• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

Witam
Mam problem z rybią ospą. Atakuje tylko gupiki i w pojedynczych sztukach. Około miesiąca temu zdechła jedna sztuka, około dwóch tygodni temu zdechły 2 sztuki, a dziś zaobserwowałem początkowe objawy u nowych 2 sztuk. Wygląda to tak, jakby bakterie tej choroby cały czas były w akwarium i chorowały tylko starsze, osłabione rodzeniem i po prostu słabsze sztuki. Poprzednie rybki odławiałem do kotnika i tam je leczyłem, niestety bezskutecznie. W akwarium ogólnym nie stosowałem żadnych leków. W jaki sposób pozbyć się tej choroby z akwarium i wyleczyć rybki? Czytałem dobre opinie o stosowaniu wodnego roztworu fioletu gencjanowego 1% co o nim sądzicie?

Opis akwarium:
- temperatura wody: 27°C
- rybki karmię suszonym żółtkiem, suchym pokarmem roślinnym i mięsnym. Mniej więcej na zmianę, karmię raz dziennie.
- nie podmieniam wody, nie odmulam dna (akwarium na bazie ziemi ogrodowej),
- Objawy choroby: małe białe kropeczki najpierw na płetwach a później na ciele,
- pojemność akwarium: 112l
- obsada ryb w akwarium: gupiki 6szt., razbory klinowe 6szt. samiec bojownika 1szt. kiryski spiżowe (nie doliczę się ale ponad 7 na pewno)
- obecność żywych roślin: anubias, kabomba, kryptokoryna, mech jawajski, różdżyca rutewkowata, nurzaniec,
- żadnych preparatów nigdy nie dawałem do tej wody,
- stężeń NO2, NO3, pH itd. nie znam
- filtr wewnętrzny(z gąbką)
Z góry dzięki za pomoc

Ja tam szybko i skutecznie wyleczyłem preparatem Tropical Ichtio (zgodnie z instrukcją) i podniesieniem temperatury.

(10.07.2013, 08:52)oskar777 napisał(a):  Ja tam szybko i skutecznie wyleczyłem preparatem Tropical Ichtio (zgodnie z instrukcją) i podniesieniem temperatury.
Czy zwykły filtr wewnętrzny z gąbką oczyści mi później wodę z tego preparatu?

(10.07.2013, 09:35)autootua napisał(a):  
(10.07.2013, 08:52)oskar777 napisał(a):  Ja tam szybko i skutecznie wyleczyłem preparatem Tropical Ichtio (zgodnie z instrukcją) i podniesieniem temperatury.
Czy zwykły filtr wewnętrzny z gąbką oczyści mi później wodę z tego preparatu?
Sam wkład gąbkowy nie oczyści. Musisz postępować zgodnie z instrukcją, tj. podmiana wody + węgiel aktywny do filtra na kilka dni.

Nie stosowałem węgla, tylko podmiany. Żadnych skutków ubocznych nie zaobserwowałem więc nie musisz koniecznie węgla kupować.

(10.07.2013, 10:14)oskar777 napisał(a):  Nie stosowałem węgla, tylko podmiany. Żadnych skutków ubocznych nie zaobserwowałem więc nie musisz koniecznie węgla kupować.
W moim filtrze nie ma w ogóle opcji użycia węgla, więc był by z tym problem.
Lek Ichtio firmy Tropical już kupiłem i dziś zaczynam kurację wg. instrukcji na opakowaniu. Dzięki za odpowiedzi Smile

EDYTUJĘ:
"10 ml/100 l wody. Po trzech dniach podmienić 20% wody i uzupełnić preparat – 5 ml/100 l wody. Procedurę powtórzyć jeszcze dwa razy."
Czy to znaczy, że jeszcze dwa razy mam powtórzyć całą procedurę, czy tylko uzupełnianie preparatu 5 ml/ 100l? :-/

Musisz dwa razy powtórzyć całą opisaną procedurę. Nie zapominaj o tym żeby podwyższyć temperaturę wody do 27-29 stopni. Dodatkowo radzę sprawdzić parametry fizykochemiczne wody gdyż to najczęściej prowadzi do rozwoju ospy rybiej szczególnie mam tu na myśli temperaturę, amoniak, azotany, azotyny oraz chlor.

(10.07.2013, 16:03)Gregorionus napisał(a):  Musisz dwa razy powtórzyć całą opisaną procedurę.[...]
Bzdura. Po 3 dniach podmieniasz 20% wody i uzupełniasz 5ml/100l i robisz tak jeszcze 2 razy. Te początkowe 10ml/100l już Cię nie interesuje.

Jeśli chcesz to zastosuj się do porady Oskara777, jednak, jeśli choroby nie uda się wyleczyć, lub za parę tygodni pływki z cyst kulorzęska ponownie zaatakują Twoje rybki to będziesz wiedział do kogo zwrócić się z reklamacją.

(10.07.2013, 16:58)Gregorionus napisał(a):  Jeśli chcesz to zastosuj się do porady Oskara777, jednak, jeśli choroby nie uda się wyleczyć, lub za parę tygodni pływki z cyst kulorzęska ponownie zaatakują Twoje rybki to będziesz wiedział do kogo zwrócić się z reklamacją.
Co Ty chcesz człowieku? To, że nie umiesz przeczytać instrukcji to Twoja sprawa. Po ch.j po kolejnych dniach wlewać znowu 10ml/100l? A za parę tygodni to się wszystko może zdarzyć i nie będzie to niczyja wina.

Skocz do: