• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór obsady do zbiornika 240-250L

Ogólnie to ja porostu nie chce mieć ławicy ,uważam że to by było za dużo

Neony odpadają na starcie przeciętna temp zbiornika 26-27

reszta nie przemawia za mną myślałem kiedyś o sumach szklistych ale ciężko dostępne i delikatne
kiryski kiedyś urosną i co ja z tym zrobię później dokupię może jeszcze z dwie sztuki

Gurami nie liczę na maleństwa będą w zbiorniku ogólnym a to już mało realne żeby utrzymały się jajka plus poziom wody mam dużo wyższy od książkowego,

I właśnie ile ludzi tyle opinii jedni mówią jedni mówią że można trzymać 3 x harem jeżeli nie liczy się na młode inni jak ty mówią że to prze rybienie
ja planowałem tylko 6 Gurami na 240 l

gdzieś czytałem że można do 9 sztuk na taki zbiornik nie chce zbędnego tłoku

Możesz w takim razie zrobić większy harem lub dwa, ale jednego gatunku gurami. Uważam, że tak będzie lepiej, niż ładować mozaikowe i marmurkowe obok siebie. Ale bez ławicy to będzie strasznie pusto. Szkoda że nie dasz się przekonać. Może być mniej liczebna ławica np. z większych ryb jak choćby żałobniczka, hokejówka, błyszczyk kongijski, czerwonogłówka, jakieś towarzyskie brzanki coś w tym kierunku.

Barwniak jutro idzie do sklepu dziś trafił do chwilowego 40 l zbiornika , ponieważ stał się agresywny i zatłukł mi jedno gurami , a resztę gonił po całym akwa

jutro zobaczę co znajdę w zoologicznym znaczy na pewno nie kupie nic już z przypadku koniecznie chce mieć Gurami i ryby które żyją z nimi w zgodzie żeby się pozbyć zbędnych problemów

Tak szczerze to niby tyle tych ryb ,ale ciężko mi coś sensownego dobrać do tych gurami przede wszystkim słaba dostępność ryb w zoologicznych wszystkie na jedno kopyto najlepiej żeby Gupiki kupować .
No i Gurami to specyficzna ryba z charakterkiem , w zoologicznym ostatnio proponowała mi babka pretnika do Gurami ale obawiam się że dostawał by baty od Gurami a wyglądał na delikatnego , inne znowu będą podgryzać ogony ,jakby nie patrzeć to źle trochę ponarzekałem Wink ale chce zbudować akwa roślinne w miarę dobrym nastrojem dla każdego mieszkańca roślinny można sciagnąć przez internet ryb już niestety nie :>

Labiryntów się nie miesza, także wszelkie prętniki, bojowniki inne gurami itp odpadają. Będą wzajemnie walczyć o terytorium. Opcje są dwie: towarzyskie lub...:
Rób Azję. Gurami będą grać tu pierwsze skrzypce i wszystko będzie ze sobą zgrane. Także wybieraj:

2+4x gurami mozaikowe/g. marmurkowe
40-50x razbora klinowa/brzanka pięciopręga
10-12x piskorek myersa/p. sumatrzańaski/bocja siatkowana/b. karłowata/b. pręgowana

40-50x razbora klinowa/brzanka pięciopręga/neon innesa/n. czerwony/n. czarny/bystrzyk barwny/b. ozdobny/miedzik obrzeżony/zwinnik czerwonousty/z. jarzeniec/barwieniec czarny/b. czerwony
1+1x zbrojnik niebieski
10-15x kirysek spiżowy/k. panda/k. pstry

10-15x żałobniczka/czerwonogłówka/danio malabarski/hokejówka
1+1x zbrojnik niebieski
10-15x kirysek spiżowy/k. panda/k. pstry

Przede wszystkim dziękuje ci za pomoc i odpowiedzi

Akwa to już raczej na pewno towarzyskie no bo mam dwa zbiorniki niebieskie i
4 kiryski spiżowe jutro dokupię wedle twoich rad .

nad ławica neonów Innesa bym się zastanowił ale nie dam rady spełniać wymagań temp 25 stopni ja mam koło 27 i tak musze się przy tym niezłe nabiegać żeby nie szła w gore a z tego co czytam to jest dla nich za cieplo ;/

