26.05.2015, 22:28
od pewnego czasu mam wrażenie, że ten "samochód jedzie bez kierowcy"
(26.05.2015, 22:11)Piczu14 napisał(a): Admina dawno tu nie było
(25.05.2015, 12:32)janosik napisał(a): Zwlaszcza amoniak, ktory przy otwartym akwa szybko sie ulatnia.
Amoniak nie powinien się ulatniać, tylko być przetwarzany przez bakterie azotowe.
(25.05.2015, 12:32)janosik napisał(a): Zauwazylem w twoich wynikach pewna nieprawidlowosc, a mianowicie KH masz wyzsze od GH, nigdy sie z takim wynikiem nie spotkalem.
Jest to sytuacja w 100% normalna, szerzej opisałem temat chyba tutaj:
Twardość węglanowa (przemijająca) – czyli zawartość wszystkich węglanów i wodorowęglanów rozpuszczonych w wodzie, np.: CaCO3, Ca(HCO3)2, MgCO3, Mg(HCO3)2, Na2CO3, NaHCO3
Jak widać na twardość węglanową składają się nie tylko sole wapnia i magnezu, ale także sodu (w mniejszych ilościach potasu). Powoduje to zjawisko często uważane za błąd testu, a mianowicie KH>GH. Jak widać, taka sytuacja jest możliwa i całkowicie normalna.
Jest to fragment mojego artykułu.
(27.05.2015, 11:07)Piczu14 napisał(a): Nie gadaj głupot. Mam taką wodę w studni i wszystko gra. Nie chodzi o to, że GH<KH, ale o ich konkretne wartości. Woda u autora jest całkiem w porządku zarówno do picia jak i dla ryb lubiących twardą wodę i ani tam, ani w mojej studni nie wychodzi poza skale.
Druga sprawa to to, że amoniak jest doskonale rozpuszczalny w wodzie i w tak małych stężeniach ciężko go ulotnić.
(27.05.2015, 18:16)Piczu14 napisał(a): Przy takim wyniku oznaczamy zasadowość, a nie twardość węglanową - tak dla ścisłości. Dla naszych potrzeb akwarystycznych ważna jest jednak zasadowość a nie konkretnie twardość, dlatego taki wynik można uznać za normalny i poprawny. Dlaczego uważasz, że jeśli KH>GH to pH powinno wyjść poza skalę przy braku czynników które je obniżają? pH nie zależy od stosunku GH-KH tylko od wartości samego KH, poniewqż podnoszą je jony wodorowęglanowe. Dlatego w wodzie gdzie KH jest niskie, ale wyższe od GH wartość pH będzie niższa niż w przypadku kiedy KH jest wysokie ale niższe niż GH.Nie jest to trwala regula, zwlaszcza przy duzej ilosci jonow roznych substancji w wodzie.
(28.05.2015, 09:19)Piczu14 napisał(a): Jak może być nadwyżka jonów + lub minus? W roztworze wypadkowy ładunek jonów ZAWSZE = 0. Podajesz ciągle: różnych substancji, proszę o jakiś przykład. Tymczasowość twardości węglanowej polega na możliwości usunięcia jej przez obróbkę termiczną lub podając upływowi czasu.
Piszesz o aktywności jonów. Owszem. Ma ona znaczący wpływ, ale nie przy tak skrajnie małych stężeniach. Druga sprawa jest taka, że podczas miareczkowania HCl, kiedy oznaczamy twardość węglanową zmniejszamy stężenie jonów wodorowęglanowych a tym samym ich aktywność w roztworze.