08.12.2008, 22:54
Hej, to mój pierwszy post na tym forum. Mam następujący problem: moja jedna z 3 welonek od 4 dni zachowuje się bardzo dziwnie a mianowicie dużo śpi (od tego się zaczęło), teraz już tak od 2 dni ma poważne problemy z utrzymaniem pionu, przechyla ją głównie na prawy bok tak, że czasem pływa zupełnie na prawym boku. Widać, że orientuje się w pionie, tylko ma problemy z jego utrzymaniem, głównie ją przechyla, jak próbuje odpocząć. Dziwne jest to, że ma normalny apetyt, normalnie je, pływa z rozłożonymi wszystkimi płetwami, nie ma żadnych zewnętrznych śladów chorób (żadnych przebarwień itp), najbardziej mnie dziwi fakt, że ma normalny apetyt i ogólnie jak pływa to poza przechylaniem zachowuje się normalnie. Jak już znalazłem tutaj na forum porady dotyczące podobnych spraw, zrobiłem jej 2 dni bez jedzenia w ogóle, a teraz od 1 dnia karmię ją groszkiem (mrożonym ale oczywiście rozmrożonym
).
Poza tym zastosowałem raz łyżeczkę soli i nadmanganian potasu (osobno, w odstępie 4 godzin).
Parametry akwarium:
1. Temperatura ok. 24 25 stopni się utrzymuje
2. Obsada: 3 welonki, jedna ok. 10cm (ta chora), druga ok 8cm, trzecia najmłodsza ok. 5cm (trzecia doszła 2 dni temu, choroba ujawniała się więc przed przyjściem tej trzeciej) i 2 malutkie glonojadki
3. Akwarium 70l
4. Filtr Aqua Szut - 750 l/h (ustawiony gdzieś przed połową jeśli chodzi o moc, filtruje bardzo dobrze i nie robi zbyt dużego zamieszania)
5. PH wody - niestety nie znam, woda bynajmniej odstana około miesiąca i podmieniane ok 30% wody co tydzień z czyszczeniem dna.
Wcześniej (do 2 dni temu) chodził malutki filtr przeznaczony do 15 l akwariów, skąd przeszła mi przez głowę myśl, że może welona się zatruła ze względu na zbyt słabe oczyszczanie wody (filtr ten czyściłem co 2 dni bo był strasznie zabrudzony)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, gdyż chciałbym za wszelką cenę uratować tę małą, a wydaje się męczyć
Dziękuję za pomoc
).Poza tym zastosowałem raz łyżeczkę soli i nadmanganian potasu (osobno, w odstępie 4 godzin).
Parametry akwarium:
1. Temperatura ok. 24 25 stopni się utrzymuje
2. Obsada: 3 welonki, jedna ok. 10cm (ta chora), druga ok 8cm, trzecia najmłodsza ok. 5cm (trzecia doszła 2 dni temu, choroba ujawniała się więc przed przyjściem tej trzeciej) i 2 malutkie glonojadki
3. Akwarium 70l
4. Filtr Aqua Szut - 750 l/h (ustawiony gdzieś przed połową jeśli chodzi o moc, filtruje bardzo dobrze i nie robi zbyt dużego zamieszania)
5. PH wody - niestety nie znam, woda bynajmniej odstana około miesiąca i podmieniane ok 30% wody co tydzień z czyszczeniem dna.
Wcześniej (do 2 dni temu) chodził malutki filtr przeznaczony do 15 l akwariów, skąd przeszła mi przez głowę myśl, że może welona się zatruła ze względu na zbyt słabe oczyszczanie wody (filtr ten czyściłem co 2 dni bo był strasznie zabrudzony)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, gdyż chciałbym za wszelką cenę uratować tę małą, a wydaje się męczyć

Dziękuję za pomoc