• 2 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mata czy podstawka?

rahvin napisał(a):Mam problem z matą pod akwarium. Z racji wagi zbiornika (200 L) nie jestem w stanie ustawić maty idealnie pod zbiornikiem. Czy taka sytuacja może doprowadzić do pękniecia zbiornika. Czy może lepiej zrezygnować z maty?

Dodam, iż w chwili obecnej zbiornik jest przechylony do przodu o jakieś 2 milimetry.

- mate podklejasz pod zbiornik taśmą dwustronną aby zapowiedz zsuwaniu się jej

- zbiornik nie powinien być pochylony tym bardziej na przednią szybę, ma ona dużą powierzchnię i wtedy musi przyjmować większy napór wody

Odkopuję temat, bo nie znalazłem takiego jaki mi trzeba, a nie ma sensu tworzyć nowego.

Pytanie brzmi: jak mam równy blat, to czy jest sens dawania maty pomiędzy szafkę a akwa 18L? (25x25x30)

Jest ponieważ może się między akwa a blat dostać kamyk itd co grozi pęknięciem.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Powiem tak, zawsze lepiej dać coś elastycznego pod akwarium. Im większe akwarium tym to bardziej konieczne. Ale moim zdaniem takie maluszki rzeczywiście mogą się obejść bez.
Jeśli chodzi o koszty to przy maluszku można taką podstawkę zrobić właściwie za darmo, np podłożyć kawałek tektury falistej równiutko wyciętej z kartonu pod rozmiar dna, albo może masz resztki takiego podkładu pod panele (ja stosowałam taki z powodzeniem pod 112 l), albo kawałek jutowego worka. Jest wiele rzeczy, które możecie wykorzystać jako podkładkę do małego akwarium, trzeba tylko zejść do komórki, piwnicy, zajrzeć na strych lub do szopy dziadka ;-)

(23.05.2009, 20:06)Jerry napisał(a):  Co Waszym zdaniem jest lepsze pod akwarium?
Mata polietylenowa czy podstawka (chodzi o taką dopasowaną do akwa jakie są dostępne na Allegro).

Mata bez dwóch zdań.
Jeśli małe akwarium obejdzie się bez niczego jednakże proponuję dać chociaż jakiś stary kawałek ręcznika gdyż woda jak dostanie Ci się pod akwarium to trudno wysycha i może płyta czy coś tam brzydkie się zrobić.

Hej, wlasnie sie zastanawiam nad styropianem czy matą. Duzo czytalam ze warto miec cos miedzy akwarium a szafką.
Wlasnie urządzam nowe akwarium, kupiony komplet: szafka, dol i gora akwarium w kolorze brązowym. Na dole akwarium jest ochronny plastik, wiec nie potrzeba juz zadnej dodatkowej maty?

A jaki litraż? O ile pamiętam to 240?
Te podstawka to raczej jest do kitu. Styropian albo jakaś elastyczna mata lepiej się sprawdzą. Możesz też dać np. korkowy podkład pod panele.

Tak 240 litrow, szczerze to akwarium lepiej wygląda z podstawką niz bez... a pewnie podstawka + mata to bezsensowny pomysl...
W weekend zaczynam urządzac akwarium, wiec zbieram wszystkie potrzebne informacjeSmile

W intrukcji dolączonej do mebli i akwarium pisze ze nie mozna nic wkladac miedzy szafke a akwa.

Przeczytaj ten temat od początku i wszystko sobie przemyśl Big Grin

Możesz wyciąć podstawkę plastikową tak by zamiast oryginalnego spodu wsadzić matę i nadal będzie tak jak Ci się podoba.

Skocz do: