9
Ogólnie to ja porostu nie chce mieć ławicy ,uważam że to by było za dużo
Neony odpadają na starcie przeciętna temp zbiornika 26-27
reszta nie przemawia za mną myślałem kiedyś o sumach szklistych ale ciężko dostępne i delikatne
kiryski kiedyś urosną i co ja z tym zrobię później dokupię może jeszcze z dwie sztuki
Gurami nie liczę na maleństwa będą w zbiorniku ogólnym a to już mało realne żeby utrzymały się jajka plus poziom wody mam dużo wyższy od książkowego,
I właśnie ile ludzi tyle opinii jedni mówią jedni mówią że można trzymać 3 x harem jeżeli nie liczy się na młode inni jak ty mówią że to prze rybienie
ja planowałem tylko 6 Gurami na 240 l
gdzieś czytałem że można do 9 sztuk na taki zbiornik nie chce zbędnego tłoku
15
Możesz w takim razie zrobić większy harem lub dwa, ale jednego gatunku gurami. Uważam, że tak będzie lepiej, niż ładować mozaikowe i marmurkowe obok siebie. Ale bez ławicy to będzie strasznie pusto. Szkoda że nie dasz się przekonać. Może być mniej liczebna ławica np. z większych ryb jak choćby żałobniczka, hokejówka, błyszczyk kongijski, czerwonogłówka, jakieś towarzyskie brzanki coś w tym kierunku.
9
Barwniak jutro idzie do sklepu dziś trafił do chwilowego 40 l zbiornika , ponieważ stał się agresywny i zatłukł mi jedno gurami , a resztę gonił po całym akwa
jutro zobaczę co znajdę w zoologicznym znaczy na pewno nie kupie nic już z przypadku koniecznie chce mieć Gurami i ryby które żyją z nimi w zgodzie żeby się pozbyć zbędnych problemów
Tak szczerze to niby tyle tych ryb ,ale ciężko mi coś sensownego dobrać do tych gurami przede wszystkim słaba dostępność ryb w zoologicznych wszystkie na jedno kopyto najlepiej żeby Gupiki kupować .
No i Gurami to specyficzna ryba z charakterkiem , w zoologicznym ostatnio proponowała mi babka pretnika do Gurami ale obawiam się że dostawał by baty od Gurami a wyglądał na delikatnego , inne znowu będą podgryzać ogony ,jakby nie patrzeć to źle trochę ponarzekałem

ale chce zbudować akwa roślinne w miarę dobrym nastrojem dla każdego mieszkańca roślinny można sciagnąć przez internet ryb już niestety nie :>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.06.2013, 21:44 {2} przez
Grafolog.)
15
Labiryntów się nie miesza, także wszelkie prętniki, bojowniki inne gurami itp odpadają. Będą wzajemnie walczyć o terytorium. Opcje są dwie: towarzyskie lub...:
Rób Azję. Gurami będą grać tu pierwsze skrzypce i wszystko będzie ze sobą zgrane. Także wybieraj:
2+4x gurami mozaikowe/g. marmurkowe
40-50x razbora klinowa/brzanka pięciopręga
10-12x piskorek myersa/p. sumatrzańaski/bocja siatkowana/b. karłowata/b. pręgowana
40-50x razbora klinowa/brzanka pięciopręga/neon innesa/n. czerwony/n. czarny/bystrzyk barwny/b. ozdobny/miedzik obrzeżony/zwinnik czerwonousty/z. jarzeniec/barwieniec czarny/b. czerwony
1+1x zbrojnik niebieski
10-15x kirysek spiżowy/k. panda/k. pstry
10-15x żałobniczka/czerwonogłówka/danio malabarski/hokejówka
1+1x zbrojnik niebieski
10-15x kirysek spiżowy/k. panda/k. pstry
9
Przede wszystkim dziękuje ci za pomoc i odpowiedzi
Akwa to już raczej na pewno towarzyskie no bo mam dwa zbiorniki niebieskie i
4 kiryski spiżowe jutro dokupię wedle twoich rad .
