28.03.2015, 14:42
28.03.2015, 17:23
Wystarczy wygooglować ewidentnie platka (te rybki wbrew pozorom mocno się różnią chociażby kolorami )
450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe
29.03.2015, 16:36
pomarańczowe ubarwienie z czarnymi płetwami jest typowe dla platek u mieczyków występuje zazwyczaj ubarwienie jednolite + mieczyki mają inne kształty płetw no i jak dorosną miecz
polecam przestudiować zdjęcia w internecie tych dwóch żyworódek
polecam przestudiować zdjęcia w internecie tych dwóch żyworódek
300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe
29.03.2015, 17:13
miecz to mają tylko samce wiec to juz sprawa odrebna, to jak wyjaśnisz to? http://mieczyki.blogspot.com/
29.03.2015, 17:44
miecz bywa także u samic zależy od gatunku, w zasadzie mamy już same mieszańce także twoje rybki mogą być np platkami z domieszką mieczyków
Nie mam co wyjaśniać po tylu latach posiadamy dziesiątki odmian i krzyżówek i granice niektórych gatunków się zacierają
I z tego powodu tylko ja bawię się w odpowiadania na pytania na które trzeba wielu informacji zdjęć i najlepiej czasu
Jeśli kupiłeś rybki w zoologu to raczej są to platki ewentualnie kundelki bo gatunki z linku w zwykłych zoologach rzadko się pojawiają
A tak w ogóle czemu nie wiesz co to za ryby ? Kupiłeś, dostałeś czy wyhodowałeś ?
Nie mam co wyjaśniać po tylu latach posiadamy dziesiątki odmian i krzyżówek i granice niektórych gatunków się zacierają
I z tego powodu tylko ja bawię się w odpowiadania na pytania na które trzeba wielu informacji zdjęć i najlepiej czasu
Jeśli kupiłeś rybki w zoologu to raczej są to platki ewentualnie kundelki bo gatunki z linku w zwykłych zoologach rzadko się pojawiają
A tak w ogóle czemu nie wiesz co to za ryby ? Kupiłeś, dostałeś czy wyhodowałeś ?
300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe
29.03.2015, 17:56
nie kupiłem w sklepie a wymieniłem sie prywatnie
ale lepiej sie upewnić czy to platki czy mieczyki, dlatego ze sie krzyżują lepiej dbac o ich "czystość" gatunku w miare najlepiej jak se da a że chce dokupić do nich kolejne platki by zapodzieć degradacji DNA do minimum poza nie mieszaniem młodego pokolenia z starymi
Mimo doswiadczenia sporego lepiej sie upewnić i spytać kilku osób niż kupić nie ten gatunek
ale lepiej sie upewnić czy to platki czy mieczyki, dlatego ze sie krzyżują lepiej dbac o ich "czystość" gatunku w miare najlepiej jak se da a że chce dokupić do nich kolejne platki by zapodzieć degradacji DNA do minimum poza nie mieszaniem młodego pokolenia z starymi
Mimo doswiadczenia sporego lepiej sie upewnić i spytać kilku osób niż kupić nie ten gatunek
29.03.2015, 20:19
tak tu się zgodzę ja stawiam na platki ale może poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie jak im miecze nie zaczną rosnąć to będzie pewność choć wydaje mi się byłyby już widoczne
300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe
29.03.2015, 20:56
czekac i tak musze bo mam w kotniku 27 młodych od mamci ^^ planuje raczej po swietach wielkanocnych kupic
Ps: a biotop ameryka południowa najlepsza imho one i tak nie widziały nigdy na oczy naturalnych warunków ale skoro lubia zarośniete akwaria to mam dylemat odnoście tej kwestii
Ps: a biotop ameryka południowa najlepsza imho one i tak nie widziały nigdy na oczy naturalnych warunków ale skoro lubia zarośniete akwaria to mam dylemat odnoście tej kwestii
29.03.2015, 22:33
no cóż ja nie widziałem większej interakcji z roślinami i różnic ale ważniejsze są parametry wody
300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe
« Starszy temat | Nowszy temat »