• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

mętna woda i syf

prefiltr juz jestSmile mogłaby byc taka głowica? :

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.p...man-at-201

ss-d napisał(a):dałem ponad 400 zł za filtr, myslałem ze bedzie dobry i wystarczy. on tez ma wkłady ktore mechanicznie czyszcza. z tego co pamietam ma 4 kosze z wkładami. wode miesza deszczownia. a jaki by był dobry filt wewnetrzny do mego akwa?

dawkami, na kilka podejsc, tak ze ryby zjadaja w sumie w ok 3 minuty wszystko. karmie 3 rodzajami płatkowanego pokarmu, w tym roslinny, i roznymi mrozonkami z raz na tydzien
- czy masz założony prefiltr na wlocie? nie mam, zabardzo nie orientuje sie co to
- kubeł może poradzić sobie doskonale z czyszczeniem mechanicznym jak i biologicznym zarazem, kwestia tego co masz w środku?

- w JBL-ach domyślnie jest dawana gładka ceramika, która nadaje się tylko i wyłącznie do czyszczenia mechanicznego, więc jeżeli masz ta ceramikę, która była w kuble doradzam zakup porowatej do czyszczenia biologicznego np. takiej http://www.allegro.pl/item842804385_bio_...iczny.html

- umieść w kuble górny koszyk z gąbką reszta porowata ceramika, podmień jednorazowo większą ilość wody 30-35% i zobaczysz, że wszystko się unormuje

- karm w mniejszych ilościach, tak żeby ryby zjadały wszystko w około minutę

- dosadź więcej roślin szybko rosnących, pomogą ci w utrzymaniu porządku w zbiorniku bez konieczności dodawania filtra wewnętrznego

ss-d napisał(a):prefiltr juz jestSmile mogłaby byc taka głowica? :

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.p...man-at-201

- tak głowica jest ok, jeżeli umieszczasz prefiltr na wlocie kubła staje się on tylko i wyłącznie biologiem i filtr wewnętrzny jest wymagany

- jak pisałem wyżej myślę, że jeżeli wkłady w kuble będą odpowiednie, dosadzisz roślin i zredukujesz karmienie, filtr wewnętrzny nie będzie wymagany.

- w czterech koszach mam :

do filtracji wstępnej piankę t-profil 10 ppi,
do filtracji mechaniczno-biologicznej krążki ceramiczne
filtracja biologiczna mata z pianki 20 ppi
mechaniczno-biologiczna filtracja mata z pianki 30 ppi

- czyli zostawić w górnym koszu gąbki , które tam są, a do pozostałych trzech koszy dać porowatą ceramikę?

- to ile razy dziennie wtedy karmić ryby? nie będą głodne? zawsze 2 razy karmiłem na dzień

- obecnie w zbiorniku mam zauważalne zahamowanie wzrostu roślin.

- czyli zostawić prefiltr i kupić głowicę z gąbką albo wymienić te wkłady w filtrze zewnętrznym?

ss-d napisał(a):- w czterech koszach mam :

do filtracji wstępnej piankę t-profil 10 ppi,
do filtracji mechaniczno-biologicznej krążki ceramiczne
filtracja biologiczna mata z pianki 20 ppi
mechaniczno-biologiczna filtracja mata z pianki 30 ppi

- czyli zostawić w górnym koszu gąbki , które tam są, a do pozostałych trzech koszy dać porowatą ceramikę?
- ja zostawiłbym w górnym koszu gąbki, a reszta porowata ceramika
ss-d napisał(a):- to ile razy dziennie wtedy karmić ryby? nie będą głodne? zawsze 2 razy karmiłem na dzień
- jeżeli podmienisz już wkłady
- podmień większą część wody
- ryby karm, jak karmiłeś 2 razy dziennie, tylko mniejszymi dawkami tak żeby zjadły w około minutę, półtorej
- ryby są zawsze głodne Smile
ss-d napisał(a):- czyli zostawić prefiltr i kupić głowicę z gąbką albo wymienić te wkłady w filtrze zewnętrznym?
- nie zakładaj na razie prefiltru, zobaczysz jaki będzie efekt za ok 2-3 tygodnie, wtedy ewentualnie rozważysz zakup filtru wewnętrznego

- a co ze słabym obiegiem wody w moim akwa?