A Gurami znowu wolą cieplejszą

Skoro mam kiryski Bocja odpada bo , też przydenna ryba tłok już by był

Brzanka gdzieś czytałem że terroryzuje Gurami ;/
Barwience ten sam problem co z neonami temperatura

Rozważam zwinnik czerwonoustnego ,hokejówka zobaczę czy zastane coś z tego w zoologicznym
jeszcze myślę o n. czarny, n. czerwonym tylko czy jak ja mam 27-28 stopni no w zimniejsze dni 26 w zimie bez problemu też tyle utrzymam czy to nie będzie dla nich za ciepło ? i czy np można to mieszać?

(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a):  nad ławica neonów Innesa bym się zastanowił ale nie dam rady spełniać wymagań temp 25 stopni ja mam koło 27 i tak musze się przy tym niezłe nabiegać żeby nie szła w gore a z tego co czytam to jest dla nich za cieplo ;/
A Gurami znowu wolą cieplejszą

Skoro tak to polecam przede wszystkim łatwo dostępne, piękne i cechujące się o wiele ciekawszym od neona zachowaniem- razbory. Mogą ci się wydawać mało kolorowe, ale ten minus nadrabiają zachowaniemSmile

(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a):  Skoro mam kiryski Bocja odpada bo , też przydenna ryba tłok już by był
Mamk nadzieję, że dobrze mnie zrozumiałeś. Pisząc np. "10-12x bocja/piskorek/kirysek" miałam na myśli dobór 10szt jednego, wybranego z tych trzech gatunku. Stad nie mieszamy, tylko staramy się kupić optymalnie największą ilość.

(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a):  Brzanka gdzieś czytałem że terroryzuje Gurami ;/

Napewno nie pięiopręga. Czytałeś zapewne o innych gatunkach jak np. Sumatrzańskie.

(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a):  Rozważam zwinnik czerwonoustnego ,hokejówka zobaczę czy zastane coś z tego w zoologicznym
jeszcze myślę o n. czarny, n. czerwonym tylko czy jak ja mam 27-28 stopni no w zimniejsze dni 26 w zimie bez problemu też tyle utrzymam czy to nie będzie dla nich za ciepło ? i czy np można to mieszać?
Spokojnie, to tropikalne ciepłolubne ryby. Te temperatury im nie zaszkodzą.

a wiec obsada wygląda nastepująco

kirysek 6x
Gurami 3 marmurkowe
Gurami 2 mozaikowe o dziwo każdy gania swój gatunek <w tym jednym przypadku się nie posłuchałem ale źle to się nie zapowiada >
2 x zbrojnik niebieski
i narazie 5 x neon czerwony wygrał z tymi wszystkimi jak się nic nie wydarzy z nimi to jutro z 20 dokupie o ile dostane w innym sklepie bo w tym tylko tyle było ....I moje ostatnie pytanie ile ich mieć ? na jakiej liczbie skończyć?

Może w przyszłości przeniose kilka Gupików bo mam osobno baniak tylko z nimi ale na razie sie z tym akurat wstrzymam

Dziękuje za pomoc okazała się bardzo Pomocna

Neonów w tym litrażu i przy tylu rybach może wejść z 40-50szt. Obserwuj gurami, mam nadzieję, że gdy podrosną nie będą rywalizować ale kto wie...

Oki jeszcze raz wielkie dzięki za Pomoc wkrótce postaram sie zaprezentować foty jak to wyszło jak aparat dorwę jakiś

Pozdrawiam

Odświeżam wątek i nie ukrywam że liczę tu na twoją opinie Mcda-p Wink

Ponieważ delikatnie modyfikuje swoją obsadę
Pozbyłem się Suma rekinowatego, i neonów czerwonych
i dokupiłem razbory klinowe

Obecnie moja obsada wygląda tak
7 Gurami
1 x harem glonojadów według mnie zbrojniki
6 x kiryski
6 otosków
7 razbor klinowych <myślę do 12 dobić>

Moje pytanie brzmi czy coś do tego dokładać czy już wystarczy
jak dołożyć to co myslałem nad bojkiem i szukam informacji jak on się zachowuje co do gurami bo nie chciałbym jakiegoś trupa w akwa znaleźć.

Skocz do: