• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

Nie mieszaj tego wszystkiego!! Są dziesiątki takich tematów!

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

mi pomógł ichtiosan tropicala
nawet nie podwyższyłam temperatury,tylko woda była świeża

Witam mnie już szlak trafia.# tygodnie lecze neonki z ospy,zużyłem juz całą buteleczke MFC tropicala przy temp.28stopni i nic cały czas rybki są chore,jaki inny preparat zastosować?

WITAM widze ze duz\o tu pisze na temat ale moje tytanie takie. mam welonki 3 no i danio 2 odmiany. wiem ze wolony sa zimnowodne wiec do jakiej temperatury trzeba by wode podwiekszyc. no i rowniez czy ta kopiel solona dawac 5 dni po 20-30 min czy cale 5 dni maja sie moczys w soli . jak narazie zauwazylam objawy na 1 z welonow tz na teleskopie czarnym ma 2 kropki na kokach no i kilka na ogonie . czy usze go odseparowac czy ma byc razem z nimi ???

Witam,mam ospe w akwarium.Dziś 3 dzien leczenia.Lecze rybki preparatem sera costa med f.pierwszy raz 50 kropel na 60 l i nastepne dni po 25.jutro planuje podmianke wody.Dobry sposób leczenia ?? 1 Roślinka mi opadła nie wiem dlaczego.Jeśli ryby zostaną wyleczone co mam zrobić po kuracji zeby sie wszystko ustabilizowało ?? kiedy moge wpuścić nowe rybki ??

herman100 napisał(a):Witam,mam ospe w akwarium.Dziś 3 dzien leczenia.Lecze rybki preparatem sera costa med f.pierwszy raz 50 kropel na 60 l i nastepne dni po 25.jutro planuje podmianke wody.Dobry sposób leczenia ?? 1 Roślinka mi opadła nie wiem dlaczego.Jeśli ryby zostaną wyleczone co mam zrobić po kuracji zeby sie wszystko ustabilizowało ?? kiedy moge wpuścić nowe rybki ??

taką kurację to powinno si robić w osobnym zbiorniku nie w ogólnym.ospa to jeszcze nie koniec świata,żeby od razu leczyć.moje ryby kiedyś miały owszem ospę bo to normalka,że każdego dopadnie w akwa,ale nigdy nic nie dawałem chemii przeważnie schodziło samo z ryb i nic nie zdychało.
jak twoim rybkom to poschodzi to podmień wodę.masz filtr zewnętrzny?jak tak to daj węgiel aktywny do niego.

no własnie mi zdechły 2 sztuki.1 otosek i 1 neon.Otosek chyba nie wytrzymał zmiany środowiska ale neon pływał pionowo i nie umiał złapać powietrza i równowagi.Od 3 dni mam temp 29 st.Przez te dni nie zdechło nic.Na początku rybki były apatyczne,po dolaniu sery sie spamiętały wszystkie rybki sa wesołe żywe.Tylko neonki leciutko są obsypane po 1,2 kropki mają niektóre,ramirezy-samiec troche obsypany samica bardziej.
Ja myśle ze jak bym nie dolał sery to bym pewnie ramirez juz nie miał i połowy neonek ;D

może mi ktoś podpowiedzieć co jeszcze moge zrobić zeby rybki wyzdrowiały ?? bo plamki jakoś nie znikają...ewentualnie jak by ktoś gadu zostawił będe wdzięczny

Witam
Mam umieralnię w akwarium,padają mi bocje i to wszelkiego rodzaju. Nie mam już ani jednej mysiej, kubotai,królewskiej. Zostały mi tylko wspaniałe(ale końcówka), pręgowane i lohochata.Wiem,ze to raczej ospa ,kupiłam SERA costapur.ale jakoś nie pomaga, wczoraj odłowiłam 5 martwych bocji, dziś jak na razie tylko jedną,ale dzień się jeszcze nie skończył. Widzę,ze się męczą, tak jakby im tlenu brakowało.Mam temperaturę 28stopni.
Dodam jeszcze,że innych ryb mi raczej mi ospa nie rusza, 2 czerwonogłówki tylko"poszły".Neony były takie poprószone bielą,ale jakby im przeszło i zrobiły sie żywotne.
Facet w sklepie powiedział mi,ze mogę sie pożegnać
z bocjami, czy naprawdę nie ma szans na ich wyleczenie??

Jakie aqa?? obsada?? wszystko napisz

Skocz do: