3
Tak, razbory i kiryski nadają sie do modrooka, jednak musisz dokupić zarówno kirysków jak i razbor, np. kup jeszcze 3 razbory i 4 kiryski. Co do modrooków - pamiętaj, ze te ryby są bardzo wrażliwe na wahania parametrów wody oraz na zanieczyszczenia, musisz je wpuścic do w pełni dojrzałego baniaka.
Dla krewetek też miejsce sie znajdzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.02.2015, 09:33 {2} przez
kurka.)
9
Dwa gatunki ławicowe w tak małym zbiorniku? Poza tym propozycja filtracji filtrem wewnętrznym też nie może zostać bez komentarza, jeśli chcesz stabilny zbiornik przy niskim nakładzie pracy to musisz mieć kubeł. Albo dużo, bardzo roślin. Poza tym wewnętrzny szpeci akwarium i zabietra miejsce, nie wspominając o jego marnych możliwościach filtracyjnych. Krewetki możesz trzymać, pod warunkiem że będą miały mnóstwo kryjówek, a najlepiej jakiś korzeń zarośnięty mchem. Pic polega na tym, że i tak nie będziesz ich prawie nigdy widział.
0
A jaki poleciłbyś filtr kubełkowy cichy jak wewnętrzny?
9
Cichy to pojęcie względne. Filtry Tetry czy JBLa wcale nie są głośniejsze niż wewnętrzne Aquaela. Zależy Ci na wydajnej filtracji czy bezszelestnej pracy?
0
Lubię ciszę i mam teraz małego Aquaela, jest cichutki. Czy filtr kubełkowy można by ewentualnie schować w jakiejś macie wygłuszającej? Nie grzałby się za mocno?
A co do modrooków. Akwarium, które byłoby obsadzone gęsto roślinami z jednej strony (30%) + wysoka trawa na tyle, korzeń z mchem (druga strona) + (środek) niewielki dragon stone z obecnego zbiorniczka, będą odpowiednie?
Update - akwa będzie 112 l.
12
Witam serdecznie kolegów!
Po wieloletniej przerwie postanowiłem powrócić do akwarystyki. Za kilka dni odbieram akwarium prostokątne 77l i mam wielki dylemat w którą stronę iść

Chciałbym w nim hodować jakieś ładne, najlepiej kolorowe i dosyć łatwe zarówno w hodowli jak i rozmnażaniu rybki, oczywiście obowiązkowo rybki o spokojnym usposobieniu. Tylko jakie??
OBOWIĄZKOWO chcę mieć kilka kirysków (jedne z moich ulubionych rybek). Tylko co poza tym?
44
Podaj najpierw parametry swojej kranówki lub wody, którą jesteś w stanie zapewnić

Przydała by się też wiedza o filtracji i oświetleniu

Wymagania nie są wygórowane, więc z doborem obsady nie powinno być priblemu. Załóż temat w galerii albo Akwarystyka ogólnie, żebyś nie popełnił pewnych błędów odniśnie aranżacji.
12
Tak wymagania niskie

Jak wspomniałem to początki dopiero i nie wiem czy wypali na długo, bo już ok 10 lat rybek nie hodowałem.
Oj z parametrami wody będzie ciężko:/ jest to zwykła kranówka ale źródlana z prywatnego ujęcia. filtracja to fan1 aquael-a, termostat (gold 100, 100w też aquael). Oświetlenia na razie brak bo akwarium bez pokrywy i dopiero ją robię ale jeszcze nie wybrałem oświetlenia. Temat oczywiście założę ale to jak zrobię pokrywę, zdezynfekuję akwarium, przygotuję po nie miejsce i wg wszystko już będzie gotowe pod obsadzanie fauną i florą.
Nie wiem czy to istotne. Ale dodam, że jeśli złapię żyłkę do akwarystyki to planowo przesiądę się na większe akwarium, ale to zobaczymy z czasem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.04.2015, 12:11 {2} przez
Yebaniutki.)
44
Skąd jesteś? Polskie kranówki są w większości twarde i zasadowe, a kiryski potrzebują wody nieco bardziej miękkiej. Dobrze by było, gdybyś zaopatrzył się w testy kropelkowe zoolek GH/KH i pH, znacznie uławtiło by to ppmoc bo teraz można tylko strzelać.
12
Podkarpackie, okolice strzyżowa. Będę co musiał pomyśleć nad testem bo faktycznie wodę mam chyba dosyć twardą bo przy gotowaniu strasznie mi się kamień na czajniku zbiera.
Ogólnie myślałem hodować:
- kilka kirysków 4-6szt.
-glonojada/otoska 1szt.
-małą ławiczkę malutkich kolorowych rybek 8-10szt. (neonki lub ewentualnie gupiki)
-jakaś ładna ciekawa odmiana łatwych w rozmnażaniu rybek które bym sobie rozmnażał (1 samczyk + 2-3 samiczki np. platka, chociaż wolałbym coś ciekawszego/bardziej kolorowego).
Co sądzicie o takiej hodowli? Nie wiem czy nie będzie zbyt dużo jak na 77l.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.04.2015, 12:58 {2} przez
Yebaniutki.)