nad ławica neonów Innesa bym się zastanowił ale nie dam rady spełniać wymagań temp 25 stopni ja mam koło 27 i tak musze się przy tym niezłe nabiegać żeby nie szła w gore a z tego co czytam to jest dla nich za cieplo ;/
A Gurami znowu wolą cieplejszą
Skoro mam kiryski Bocja odpada bo , też przydenna ryba tłok już by był
Brzanka gdzieś czytałem że terroryzuje Gurami ;/
Barwience ten sam problem co z neonami temperatura
Rozważam zwinnik czerwonoustnego ,hokejówka zobaczę czy zastane coś z tego w zoologicznym
jeszcze myślę o n. czarny, n. czerwonym tylko czy jak ja mam 27-28 stopni no w zimniejsze dni 26 w zimie bez problemu też tyle utrzymam czy to nie będzie dla nich za ciepło ? i czy np można to mieszać?
15
(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): nad ławica neonów Innesa bym się zastanowił ale nie dam rady spełniać wymagań temp 25 stopni ja mam koło 27 i tak musze się przy tym niezłe nabiegać żeby nie szła w gore a z tego co czytam to jest dla nich za cieplo ;/
A Gurami znowu wolą cieplejszą
Skoro tak to polecam przede wszystkim łatwo dostępne, piękne i cechujące się o wiele ciekawszym od neona zachowaniem- razbory. Mogą ci się wydawać mało kolorowe, ale ten minus nadrabiają zachowaniem
(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): Skoro mam kiryski Bocja odpada bo , też przydenna ryba tłok już by był
Mamk nadzieję, że dobrze mnie zrozumiałeś. Pisząc np. "10-12x bocja/piskorek/kirysek" miałam na myśli dobór 10szt jednego, wybranego z tych trzech gatunku. Stad nie mieszamy, tylko staramy się kupić optymalnie największą ilość.
(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): Brzanka gdzieś czytałem że terroryzuje Gurami ;/
Napewno nie pięiopręga. Czytałeś zapewne o innych gatunkach jak np. Sumatrzańskie.
(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): Rozważam zwinnik czerwonoustnego ,hokejówka zobaczę czy zastane coś z tego w zoologicznym
jeszcze myślę o n. czarny, n. czerwonym tylko czy jak ja mam 27-28 stopni no w zimniejsze dni 26 w zimie bez problemu też tyle utrzymam czy to nie będzie dla nich za ciepło ? i czy np można to mieszać?
Spokojnie, to tropikalne ciepłolubne ryby. Te temperatury im nie zaszkodzą.
9
a wiec obsada wygląda nastepująco
kirysek 6x
Gurami 3 marmurkowe
Gurami 2 mozaikowe o dziwo każdy gania swój gatunek <w tym jednym przypadku się nie posłuchałem ale źle to się nie zapowiada >
2 x zbrojnik niebieski
i narazie 5 x neon czerwony wygrał z tymi wszystkimi jak się nic nie wydarzy z nimi to jutro z 20 dokupie o ile dostane w innym sklepie bo w tym tylko tyle było ....I moje ostatnie pytanie ile ich mieć ? na jakiej liczbie skończyć?
Może w przyszłości przeniose kilka Gupików bo mam osobno baniak tylko z nimi ale na razie sie z tym akurat wstrzymam
Dziękuje za pomoc okazała się bardzo Pomocna
15
Neonów w tym litrażu i przy tylu rybach może wejść z 40-50szt. Obserwuj gurami, mam nadzieję, że gdy podrosną nie będą rywalizować ale kto wie...
9
Oki jeszcze raz wielkie dzięki za Pomoc wkrótce postaram sie zaprezentować foty jak to wyszło jak aparat dorwę jakiś
Pozdrawiam
9
Odświeżam wątek i nie ukrywam że liczę tu na twoją opinie Mcda-p
Ponieważ delikatnie modyfikuje swoją obsadę
Pozbyłem się Suma rekinowatego, i neonów czerwonych
i dokupiłem razbory klinowe
Obecnie moja obsada wygląda tak
7 Gurami
1 x harem glonojadów według mnie zbrojniki
6 x kiryski
6 otosków
7 razbor klinowych <myślę do 12 dobić>
Moje pytanie brzmi czy coś do tego dokładać czy już wystarczy
jak dołożyć to co myslałem nad bojkiem i szukam informacji jak on się zachowuje co do gurami bo nie chciałbym jakiegoś trupa w akwa znaleźć.