?
0
witam, właśnie spełniłam swoje marzenie o własnym akwarium i szukam podpowiedzi co do obsady. mam zbiorniczek 450 l i na pewno znajda się tam paletki ( myślę o 6 osobnikach) ale co do nich??
dopiero zaczynam więc każda podpowiedź będzie cenna. z góry dziękuję
6
Paletki to ryby szlachetne i nie lubią w sumie innych ryb, ale są dwie szkoły jedna mówi o trzymaniu ich np. z skalarami ale jeżeli nie masz pojęcia o rybkach tego gatunku więc dokup po prostu duże stado jakiś neonków, bystrzyków lub innych kąsaczowatych które Ci się będą podobać na dno kiryski albo możesz zaszaleć z plecostomusami na pewno nie polecał bym wszelkiego radzaju ryb żyworodnych typu gupiki one sikają do wody i psują jej parametry czego paletki nie lubią. Wiesz już jaką odmianę paletek kupisz? wybierz Snake-skin-leopard są moim zdaniem najpiękniejsze
0
nie wiem jeszcze na jaką odmianę paletek się zdecyduję,
faktycznie - ławica neonków może się ładnie komponować... dzięki za radę
2
(16.07.2012, 21:51)K@@MIL napisał(a): gupiki one sikają do wody i psują jej parametry.

Wytłumacz o co chodzi z tym sikaniem do wody, bo pierwszy raz coś takiego czytam.
6
Odchody gupików i innych ryb żyworodnych psują jakość wody czego paletki nie lubią i zaczną chorować dlatego raczej nie trzyma się żyworodnych ryb z dyskowcami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2012, 22:51 {2} przez
K@@MIL.)
8
(16.07.2012, 22:48)K@@MIL napisał(a): Odchody gupików i innych ryb żyworodnych psują jakość wody
O przepraszam, to odchody paletek wodę niby wzbogacają?