2
Witam mam akwarium 72l filtrowane filtrem aqualen fan 2 Plus 450 l/h, oświetlene świetlówka T8

czy taka obsada do akwarium była by dobra ?

5 Platynek
2 Prętniaki Morelowy
6 Danio Pręgowane
3 Kirysy Pstryk
15
Obsada skomponowana przez ciebie ma wiele wad: ryby są źle dobrane i w złych ilościach, mają odmienne wymagania wodne. Najlepiej byłoby gdybyś nam podał GH i PH wody które pewnie masz podane na stronie swoich wodociągów. Gdy poznamy jaką masz wodę trafnie dobierzemy rybki, żeby żyły w zgodzie ze sobą i panującymi u ciebie warunkami.
Jeśli już mam coś z tego co cię interesuje skomponować to:
1+2/3x prętnik karłowaty(morelowy)
10-15x razbora klinowa/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/neon innesa/zwinnik jarzeniec/z. czerwonousty
6x kirysek panda/k. pigmejski/k. karłowaty/piskorek sumatrzański/otosek
1+2/3x platka
10-15x prystelka/neon innesa
6x kirysek panda
2
Z tego co czytałem to własnie te ryby wszystkie dobrze poradzą sobie w wodzie średnio twardej, wszystkie te ryby są przyjacielsko nastawione do innych ... To więc jakie mogą być jeszcze powody do tak złej obsady ?
15
Danio w 70l. Podejrzewam, że twój zbiornik nie ma długości 80cm. Ponadto danio lubią chłodną wodę. Temat był już wiele razy omawiany - nie polecam tych ryb do bardziej tropikalnej reszty obsady.
Także jeśli chcesz jakąś ławicę poszukaj czegoś innego.
Prętniki - ryby haremowe. Czyli powinien być samiec i kilka samic, 3 sztuki kobitek to był najlepszy układ dla jednego pana, bo samce są dość napastliwe.
Platki tak samo. Jeden samiec i kilka samic.
Albo platki w takim litrażu, albo prętniki. Nie masz miejsca na 2 haremy sporych ryb, bo to tylko 70l. Przy ławicy i stadku to by już było przerybienie.
Rybki strefy przydennej - kiryski - są stadne. Stado to minimum 6 szt. Ale Ławica to już inna sprawa- tu minimum to 10szt. Nie można traktować obu spraw jednakowo. Także ułożone przeze mnie obsady wyglądają tak a nie inaczej. Mam nadzieję że to trochę sprawę rozjaśni.
2
Okej wezme sobie do serca te rady dzięki wielkie

a jeżeli u mnie w sklepie mają tylko prędki samce ? to co się może stać jak wezmę same samce ?
15
Nie powiem Ci tego z doświadczenia, na ten temat musisz pogrzebać w sieci, ale samce w swoim towarzystwie mogą się dręczyć. Tak przypuszczam. Wiem, że samce są piękne i samice przy nich blado wypadają - ale w takim przypadku radzę kupić samice z innego źródła i postawić jednak na 1+2/3.
0
Akwarium 190L 75szer x 75dłu x 40wys
Umieszczam swój link tak mi łatwiej
http://imageshack.us/photo/my-images/195...uujqy.jpg/
Jeden rodzaj krewetek z tych trzech.
Mieszanka obydwu kirysków albo kiryski + piskorki
Czy to będzie działać?
15
O, jakie oryginalne wymiary zbiornika. Taka niska kostka. Masz już pomysł jak to urządzić?
Najpierw przydałyby się GH i pH wody. Dwie ławice przy tak krótkim zbiorniku strasznie Ci się wymieszają - tym bardziej, że są to gatunki podobne do siebie kształtem i gabarytami. Jeśli już chcesz 2 ławice - do neonów/zwinników dodaj żałobniczki lub bystrzyki ozdobne/barwne. Będą się odróżniać wyglądem.
No i jak na mój gust planujesz zbyt dużo przydennych. Kakadu, zbrojniki, kiryski i cierniooczki to już tłok.
Jeśli uznasz że próbujesz z krewetkami to proszę bardzo - ja do Kakadu ich nie polecam.
1+3x kakadu
8x kirysek Panda/sterby
1+1/1x zbrojnik niebieski
30x neon innesa/zwinnik jarzeniec
10x żałobniczka/bystrzyk ozdobny/b. barwny
xx ślimaki
64
W takim akwa to nawet ze 3 parki ramirezków mogły by wejść
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
15
Mogłyby, ale trzeba by przyciąć ilość przydennych.