- ile bym takich opakowan potrzebował? http://www.allegro.pl/item842804385_bio_...iczny.html

- co da taka zmiana wkładu

ss-d napisał(a):- a co ze słabym obiegiem wody w moim akwa?
- e1500 ma 1500l/h do dużo powinien mieszać wodę jak ta lala, użyj deszczowni, jeżeli uważasz że ruch wody jest niedostateczny kup ta głowicę + gąbka lub Fluval 4+
ss-d napisał(a):- ile bym takich opakowan potrzebował? http://www.allegro.pl/item842804385_bio_...iczny.html
- kup z 6-8l jak zostanie będziesz miał na wymianę następnym razem
ss-d napisał(a):- co da taka zmiana wkładu
- znaczne powiększenie pokładów filtracji biologicznej

-używam deszczowni, filtr na maksa jest ustawiony. nie wiem czy to słaby obieg wody, tak mi tu napisanoWink

- zwiekszy pokłady filtracji biologicznej, a co z filtracja mechaniczna? bedzie w normie?

- chyba juz wiem dlaczego wydaje mi sie ze woda jest zamulona. to przez słabe swiatło jest takie wrażenie, bo gdy za oknem świeci słonce to wtedy woda w akwarium wydaje sie czysta, dopiero jak jest ciemniej robi sie mroczniej w zbiorniku

Mimo że we wczorajszym dniu dużo pisałem i czasami chamsko to chciałem za to przeprosić.

I zadam kolejne pytanie...
Czytałem co o tym jak sie powinno traktować rybki i w ogóle.Może i miałem nastawienie "jak zdechnie to kupi sie drugie" ale przeczytałem kilka istotnych komentarzy i naprawde zmieniłem to...zrobiłem błąd przez moich rodziców...bo dostali rabat na rybki i juz odrazu chcieli je kupić w dzien po napełnieniu akwarium.Wlałem jakieś detergenty (niby to żywy kompleks jakiś bakterii) jak to dodałem to woda sie metna zrobiła...dodam że wcześniej wymyłem kamienie ale pod gorącą bierzącą wodą, innych plastikoowych częsci nie dotykałem gorącą wodą...nawet nie czysciłem akwarium przed nalaniem wody...dzis rano woda byłą czysta wręcz bardzo przejrzysta. lecz gdy wruciłem i wrzuciłem kilka plastikowych roślin dokładnie 2 to woda sie zrbiła metna jak...nie mam słów...do tego jeszcze wrzuciłem rybki pod naciskiem moich rodziców. jutro to chyba już po nich...Co do filtra to mam wewnętrzny...jakiś tam "plus" w każdym bądź razie jest mały i daje równo. Grzałka dobrze grzeje. I czemu mam ta wodę metną no? Rybki to małe brzanki gurami i oczewiscie welon który sie nie nadaje do 25L akwarium....

www.rybcia.ugu.pl ZAPRASZAM!!
Wejdź weź kasting na moderatora i wygraj!! Bądź naszym stałym bywalcem a na pewno nie pożałujesz! To jest forum dla ciebie! Mamy shoutBoxa

In response to the people talking about create trust bank account, bank banking online, opening a bank, invest in the bank, open up a trust bank account, us bank locations, grow bank, best trust fund banks, county bank for savings, top national banks in usa, I highly suggest this a replacement on business portfolio planning tips or first us bank cd rates, best private wealth banks, us owned banks, trust account services, christian banks, us bank loan login, banking online banking, highest rated banks for customer service, great online banks, credit card funding, not forgetting sites such as this sell on business wealth management details alongside all online bank of, checking account for trust, top investment bank, best banks to invest with, banking system in usa, t bank account, bank digital usa, banks in palm beach, investment banking companies in usa, wealth management trust services, as well as this best Business Portfolio Planning forum which is also great. Also, have a look at this read what he said about business portfolio planning info as well as first financial bank customer service number, coastal financial, type of banks in usa, investment banks in usa, setting up a trust company, first online bank, best banks for revocable trust accounts, first loan bank, access to financial services, best new banks, bearing in mind this a fantastic read about business asset management blog which is worth considering with online banks that are fdic insured, 10 best banks in usa, trust savings, top financial institutions, call trust bank, on yahoo for on top of open a trust account, the best bank for investment, people trust company, highest rated banks for customer service, best banks in naples fl, for good measure. Check more @ Best Trust Administration Vero Beach Fl Site 20358f3

Skocz do: